Календар

Доброволческа акция: Събирай подписи в защита на Пирин!

Доброволческа акция: Събирай подписи в защита на Пирин!Скъпи приятели,

Пирин отново е в опасност, така както в последните 10 години е в постоянна опасност и бавно и полека, парче по парче планината бива разрушавана и обликът й се променя. Същите хора, които превърнаха Банско в призрачен апотеоз на безконтролното застрояване без план и инфраструктура, същите хора, които изсякоха с позволението на държавата девствените гори на Пирин, за да построят лифтове и ски писти и надвишиха разрешената им концесионна площ, заграбвайки нови и нови територии, същите хора, които заплашиха да извадят уникално природно богатство като парк Пирин от световните обекти под закрилата на ЮНЕСКО, защото лакомията им е безкрайна и не могат да развива ски спорт разумно, същите хора, които миналата година се опитаха да променят Закона за горите в своя полза, така че да могат да строят дори без такси каквото си решат в държавни гори, същите тези хора сега искат да продължат да грабят от Пирин без да са ни попитали дали сме съгласни. Нови лифтове и писти, отпадане на забраните за строителство в Национален парк "Пирин" са само началото!

Попитайте немците, австрийците, италианците и французите дали днес все още са доволни, че целите Алпи са нашарени в ски писти и че там няма нито едно кътче, където да се усамотиш. Попитайте швейцарците дали не им се иска поне едно място в техните Алпи да беше останало диво убежище на мечките. А мечките там са изчезнали преди векове. България все още има огромно богатство, което може да запази и от което може да печели. Ние не искаме онези хора по-горе, които дори крият приходи и не плащат подобаващата концесионна такса на държавата, да продължават да ни показват как НЕ се прави туризъм! Ние не искаме нова кабинка на Банско и още писти, чиято скрита цел е само и единствено продажбата на призрачните празни апартаменти долу в града. Не искаме хора, които не знаят как се поддържат ски писти, да продължават да причиняват ерозия и наводнения в Банско. Ние категорично НЕ искаме промяна в Закон за защитените територии, която да позволява в националните паркове да се строи! Не искаме два от най-ценните пирински резервати – „Юлен“ и „Баюви дупки – Джинджирица“ да си отидат скоропостижно от лапите на ламтящи за пари хора! Българският народ има право на мнение и затова ние инициираме тази подписка.

Призоваваме ви не само да подкрепите подписката, но и да се включите в нейното събиране.

Можете да събирате подписи по два начина:

1/ Сред приятели, колеги, съседи и познати – за това не е нужно да уведомявате общинските власти в населеното си място. Може само да изтеглите бланката за събиране на подписи оттук.

2/ На обществено място – за това ще ви е необходимо да уведомите общината. За да изтеглите примерно уведомление до общината, моля натиснете тук: http://forthenature.org/documents/865. Бланката за събиране на подписи може да изтеглите оттук.

ВАЖНО за бланката! Тя се състои от 3 страници. Първите две страници се разпечатват двустранно, а третата служи само за допълнителна информация.

Моля, не номерирайте подписите, това ще бъде извършено в края при окомплектоването на подписката за подаване.

На кого ще бъде връчена подписката?

Подписката ще бъде официално връчена на Европейския парламент. Адресати за и българското Народно събрание, Министър-председателя и министъра на околната среда и водите, но основно разчитаме на Европейския парламент.

До кога можем да събираме подписи?

Поне до края на март 2013 г. ще събираме подписи възможно най-активно. Целта ни е 80 000 подписа! Важат подписите и онлайн, и на хартия.

Как да предадем събраните подписи?

Можете да предадете събраните бланки като отидете лично в офиса на Българска фондация "Биоразнообразие" или като им ги изпратите по пощата. Адрес: Българска фондация Биоразнообразие, София 1202, ул. Веслец 39-41, ет. 4, ап. 11.

Защо не искаме ЕГН в подписите?

Защото няма да изпращаме под официална форма подписката до българското Народно събрание по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Не смятаме, че такова действие ще доведе до реален резултат, при положение, че цялата държавна власт на най-високо ниво вкупом застана зад манипулативните искания на Община Банско, зад които се крие дългата ръка на „Юлен“ АД и един небезизвестен „бизнесмен“. За официалното връчване на подписката в Европейския парламент не се изискват ЕГН.

