Календар

ЩЕ ГО ИМА ЛИ ПРИРОДЕН ПАРК 'СТРАНДЖА'?

В понеделник (19 март) ни предстои да станем свидетели на поредния опит да се подиграят и да поругаят българската природа. Този път на прицел е едно от нашите най-големи природни богатства, най-голямата ни защитена територия, едно от най-ценните места не само на Балканите, но и в цяла Европа – Природният парк Странджа. Ние се страхуваме да не я загубим, затова на 19 и 20 март още от 9.00 часа ще бъдем пред Върховния административен съд, за да помолим магистратите чрез мълчаливото си присъствие на площад „Св. Неделя” да дадат шанс на българската природа!

След като поутихнаха страстите с Натура 2000 и исканията на Общините бяха напълно удовлетворени – някои общини решиха, че вече са недосегаеми и че могат да заграбват дори националното богатство.

Години наред Община Царево се рекламираше чрез Странджа и използваше близостта на планината и запазената, почти девствена природа като свои най-големи предимства за развитие на туризма. Днес същата Община обжалва заповедта за обявяване на Природен парк Странджа от 1995 г. и в името на бесните инвеститорски интереси по Южното Черноморие се отрича от парка.

За да узакони незаконното строителството на вилно селище „Златна перла” край село Варвара, „Краш 2000” ООД също завежда дело срещу Министерството на околната среда и водите, защото отмяната на заповедта за обявяване на Природен парк Странджа е единственият начин да се заобиколи закона и необжалваемото решение Върховният административен съд и да се завърши строежа, в който на зелено са се включили десетки чуждестранни граждани.

Ще успее ли Министерството на околната среда и водите да опази най-голямата защитена територия в България или запореден път ще се огъне под мощните инвеститорски интереси?

Ще отсъди ли съда честно и по право в името на българската природа?

Ще има ли шанс тази вълшебна планина, разположена на кръстопътя на Европа, Азия и Кавказ да запази своите редки видове и да радва хилядите туристи, които я посещават?

Очакваме ви и вас! Всеки е от значение! Да покажем, че тези, на които им „пука” за природата вярват, че българската правосъдна система ще отсъди в полза на Странджа, за да спрат опитите на инвеститорите да заграбят и малкото запазена природа, която ни е останала (а именно 5-те % защитени територии).

P.S. Който иска да участва в практическата подготовка на акцията, идеийна концепция, рисуване на плакати и лозунги може да се присъедини към творческата доброволческа група - среща в събота, 17.03 от 10.30 часа на стълбите на СУ - централния вход.

За повече информация:

Радостина Ценова, Българска Фондация Биоразнообразие, 0888 508 502
Тома Белев, «Зелени Балкани», 0888 100 373
Катерина Раковска, WWF Дунавско-Карпатска програма България, 02/8656130
Андрей Ковачев, СДП «Балкани», 088 77 88 218
Надежда Максимова, Да спасим Иракли, 0886 511 879

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF