Календар

Акции


Нова акция за Рила в Пловдив, събота, 10.11.2007г.

Четвъртата поредна информационна и протестна акция в защита на НП Рила от застрояване и оскверняване на духовния център 7-те Рилски езера ще се осъществи тази събота, на традиционното място пред Община Пловдив. Акцията ще започне в 15.30 часа на „копчетата”. Очакваме подкрепа от всички, които обичат българската природа и искат да я запазим прелестна, чиста и свята– такава, каквато я възпяваме в любимите ни песни и в националния химн на България.

СЕГА Рила има нужда от всички нас!

за контакти:
blueprints@abv.bg
тел: 0896614312 - Нели Арабаджиева
www.zaprirodata.blogspot.com

Прочети пълния текст

Събирай подписка: информирай гражданите за Рила

Прочети пълния текст

За Рила: Пловдив, петък,

Публикуваме информацията от организаторите на третата поред акция За Рила в Пловдив:

Този петък /2 ноември, 2007г./ на „копчетата” в Повдив, в 18ч. ще се проведе третата поредна акция в защита на Национален Парк Рила.

Незаконните строителни работи в парка продължават вече трети месец. Съществува реална опасност 7-те Рилски езера да бъдат превърнати в часна собственост на офшорна фирма регистрирана на Вирджинските острови и представители на местната власт в община Сапарева Баня, които тази събота си позволиха да изпратят въоръжени биячи срещу протестиращите еколози пред информационния център на НП Рила. Повече информация по случая вижте в: http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=392636,

http://nabludatel.blogspot.com/2007/10/blog-post_28.html

Дори полицията в Сапарева Баня съдейства на нарушителите, в ущърб на обществения интерес и в нарушение на българското и европейското законодателство. Безнаказаните своеволия в България взимат неимоверни размери, поради слабата заинтересованост и ангажираност обществото като цяло.

Застрашените от унищожение и разпродажба места са твърде много. Не е само този случай!!! В събота безскрупулни мурти обявиха: „Сапарева Баня не е България. Това е наше тука!” Утре някой от Вирджинските острови може да обяви цяла България за частна собственост. Не можем да позволим това да се случи. Абсурдно е.

Време е да проявим интерес какво реално се върши в страната ни и да предприемем действия в защита на собственото ни бъдеще. Моля, включете се с активни действия, като се присъедините към кампанията ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ www.forthenature.org или по друг начин, който Вие прецените за добър. Може да изпращате идеи и предложения на blueprints@abv.bg и на contact@forthenature.org Съобщения и новини за акции в Пловдив може да следите във www.forthenature.org и www.zaprirodata.blogspot.com

Прочети пълния текст

прескочи кобила: 1 ноември, 9:00 - 10:00 часа пред МОСВ

Заповядайте да се включите в символичен театър - игра на "прескочи кобила" ще демонстрира прехвърлянето на отговорността от една институция на друга и тяхното явно пренебрежение към случая с незаконното изграждане на съоръжения, навлизащи в границите на национален парк Рила.

Прочети пълния текст

Заявление за достъп до обществена информация за строежите в Рила

Попитайте Министерството кога ще спре строежа в Рила!

Прочети пълния текст

Save Rila actions -Пловдив –25.10. 18.00 часа, на „Копчетата” - площада около фонтаните пред Общината, за контакти: (skype ) elmirabg

Прочети пълния текст

Съботите на Рила!

Акциите за Рила продължават на място. Каним ви в събота, 20.10.07 на Паничище над хижа Пионерска, на строителната площадка.

Да засадим дървета, там където трябва да е гора, а не път!

Тази събота, 20 октомври 2007 г.,12,30 часа, над хижа Пионерска гражданите залесяват и рекултивират терените, които трябва да са гора, но са превърнати в път.
На 20 октомври стават точно два месеца от първия протест на Паничище. За 60 дни институциите и МОСВ не успяха да установят и спрат незаkонните строежи на Паничище.
И тъй като институциите явно не могат и не искат да са си свършат работата, ние ще я свършим вместо тях.

Всяка събота ще има гражданско присъствие на Паничище до спиране на незаконните строежи или докато падне сняг. Гражданите и коалицията „За да остане природа в България“ искат да се спре незабавно незаконното строителство на пътища и лифт на Паничище в Национален парк Рила и защитени зони по Натура 2000, които се строят без решения и преценки по ОВОС, оценка за допустимост и без концесия.

Гражданите настояват МОСВ и институциите да гарантират, че на територията на Националения парк няма да се строят ски курорти в противоречие със закона за защитените територии и плана за управление на парка.

Сборен пункт в София: 7.30, на паркинга до стадион "В. Левски". Нека който има кола да дойде с нея, останалите хора ще се наместят по свободните места. Има осигурен и автобус за 12 човека!

Сборен пункт Рила - 11.00 часа, на строителната площадка над хижа "Пионерска".

Ще залесим символично с мури местата, които сега са разорани, а трябва да са гора! Начало на залесяването, 12.30 часа:)

Носете фотоапарати, диктофони и камери. След това пращайте обратно записи и снимки и линкове на contact@forthenature.org

Прочети пълния текст

На 18.10.'07: Сини езера и море във всички градове - за Рила и Иракли


Подробности и програмата в другите градове в пълния текст на новината

Прочети пълния текст

Гражданите отново на улицата - вторник, 2 октомври, 19 часа, пред МОСВ

След вчерашната среща на представители на кампания "За да остане природа в България!" и гражданска група "Да спасим Иракли" стана ясно, че Рила и цялата природа в България виси на косъм и няма воля за реални действия от страна на Министерството за нейното опазване. Ето защо е наложително още днес да покажем, че не сме съгласни, днес, защото всеки ден е важен и машините работят...

Прочети пълния текст

Конкурс 'МОЕТО ЛЯТО' в 'Зеления пояс'

Ако се е случило да прекарате отпуската или ваканцията си в районите на "Зеления пояс" (това най-общо казано са нашите погранични планини), този конкурс е точно за вас.
Българска фондация Биоразнообразие, национален координатор на инициативата "Green belt", очаква интересните ви истории до 14 октомври 2007 година. Може да ги придружите с рисунки, снимки, клипчета и каквото ви хрумне.
Най-впечатляващите ще получат награди и ще бъдат публикувани в интернет страницата за „Зеления пояс”. Ще има и специална награда за най-малкия участник в конкурса.

Подробности за конкурса и адреси, на които да изпращате историите си, в пълния текст на акцията!

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Всички змии се размножават чрез яйца. При някои, обаче, яйцата се излюпват преди снасянето – още в корема на майката (наричат се живородни). Такива от българските змии са медянката и усойницата.
             Планина, обичам те