Календар

България се включва отново в „Часът на Земята” на WWF – 27 март (събота), 20.30 ч.

България  се включва отново в  „Часът  на Земята” на WWF – 27 март (събота), 20.30 ч. На 27 март (събота) от 20.30 ч. стотици милиони хора в цял свят ще угасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.

Някои от най-познатите световни символи на надеждата, мира, човешките достижения и природните чудеса ще потънат в мрак като ясно послание за общи усилия пред един от най-големите световни проблеми.

София е първият български град, който потвърди участието си в „Часът на Земята” на WWF, като се очаква към него да се присъединят и други. Четири от петте най-високи сгради в света ще потънат в мрак на 27 март 2010 г. - извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго. Към тях ще се присъединят планината Тейбъл Маунтин над Кейп Таун в Южна Африка, кралският дворец в Банкок, Тайланд, мостът Голдън Гейт в Сан Франциско, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и националният паметник Маунт Ръшмор в САЩ. В Хирошима, Япония, ще се включи и Паметникът на мира. В Лондон ще притъмнее виенското колело „Ландън Ай”, както и рекламата на „Кока-Кола” на „Пикадили Съркъс”.

„Ниските въглеродни емисии са основно решение на проблема с промените в климата. Действията на градове от цял свят и техните жители са от съществено значение, защото 75% от световните емисии парникови газове се произвеждат именно там”, каза Анди Ридли, един от иницаторите на „Часът на Земята”. „Когато изключат осветлението на най-известните си сгради и паметници за „Часът на Земята”, градовете отразяват настроението на гражданите си като общност да се предприемат действия срещу промените в климата.”

„Часът на Земята” започна в един град – Сидни в Австралия - през 2007 г., а през 2009 г. се включиха 4189 града в 88 държави, включително 42 български населени места. Миналата година угаснаха знакови сгради като Египетските пирамиди, Айфеловата кула, Колизеумът, статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Бъкингамският дворец, Олимпийският стадион в Пекин.

„Часът на Земята” показва, че хората могат да постигнат много повече, когато се обединят”, добавя Анди Ридли.

В средата на месец март ще бъдат обявени и съпътстващите събития на „Часът на Земята”, както и официалните лица на инициативата в България. Подробности за кампанията може да прочетете във всеки един момент на българската интернет страница на WWF на http://wwf.bg, на която може да се видят снимки и видео от „Часът на Земята 2009” в България и по света.

Медийни партньори

Визията за „Часът на Земята 2010” за България е разработена от рекламната агенция Ogilvy & Mather Sofia. Медийните партньори предоставят безплатно пространство за рекламните карета и банери, за радио и тв клиповете на кампанията. Списъкът им се допълва непрекъснато:

Телевизия: bTV, Нова телевизия

Печатни медии: Дневник, Програмата, списание 1, списание 8, National Geographic България, Vice, Auto Motor & Sport, Yacht&Motors, The Explorer, Rolling Stone България

Радио: Тангра Мега Рок, FM+, Star FM, Fresh, БГ Радио

Интернет: Нетинфо, Amexy, Dir.bg

Indoor реклама: FAME Cards

За повече информация:

- Константин Иванов, WWF, 02/950 50 40, 0884 514 636

Допълнителна информация:

- Основана през 1961 г. и една от най-големите в света, международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] работи в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF се грижи за подобряването на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, земеделските политики и развитието на селските райони, промените в климата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4800 посещения 1 коментара

Коментари

  1. liliastaneva@yahoo.com
    2010-03-13 09:13:53

    Референдумът е една полезна инициатива на президента и трябва да се възползваме от нея. Нека форумът да я популяризира. Не бива еколозите да се поддават на политическата ни слабост паника.
    Падналото дърво се сече най лесно. Ако Първонов се оттегли, кой може да го замести? Идва краят на неговия мандат и българите са в паника , че нямат подходящ човек за поста президент. Българските политици в момента нямат необходимия интелект, за да заемат такъв пост. Освен някой \"Тодор Живков\" не виждам друг. Моралът на управлявъщия е особено важен, него го няма.

OFF