Календар

Известни лица се включват в Националния ден на природните паркове на WWF – 29 май, събота

Известни  лица се включват в Националния ден на природните паркове на WWF – 29 май, съботаСофия – Дипломати, популярни актьори, музиканти и журналисти се включват в инициативата Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF, която се организира на 29 май (събота) в партньорство с GLOBUL и администрациите на 11-те природни парка в България.

«Посланиците» на природните паркове ще се включат като доброволци в почистването и обновяването на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка на България.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, журналистът от bTV Венелин Петков и Симо от „БГ Радио” ще помагат в Природен парк Витоша.

Камен Воденичаров и Ваня Щерева ще бъдат посланици на Природен парк Златни пясъци край Варна.
Актьорът Филип Аврамов отново ще бъде посланик на Природен парк Българка край Габрово. Друг актьор – Валери Йорданов – ще участва в Природен парк Врачански Балкан. Актьорът Юрий Ангелов, играл в Народния театър, ще помага в Природен парк Странджа.

Синоптиците на bTV Станислава Цалова и Христина Балинска пак ще бъдат доброволци съответно в природните паркове Рилски манастир и Беласица.
„Beat 4 Fun” от тв предаването „България търси талант” ще бъдат посланици в Природен парк Русенски Лом, край родния им град Русе.

Фотографът Александър Иванов, познат с фотографиите си на България отвисоко, отново ще бъде посланик на Природен парк Сините камъни край Сливен.
Журналистът от в. «Пари» Иван Бедров пак ще бъде посланик на Природен парк Персина край Белене.

Журналистът от «Форте радио» Иван Капралов ще помага в Природен парк Шуменско плато.

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.
Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над хиляда доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата. При второто издание на инициативата през 2009 г. се включиха над 2300 доброволци. Участниците събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих и пътеки за хора с увреждания.

Повече подробности за сборните пунктове и началните часове за почистването на парковете на 29 май, събота

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4023 посещения

OFF