Календар

Проектът за 300 км ски-писти в Пирин - заплаха за вековните гори

Световната природозащитна организация WWF публикува интерактивна карта на лансираните проекти за нови ски-зони над Разлог, Банско и Добринище. Картата е поместена в публичната ГИС-платформа на WWF (http://gis.wwf.bg) и демонстрира мащабната заплаха за вековните гори в Национален парк Пирин. Графичните данни показват, че скандалният проект за 300 км ски-писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.

При силно приближение на картата се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните ски-зони. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка - величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 г. Освен тях, строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек. В същото време, Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през средновековието и оцелели до днешни времена. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2 коментара

Коментари

  1. Гигов
    2015-03-26 12:14:32

    Каква е тази драсканица? Сложили сте логото на фирмата проектант, което съвсем не отговаря на истината. Чудя се за каква аудитория пишете. Всеки би забелязал, че трасетата дори не са логически свързани.

  2. Иван
    2015-03-06 11:02:02

    Смятам, че може да се намери разумния баланс. Не бива да се казва категорично НЕ, а по какъв начин да се направи с минимални щети върху природата. А щети върху природата винаги има - самото наше присъствие нанася такива щети - в този смисъл можете да бъдете спокойно - не много бавно българската провинция обеднява и се обезлюдява, накрая всичко ще бъде един прекрасен природен резерват с единствено населен посетителски ценътр - София.

OFF