Календар

Красива България – митове и легенди! Граждански сигнал за унищожаване на река Камчия.

Публикуваме снимките и част от сигнала, изпратен ни от гражданин:

"Наред с всяко красиво място в България вече цяло лято се унищожава брега по долното течение на река Камчия (в непосредствена близост до резервата). Няма да се спирам на излишни коментари за това как жалките продажни душици в страната се опитват да унищожат всяко райско място сътворено от природата – изписаното по форумите е достатъчно. Предоставям фактите:...

* От няколко месеца целенасочено се унищожава дясната брегова ивица на река Камчия (западно от ресторант Пода, който се намира на главния път Варна – Бургас).

* Под предлог че се укрепва брега на реката, се изсичат всички дървета в околността, включително и тези покрай самата река – точно те би трябвало да предпазват брега от ерозия.
...
* Фактически се унищожава цялата растителност – от тревичката до дървото, превръщайки района в пустиня.

* Навремето е изградена дига по цялото долно течение на реката отстояща на 50-100 метра от нея, която да предпазва от наводнения при евентуален разлив (не съм видял тя да се поддържа). Същевременно, дори на места където старата лонгозна гора е била изсечена преди години, е оставен дървесен пояс по цялото течение, който да държи брега. Вместо да се поддържа и залесява в момента дори и той се УНИЩОЖАВА!

Разливите на реката са естествен процес, който е подхранвал гъстите Лонгозни гори в миналото. След построяването на язовирите по реката и престъпното отводняване на блатата в околността (средата на 20 в.) гората започва да умира, както и цялата фауна в района. Останки от нея могат да се видят днес, единствено в малкия резерват Камчия близо до устието.


По течението на реката (не само в самия резерват) се срещат все още Земеродни рибарчета, Нощна чапла, Ръждива чапла, грабливи птици, Корморани, диви Гъски и др. Те ще изчезната заедно с дърветата!

Ето малко допълнително информация в статия, отнасяща се за долното течение на река Камчия:

В. Черно море: Резерват Камчия пази огромно природно богатство"

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

20414 посещения 3 коментара

Коментари

 1. EMA
  2012-06-30 12:11:35

  Всяка година почиваме там но мизерията е все по-голяма имам чувството че умишлено се унищожава това райско кътче за да стане собственост на Лужков !и все пак не мога да отрека че руснаците правят всичко перфектно не се отсича нито едно дърво и детският лагер е страхотен но не е за нашите деца.там почиват бедните българи и няма инвестиций нито плажа се охранява а има едни тоалетни от соца точно преди плажа ще повърнеш преди да си влязъл...иначе природата е чудо плажа огромен но ....

 2. Колев
  2010-08-10 22:20:33

  Няма какво да се каже... Има какво да се направи! Когато няма държава, която да си изпълнява задълженията, но затова пък да рабтои с мафията и да унищожава, то трябва да има общество, гражданско, което да се противопоставя.

 3. Banchev
  2010-02-15 17:13:56

  Направо незнам какво да кажа просто. Има хора без съвест и точно тези хора продължават изсичането на горите, а също така и замърсяването на природата.......

OFF