Можем ли да се подпишем онлайн?

Можете да се подпишете онлайн, да!
Онлайн подписка в causes.com
Привличайте своите приятели да се подписват онлайн, но моля избягвайте подписване и в хартиения вариант, и в електронния. Ако веднъж сте се подписали на едното място, не се подписвайте на другото. Онлайн подписите са приемлива форма за връчване в Европейския парламент.

====================================================

Всичко за случая Пирин: http://forthenature.org/cases/35.

====================================================

Визуализация

В синьо са разрешените от Плана за управление на Пирин ски писти и съоръжения, общо 99,5 ха, в червено са построените в нарушение, общо 64,7 ха:

* Снимката към материала е на Николай Ковачев.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

8065 посещения 17 коментара

Коментари

 1. За Гошо
  2013-02-25 13:12:44

  Кабинката е само претекст, за да се построят още много писти и лифтове в Пирин, защото после ще кажат: "Ето качихме хората горе, обаче хората са много, трябват още писти".

  В оценката за въздействие върху околната среда на ски зона Банско е написано, че леглата в града не трябва да се увеличават повече от 7800. Да, но днес са поне 20 000. Защо е нямало контрол? Защото така им е по-лесно - на парче!

 2. Бате Гошо
  2013-02-22 14:59:47

  Спред мен може да се помисли за още една кабинкова линия, да минава през място на което няма гори и вече е предвиждано за писта, има достатъчно просеки като гледам. В накакъв случай да не се позволява изгражането на нови писти и изсичане на нови горски масиви.

 3. Веселин
  2013-02-17 09:29:40

  Едно предложение: Подписката в защита на Пирин, която се събираше на последния протест според мен не може да достигне до страшно много хора, на които им пука и които биха я подписали! Ако се даде възможност на хората да се подпишат (както е правено в подкрепа на редица каузи) и се организират доброволци в София и в редица други градове - за броени дни ще се съберат десетки хиляди подписи, а и да не забравяме и обществения интерес, който ще се привлече! :)

 4. ForTheNature
  2013-02-16 11:11:57

  Какво решение предлагате на проблема с опашките от чакащи скиори на Банско?

  Тази кабинка с този капацитет е избор на общината и Юлен - те бяха инвеститори в териториално-устройствения план на ски зона Банско. ОВОС им разрешаваше поискания капацитет от 1500 човека за кабината, те закупиха и поставиха кабина с 2400, а сега кметът иска капацитет от 5000 на час. Както виждаме, техните предвиждания се различават сериозно от това, което правят и това, което трябва да бъде.

  Чакащите скиори могат да намалеят чрез:
  - увеличаване на работното време на лифта особено сутрин рано (защо да не започва да работи от 7.30 ?)
  - запълване на капацитета на кабината до максимума й от 8 човека (не 5 или 6). За най-натоварените дни по празниците могат да се пуснат и автобуси вместо леки коли.

  Ако и тези мерки не проработят, може да се подмени кабината с нова с по-голям капацитет без да се променя Планът за управление на Пирин и без да се секат нови гори.

  С част от парите, които се печелят, може ли да се прави нещо за природата?

  От цялата ски зона държавата получава концесионно възнаграждение от 200 до 300 000 лева годишно. Същевременно за последните години концесионерът е получавал годишно поръчки от държавата в размер между 2 и 5 000 000 лв. Както виждаме, държавата плаща на Юлен АД, за да работи. Разходите на парковата дирекция на НП Пирин са над 1 000 000 лв. Какво точно да се прави с тези 200-300 000 лв.? Това е наем от един по-голям магазин в центъра на София.

  Какъв е проблемът, ако се разширят пистите?

  В момента само в Банско има 40 000 легла (20 000 в хотели и 20 000 в жилища). Със базите в Разлог, Баня и Добринище общият брой на туристите е над 70 000. По стандарт капацитетът на пистите се изчислява по 200 кв. м. на турист. За да се задоволят само туристите от Банско, ще трябват 800 ха писти. В момента по плана за управление на парка трябваше да са 100 ха, а те са над 200 ха. Така или иначе ще трябва да се изсекат нови 6 000 декара гори - т.е. цялата долина на Бъндеришка река извън лавиноопасните места. Ако искаме да създадем писти за всичките 70 000 легла, ще трябва да се изсекат нови 12 000 декара - т.е. и цялата долина на Демянишка река извън резервата Юлен. За нас е проблем да се обезлеси планината над Банско.

