Календар

Акции


РАЗКРИЙ КРАСОТАТА: СНИМАЙ СКИ ЗОНА И ГРАД БАНСКО ПРЕЗ ЛЯТОТО

Kонкурсът стартира в неделя, 13 май 2007 г. и е по повод предстоящите в най-скоро време сечи за нов кабинков лифт и две писти в местността Чалин Валог. Очаква се новите сечи на вековни гори да са над 500 дка.

Прочети пълния текст

Стихиите на Натурата

Четирите стихии като символ на гражданска позиция или Природата в подкрепа на Натурата
Четирите природни стихии огън-земя-въздух-вода в серия от акции представиха природозащитниците като символ на гражданската си позиция в подкрепа на максималния процент на екомрежата Натура 2000.

Прочети пълния текст

22 април – Денят на земята идва, а българската природа си отива!!! Да променим това!ОЧАКВАЙТЕ ТУК КОНКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА АКЦИИТЕ В РАЗЛИЧНИТЕ ГРАДОВЕ,
А ДО ТОГАВА – ПОМАГАЙТЕ, ЗА ДА НАПРАВИМ ПРАЗНИКА НА ЗЕМЯТА ТАКЪВ, КАКЪВТО НИ СЕ ИСКА!
Започваме да попълваме конкретната информация, както ви обещахме! Следете тук за допълнения и вижте преварителните програми за първите градове…

Неделя, 22 април, Ден на Земята
София - 11 часа, градинката до Народния театър „Иван Вазов“(на мястото на бившия Мавзолей)
Арт-Фестивал „За да остане природа в България”
Музика, уличен театър, забавления за деца, информация за защитените зони и начините за опазване на природата, чай шопове.
Изложба „Промените в климата и възобновяемите енергийни източници”.
За контакти, въпроси, идеи и присъединяване:
Надежда Максимова - nadejda_mak@abv.bg 08886511879
/гражданска група „Да спасим Иракли”/
Йорданка Динева – jordanka.dineva@biodiversity.bg 0896 79 89 02
/Българска фондация Биоразнообразие/


Русе – 11.00 часа, Младежки парк. „Да посеем заедно Незабравки, но да не оставим българската природа в миналото”. Информацияонна кампания и празник на Земята
За контакти:
ЕС „Зелен Живот” - Мая Бърова 0888506579, maia_nenova71@abv.bg


Стара Загора – 10.00 часа, пред Областната управа, информационна кампания „Денят на Земята идва, а българската природа си отива!”
За контакти: СНЦ “Зелени Балкани” Елена Тилова, etilova@greenbalkans.org, 0887 57 46 99

Варна
6.30 – 7.00 велопоход в защита на последните останали природни места по българското черноморие. Тръгване от ул. Райна Попович #6. Маршрут: Варна – Добрич – Горун - Каварна – Калиакра – Варна
За контакти и информация: Здравко Здравков, клуб „Устрем”, 0889 77 56 61

11.00 на входа на Морската градина – акция в защита на българската природа
За контакти и информация: Кръстю Кръстев, „Зелена Варна”, 0888 31 28 40

Прочети пълния текст

ЩЕ ГО ИМА ЛИ ПРИРОДЕН ПАРК 'СТРАНДЖА'?

В понеделник (19 март) ни предстои да станем свидетели на поредния опит да се подиграят и да поругаят българската природа. Този път на прицел е едно от нашите най-големи природни богатства, най-голямата ни защитена територия, едно от най-ценните места не само на Балканите, но и в цяла Европа – Природният парк Странджа. Ние се страхуваме да не я загубим, затова на 19 и 20 март още от 9.00 часа ще бъдем пред Върховния административен съд, за да помолим магистратите чрез мълчаливото си присъствие на площад „Св. Неделя” да дадат шанс на българската природа!

Прочети пълния текст

Снимай националното богатство!

Нека всеки, който отиде някъде сред природата - на планина, море, в гората или сред полето, направи снимка на вас и вашите приятели, докато държите ръчно направен от вас плакат ЗА ПРИРОДАТА (с надпис "За да остане природа в България", "НАТУРА 2000 в пълен размер 33 %", "За да са здрави децата ни, оставете природа", "Природата - най- ценния капитал за хората"... или какъвто лозунг и/или картинка ви е на сърце:). Важното е да изразите своето отношение към природата, да ви има вас и вашето послание!
Очакваме снимките на bgpriroda@bluelink.net - нека покажем първите от тях още другата седмица!!! Кампанията стартира на 3 март, национален празник на България и ще завърши на 22 април, деня на Земята. Моля пишете мястото и датата на снимката:)

Прочети пълния текст

'България – мащеха за своите деца'

Студентският клуб по екология към Софийски университет UNECO организира едноседмичен палатков лагер в подкрепа на българската природа и реалния обхват на NATURA 2000 - 114 зони за птиците и 225 зони за местообитанията в техния пълен вид! От UNECO алармират, че населението ще плати от своя "джоб" за унищожаването на собствената си природа, а потърпевши ще бъдат най-вече младите, децата на България, което е още една причина те да не останат в родината си!

Прочети пълния текст

Заповядайте на нощно качване на Витоша за НАТУРА 2000!

В събота излязохме по пижами. Но явно няма да спим... Щом "инвеститорите" действат на тъмно, ние също ще го правим.

Прочети пълния текст

Разходка по пижами на природно лудите!

Получихме покана от Съюза на природните луди да се разходим заедно на 17.02.2007 г., събота, от 15.30 часа пред НДК, както и в който друг град искате. Това е спонтанна гражданска реакция на решението на Министерски съвет да изключи от НАТУРА 2000 всичко мило и родно и ние мислим да наминем!

Прочети пълния текст

Мрежа от доброволци за защитена природа!

Преди конкретните акции се налага да свършим куп неща. Затова в момента се опитваме да организираме по-добре работата по кампанията и да създадем заедно мрежа от доброволци от различните краища на България, които искат да помагат за запазването на нашата природа. За тези от вас, които искат да се включат, е следната по-подробна информация...

Прочети пълния текст

Подписката 'За да остане природа в България!' продължава

Подписката 'За да остане природа в България!' продължаваПоради изключително големия интерес към подписката тя не приключва с внасянето на 23.01 в Народното събрание, Министерски съвет и Главен прокурор на Република България. Така че очакваме помощта на всички!

Прочети пълния текст