Календар

Незаконна сеч на вековна смърчова гора над Велинград

http://play.novatv.bg/programi/razsledvane/685717 | WWF Дунавско – Карпатска програма България

Незаконна сеч на вековна смърчова гора над Велинград

Съвместно разследване на WWF и Nova разкриват незаконна сеч край Велинград, със съмнения за политически чадър и купуването на гласове по време на общинските избори през 2015 г. Шефът на местното горско стопанство е уволнил служителя, установил и сигнализирал за нарушението, вместо да потърси отговорност на дърводобивната фирма. В разговор пред скрита камера същият директор признава, че фирмата Налекс груп е „наша” и затова е оставена да работи без притеснения – тя не бива да се закача, защото нейният шеф "Наско е наш човек", а прясно уволненият горски Аршинков "му пречел".

След репортажа, директорът е уволнен . Въпреки това, година след репортажа се оказва, че двамата горски служители разкрили нарушенията, са преследвани от държавата за назидание. Салих – служителят, който първи забелязва нарушението е изпратен на прокурор от бившия директор Софу чрез неверни и по-късно отхвърлени обвинения, а началникът на горския участък Любомир Аршинков, разкрил престъпните схеми на директора, първо е уволнен, но скоро възстановен от съда , а по-късно все пак губи своя лиценз за работа в горите след като получава 3 броя целенасочено и преднамерено съставени актове от служители на РДГ за фиктивни нарушения.

Мутри на ЮЛЕН гонят екип на немската телевизия ARD

https://bivol.bg/yulen-bansko-ard-mutri.html

Мутри на ЮЛЕН гонят екип на немската телевизия ARD

Охранители на концесионера ЮЛЕН респектират екип на немската обществена телевизия ARD, който снима репортаж за Национален парк Пирин. Забраняват им да снимат ски-зоната все едно тя е частна собственост. Лично шефът на ЮЛЕН Обрейков твърди, че за да се снима в Националния парк трябва разрешение от концесионера. Това се вижда и чува на кадрите заснети от Биволъ през ноември миналата година. Скоро те ще бъдат излъчени пред десетки милиони зрители в Германия. За пореден път ще се види какво е нивото на правовия ред в най-корумпираната държава на Европейския съюз, превърнала се във феодално владение на мафията. Въпреки, че и по Конституция и по закон територията на Националния парк „Пирин“ няма как да бъде приватизирана и е свободна за достъп за всички граждани, на практика се оказва, че не е.

540 посещения

Национален парк Рила празнува днес 25 години

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2[ ... ]ni/?ref=miniurl

Национален парк Рила празнува днес 25 години

Най-големият от трите национали парка Рила днес навършва 25 години от своето обявяване през 1992 г. В същото време от 2007 г. всички управляващи отлагат приемането на важни защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в Рила, които са изключително важни за опазване на вековните гори и води там, именно водите в Рила снабдяват с питейна вода София и още няколко града. Заради неприетите защитени зони ЕК води срещу България една съдебна процедура по Директивата за защита на птиците, а скоро ще има и такава съдебна процедура по Директивата за местообитанията.

657 посещения

Румен Радев: Наложих вето върху Закона за концесиите

https://nova.bg/news/view/2017/02/02/172765/%[ ... ]0-%D0%B7%D0%B0-

Румен Радев: Наложих вето върху Закона за концесиите

Според него текстовете в закона поставят под въпрос принципите на правовата държава

883 посещения

С внимание към природата и Закона за концесиите

http://darikradio.bg/s-vnimanie-kam-prirodata[ ... ]tml#parent=show

С внимание към природата и Закона за концесиите

В "Кой говори" днес гостуват трима природозащитници - Тома Белев, Андрей Ковачев и Вера Стаевска. Тема на разговора са промените в Закона за концесиите. Заради тези промени имаше и протести на правозащитници.

875 посещения
         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  България е едно от най-важните в Европа местообитания на мечката, вълка, балканската дива коза.
           
  Install Flash player!