Календар

Багерите вече са в ски зона Банско

По случай Международния ден на околната среда България отбелязва празника.... с приватизация на национален парк!

Коалицията "За да остане природа в България" предупреди преди дни, че всеки момент в Национален парк Пирин започват сечите за разширяване на просеката на лифта „Шилигарника - Тодорка“ в ски зона Банско и подмяната му с двойно по-голям в нарушение на законите. Ето и снимки, направени вчера между Шилигарника и връх Тодорка. Дърветата за отсичане са определени, багерите са готови, материалите за новите стълбове са качени.

Разпространявайте и прочетете още подробности:
http://forthenature.org/news/3343

Лифтът „Тодорка“ е първият триседалков лифт в ски зона Банско въобще, още от 80-те години. В момента чрез схема, за която държавата си затваря очите, офшорната фирма „Маренго трейдинг“ ще изгради в Пирин нов лифт, без концесия, който на практика ще е нейна собственост завинаги. http://www.capital.bg/…/2547248_nov_opit_da_se_zaobikoli_z…/

Ние не сме против модернизацията на едно съоръжение.

Но е незаконно то да се заменя с по-голямо, без това да е предвидено в концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин и в плана за управление на националния парк. Не е извършена и екологична оценка, както изискват ЮНЕСКО и българското законодателство.

Най-опасното е, че ще се извършва от "Маренго Трейдинг", офшорна фирма, която няма никакви права в националния парк!

Веднъж построено от "Маренго Трейдинг", то остава за завинаги нейна частна собственост в сърцето на Пирин!

По закона за концесиите всички съоръжения в Национален парк Пирин трябва да са държавна собственост, въпреки че се изграждат и/или използват от концесионера "Юлен" АД за срок от 30 години.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3877 посещения

OFF