Календар

Уволнение на лесовъд разкрил системни нарушения в ДЛС Дикчан

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/regionalni-novini/uvolnenija-sled-razsledvane-na-btv-za- | WWF Дунавско – Карпатска програма България

На 18.05.2016 г. към 12:30 по сигнал на WWF е установено от РДГ Благоевград, че камион превозва дърва за огрев от държавна гора по посока село Плетена без дървесината да е маркирана и без да е издаден превозен билет за камиона. След подаването на сигнал до РДГ, горски служители на стопанството прикриват опита за кражба на дървесината като я маркират и издадат превозен билет към 13:00 часа. Един от въпросните служители е Здравко Заимов, който на личния си профил във Facebook демонстрира близките си отношения с лидера на една от политическите партии след изборите през 2017 г.

От ефира на BTV става ясно, че при този престъпен случай наказани няма. Вместо това, уволнение получава един от горските стражари в стопанството – Цветан Марински, след като бива упрекнат, че бил продал застояли лични дърва за огрев. Само няколко месеца преди това Марински е отличен с награда съгласно заповед №1/28.03.2016 г. на ДЛС за положените усилия за защита на горите в стопанството, довели до разкриването със съдействието на WWF, BTV и Nova на системни случай на незаконни сечи и кариери в района на Сатовча.