Календар

в.Дневник: Екоактивисти сезираха Саркози за строежите в Рила

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=486154

Френски природозащитници от сдружението "Франция - Рила" сезираха президента Никола Саркози за нарушенията на законите, свързани с мащабните строителни проекти в Рила. В отворено писмо организацията призовава Саркози да вложи силата и политическата воля на Франция в спасяването на Национален парк "Рила".
"За целта е необходимо само едно - да бъде приложен законът", се казва в писмото. Това съобщиха пред "Дневник" българските екоактивисти от коалицията "За да остане природа", които си партнират с "Франция - Рила".

Заради многобройните нарушения на европейското право "Франция - Рила" настоява финансирането от европейските фондове за околна среда да бъде прекратено, докато българското правителство не изпълни задълженията си по отношение на опазването на природата. В отговора на началника на кабинета на френския президент се изразява разбиране към молбата на "Франция - Рила". Саркози е предал информацията на френските министри на външните работи и на европейските въпроси.

Междувременно вчера община Сапарева баня изпрати своя позиция до български и европейски институции, в която защитава проекта за ски центъра "Паничище - Езерата - Кабул" в Рила. Писмото е адресирано до президента, парламента, министрите на околната среда и регионалното развитие, до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, европейския комисар по околната среда Ставрос Димас, председателя на Европарламента Ханс-Герт Пьотеринг и други европейски институции.

В писмото се казва, че проектът "Паничище - Езерата - Кабул" по никакъв начин не предвижда грубо вмешателство в природата. Общината освен това кани всички институции да се запознаят на място с реалните параметри на проекта.

791 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!