Календар

Парк „Странджа“ е готов да посрещне своите гости

Природен парк „Странджа“ е готов да посрещне своите първи за новивия активен туристически сезон гости. Това съобщи директорът на парковата дирекция инж. Димо Димов на вниманието на всички природолюбители, които ще доверят своята първа за годината по-голяма почивка на едноименната планина.

През втората половина на февруари експерти на дирекцията обходиха най-новите маршрути, за да проверят дали елементите за интерпретация по пътеките са били пощадени от зимата. Оказа се, че зимата ги е пощадила за разлика от планински вандали, които са съборили табели или направо са си приблали табелите, които са им харесали. С днешна дата всички интерпретативни маршрути са проходими, малко кални, но има възможност да се извървят. Възстановени са липсващите или съборени и изкъртени елементи от интерпретативния замисъл. Редките растения в разсадника в м. „Качул“ също са преживели зимата и са в мното добро състояние. Тарилвото великденче и зелениката имат готовност да цъфнат, разбира се, когато им дойде времето, а то ще бъде много скоро.

През миналата година дирекцията на ПП „Странджа“ откри пет интерпретативни и един познавателен маршрут. Всяко едно от откриванията извикваше голям интерес у посетителите на парка.

Каним всички, които обичат природата и искат да се потопят в магията на Странджа планина за предстоящите празнични дни да дойдат при нас.

Напомняме само че интерпретативните маршрути са: „Прилепи в гората“, който тръгва от Малко Търново. Ако сте в с. Бръшлян имате възможност да извървите ИПМ „Билките в Странджа планина”. Интерпретативният маршрут „Птици“ стартира от село Синеморец. Това е един лек и много приятен маршрут чиято дължината е 4 км през лонгозна гора край река Велека. Ръководството на природния парк разработи пътека в „В царството на зелениката”. Той тръгва от с. Кондолово на север и се спуска през вековна дъбово-букова гора към Мързевски дол. Много хубав и лесен маршрут е „Реката“, чията отправна точка е с. Кости. Той ще ни покаже кой живее в реките ни и около тях. Маршрутът „Хищници“ ще ви отведе в м. „Парория“. Докато стигнете до там вече ще знаете кой и къде живее в гората, как изглежда, колко тежи и с какво се храни.

Разрушените от зимнинте наводнения мостове в района на Изворите на река Младежка – вече са напълно възстановени. Това стана възможно със съдействието на "Кроношпан България“ ЕООД Бургас и на фондация "Биоразнообразие". Строителите, които извършиха възстановяването, предоляха много трудности в скалистия и труден терен. Възстановени и реновирани са десетки заслони, чешми, огледни места, кули за наблюдение. При навлизане на територията на парка ще ви посрещнат и нашите нови тотеми, които пазят природата на парка за вас.

Приятен път на всички наши посетители-туристи, с пожелание да пазят природата чиста и да помислят, че и други след тях искат да видят красотата на природата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3655 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Предложение
    2016-03-09 14:31:46

    Предлагам дирекцията на ПП Странджа да не върти чак толкова голям достлук с "Кроношпан България“ ЕООД - едни от основните замърсители на въздуха в района на Бургас. Като служители на Изпълнителната агенция по горите, нека обърнат внимание на постоянно нарастващите камари изсечена дървесина в двора на същата фирма. И да отговорят на обществото от къде идва почти цялото това количество? Дали е регламентирано? С какъв процент са редуцирани (т.е. изсечени) старите странджански гори за последните 20 години и кой е съгласувал безобразията? Пожелавам по-малко тур-операторски бизнес на държавния контролен орган в най-голямата наша защитена територия! Мародерите в държавната администрация трябва да бъдат принудени да прекратят престъпната си дейност!

OFF