Календар

Процедурата за Пирин си върви! Да спрем това на Деня на Земята!

Процедурата за Пирин си върви! Да спрем това на Деня на Земята!Нов министър – стара политика, а Юлен продължава да управлява в сянка! Време е да спрем това!

Докато министърът ни омайва със сладки и нищо незначещи обещания, процедурата за промяна на плана за управление на НП Пирин си върви! Затова на 22 април, Денят на Земята, от 18.30 се събираме на площада при паметника на Патриарх Евтимий (Попа) отново за Пирин!

Тръгваме в 19.00 часа от "Попа" по бул. П. Евтимий до бул. Витоша, НДК, за да стигнем до моста на НДК - мястото, където 2011-та година спасявахме Пирин от промените в Закона за концесиите, които щяха да узаконят незаконно присвоеното от Юлен. Днес, почти две години по-късно нищо не се е променило и отново ни се налага да пазим Пирин от Юлен и от...новия министър.

През изминалата седмица станаха ясни две лоши новини за Национален парк Пирин.

Първата беше, че Юлиян Попов обяви, че придвижва до другите министри процедурата за промяна в плана за управление на НП Пирин.

Ако се приеме тази процедура това ще означава, че ще бъде ВДИГНАТА ЗАБРАНАТА ЗА СТРОИТЕЛСТВО в две от зоните за управление на националния парк. Ще бъде разрешено още застрояване в НП Пирин и ЩЕ БЪДАТ ИЗСЕЧЕНИ ОЩЕ вековни бели мурови гори! Ще бъдат и УЗАКОНЕНИ НЕЗАКОННИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ, защото те са били построени в зоната за туризъм и ще станат допустими.

Втората новина беше, че Министерството заговори на езика на концесионера на ски-зона Банско и официално заяви, че договорът за концесия е "неясен по отношение на площите, които може да ползва" - приемането на тази теза е опит за ОНЕВИНЯВАНЕ НА ЮЛЕН АД, за това, че е използвал с 67 ха декара повече от разрешените по договор 99,55 ха. Това е и опит за ОНЕВИНЯВАНЕ НА МОСВ, че не е упражнило контрол.

Доклад на Сметната палата вече отчете 10 годишна ЛИПСА НА КОНТРОЛ по отношение на концесионния договор. В същият доклад се посочва за сумата от 562 000 лв., с която държавата е ощетена поради неправилните данни, ползвани за изчисление.

Всички престъпления, нарушения и безконтролност могат да останат безнаказани, а Юлен и МОСВ, да се измъкнат след всичко сторено. Ние не можем да позволим това!

НИЕ ИСКАМЕ:
• Министерски съвет да не придвижи процедурата за промяна на плана за управление на НП Пирин.
• Министърът на околната среда и водите да отмени решението на Нона Караджова и да върне процедурата за екологична оценка.
• Министърът на околната среда и водите да направи постъпки за прекратяване на договора на Юлен поради системно нарушаван обществен интерес.

Всичко, което случва в Банско в последните 13 години, строителството в национален парк, Натура 2000 място и обект на световното природно наследство, погазването на законите в интерес на един олигарх, всъщност е символ на всичко онова, което България не иска и не трябва да бъде!

Затова елате на 22 април на протест. С балони, плакати, инструменти и всичко, което може да вдига шум. Ще провесим и големия зелен транспарант "Пирин е в беда, спасете го сега!" от моста. Да покажем, че не си даваме Пирин и ще го защитаваме докрай!

Повече информация:
- Поканата за протеста за Пирин довечера в социалните мрежи

- Онлайн петицията в защита на Национален парк Пирин
Досега са събрани над 40 000 подписа в интернет и на хартия.

- Публични анализи, документи и решения на компетентните органи, които предполагат наличието на сериозни нарушения по прилагането на концесионния договор за ски зона Банско и позицията на коалицията за днешната среща

- Докладът на Сметната палата

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5000 посещения

OFF