Календар

Натура 2000 – в сапунена опера: СРЯДА, 23 МАЙ, 9.30 Ч., МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Между сапунени мехури ще протече 11тото гражданско присъствие за Натура 2000 пред Министерски съвет (МС) от 9.30 ч. по време на заседанието им в сряда преди Празника на славянската писменост и култура. Те ще символизират сапунената опера, в която е вкаран диалогът за съдбата на българската природа.

В началото на трети месец от протестите на природозащитниците Кабинетът все още не е обявил екипа за инвентаризация на отложените от Натура зони, не е посочил аргумент за отлагането им, не е изпълнен и ангажиментът по двете директиви – за птиците и за хабитатите за налагане на превантивна защита до вкарването им в Натура 2000, все още не е уважил исканията на протестиращите за среща между Кабинета и екипа от учени, изготвил списъка със зоните.

Миналия четвъртък представители на природозащитниците се срещнаха с експерт от приемната на МС, от където след двумесечното им чакане бяха пренасочени към началника на Кабинета и секретаря на премиера Станишев за искане на среща. Уверявани многократно, че отговори на декларации, подобни на тяхната, се изготвят "съвсем бързо – до 2 седмици", те получиха своя след два месеца, който ги препраща към поредното звено на високата администрация.

Опасенията на природозащитниците обаче са, че това е удобна печалба на време за големите инвеститори, които на много от отложените места вече започват да реализират намеренията си, а това ще доведе до безвъзвратно унищожаване на ценните и характерни за мястото животински и растителни видове.

***

Инициатори:

Организаторите на ежеседмичните граждански присъствия са различни независими отделни граждани, обединени в група "За Натура 2000" и част от коалицията "За да остане природа в България". В нея участват различни еко-организации, граждански сдружения, туристически компании и сдружения за културен и алтернативен туризъм и др. Коалицията бе сформирана през лятото на 2006 и обединена зад подписката "За да остане природа в България" с общи искания за опазване на ценните български природни територии.

***

За повече информация и контакти:
Кристина Димитрова 0887 96 58 69
Генади Кондарев 0889 68 98 90

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF