Календар

Символична среща на скиори и сноубордисти под надслов „Истинска планина, истински ски!”

Символична среща на скиори и сноубордисти под надслов „Истинска планина, истински ски!”Гражданска група „ЗаВитоша” организира символична среща на скиори и сноубордисти под надслов „Истинска планина, истински ски!”, с която ще покажем колко важно за нас е ски да се карат в естествена среда и че развитието на ски туризма в България е възможно без нарушаване на законите.

На 28 януари 2015 г., сряда, от 18:30 ч. ще се съберем в градинката пред Кристал в София. Там ще изразим нашата позиция и ще направим символично спускане по безснежната поляна зад паметника на Стефан Стамболов.

Като сноубордисти, скиори и туристи, посещавали многократно планините в България, ние искаме да обърнем внимание на факта, че зимните спорт и туризъм не могат да бъдат насърчавани единствено със строителство. Необходимо е да бъдат запазени и естествените планински характеристики, за да бъде една почивка в планината истински незабравима. Според нас карането на ски и сноуборд в Пирин няма да е същото, ако бъдат изсечени величествените гори от мури, в които спускането в дълбок сняг е едно от най-силните изживявания. Българските планини предлагат множество възможности за различни трудности на терена – от по-полегата Витоша, през разнообразната Рила до трудните стръмни склонове на Пирин. В тази връзка от информацията, която достига до нас, разбираме, че в новия План за управление на НП Пирин се планират дейности, които ще разрушат именно тези ценни за нас планински характеристики.

Гражданска група ЗаВитоша активно следи развитието на ски туризма в българските планини от самото си създаване в началото на 2012 г. Групата участваше в събитията, породени от опитите за промяна на Закона за горите преди три години. Именно този опит ясно ни показва, че собственикът на ски съоръженията на Витоша повече от три години съзнателно не подменя остарелите съоръжения, а концесионерът на ски-зона Банско нарушава законите в Пирин. Правят непрестанни опити да заобикалят задължителни за тях процедури и плащания. Това не са коректни управители на ски курорти. Напомняме, че те не са незаменими, а държавните общински органи трябва да престанат да ги подкрепят нерегламентирано.

Нашата акция е с цел привличане на общественото внимание към плановете за управление на НП Пирин и на ПП Витоша, които в момента се актуализират от един и същи изпълнител. По наши наблюдения и според докладите за НП Пирин, публикувани до момента от фирмата, която изготвя плановете, тя не е провела необходимите проучвания на терен, които да са база за адекватни мерки за парка през следващите 10 години. Притеснително е, че промените в плана предвиждат строителство, лов и сеч в Национален парк в конфликт с българското законодателство.

Опасяваме се, че планът на нашата планина – Витоша, също ще бъде „претупан” и ще донесе повече вреди отколкото ползи на планината и на софиянци. Периодът за изготвяне на плана за Витоша е изключително кратък – договорът беше подписан малко преди края на 2014 г. и трябва да бъде завършен до края на 2015 г.

Повече информация за събитието

http://www.nenovinite.com/ne/obshtestvo/6667/">Интересна неновина

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3583 посещения

OFF