 5. Вера Петканчин
  2013-02-16 10:14:29

  Тодор, най-реалното нещо, което можеш да направиш за природата, е да я оставиш намира. Това е и целта на защитени територии като националните паркове. И те са само 5% от цялата територия на страната. Защо Юлен не строят извън националния парк? Александър, защо ние трябва да даваме алтернативи? Защо Цеко Минев не даде алтернатива на идеята си за втора кабинка? Алтернатива имаше още преди 10-12 години и през целите тези 12 години до днес - да се спазва законът. Ако се беше спазвал законът и разпоредбите, нямаше да се стигне до това презастрояване и омагьосания кръг, в който искаме още писти, защото сме построили прекалено много хотели, и после пак ни трябват още хотели, защото сме направили много писти... А по-общо погледнато, алтернативи на масовия ски туризъм са преходите със снегоходки, пешеходните преходи, преходите със ски с панти - неща, които не изискват изсичане на дървета и строителство на лифтове. Алтернатива е спа туризмът, селският туризъм, който успешно се развива в Добърско само на около 20 километра от Банско и Разлог. Алтернатива са преходите с коне, фотоловът, алтернатива е издигнатото съзнание и уважението към природата, а не консуматорството... Обаче докато държавата застава само и единствено зад ски туризма, много малка част от обществото, която обича да се самоинформира и да търси алтернативи, ще ги намира. Останалите ще си мислят, че друго освен ски туризма няма.

 6. Александър
  2013-02-15 02:14:01

  Обичам българската природа и не искам тя да бъде унищожена от строежи. Все пак, какво решение предлагате на проблема с чакащите с часове скиори на лифта в Банско?

 7. Тодор Байков
  2013-02-15 00:54:41

  Може ли някой да ме информира какъв е проблема ако се разширяват пистити? Природа е имало млрд години преди нас и ще я има и доста след нас.Скиорче съм, планинар съм, но си мисля че може да се намери по-добър баланса от това тотално против. Идеята ми е с част от парите които ще се печелят да се прави наистина нещо реално за природат.

 8. epic
  2013-02-07 21:50:52

  @Петя
  http://goo.gl/maps/KoGy4

 9. Петя
  2013-02-07 17:24:06

  На Президента издънките ли ще правим сега? Седемте Рилски езера в Пирин....

 10. MegS
  2013-02-07 12:40:45

  А който няма Фейсбук как може чрез интернет да се включи в подписката?

 11. Калин Ненов
  2013-02-05 05:54:30

  Благодаря, ще мина.

  Ще препратя и приятели. :)

 12. ForTheNature
  2013-02-05 00:01:26

  Калин, изглежда causes.com работи с линкване към ФБ профили. В този случай те съветваме да подпишеш хартиената подписка. Съвсем скоро ще имаме щанд на метростанция Сердика, откъдето може да минеш. Ще публикуваме актуална информация на сайта, когато потвърдим наличието на щанд. Симеон, какъв е проблемът с електронната подписка? Може ли да уточниш, за да го оправим? За, искаш да събираш подписи сред чужденци, които не говорят български ли? Ако е така, ще се постараем да преведем подписката възможно най-скоро и да дадем възможност и те да защитят Пирин!

 13. За
  2013-02-04 23:34:27

  Може да е малко глупав въпрос, но има ли възможност бланката да се напише на английски? В чужбина съм, но искам да помогна.

 14. Simeon
  2013-02-04 21:42:41

  Има някакъв проблем с електронната подписка! Ако греша, моля дайте инструкции как бих могъл да се подпиша чрез интернет.

 15. Калин Ненов
  2013-02-04 16:41:07

  Може ли електронната петиция да се качи и на място, където не е нужна Фейсбук регистрация?

  Аз си изтрих ФБ преди години и няма да си правя нов. А темата определено ми е важна.

 16. Васил Ганев
  2013-02-04 16:01:48

  Трудно е да се прави коментар на поредното безумие и гавра със уникалната ни природа! Жалкото е че по този начин обслужват интересите на шепа забогатели селяни покрай курорта Банско!

 17. Михаил Цвеов
  2013-02-01 18:47:09

  е много системи за сигурност станаха

OFF