Календар

Българските гори в опасност

Държавата губи милиони евро от заменки на гори, а в последствие и самите гори

Перелик, Родопите
Според извършения икономически анализ на коалицията "За да остане природа в България" държавата е загубила между 300 и 900 милиона евро само за период от 25 дни, в резултат на заменките на гори, които е направила през месец Май 2008 г.

През Юли 2008 г. „За да остане природа в България” подаде официална жалба в Европейската комисия за нарушаване на член 87 от Договора за европейската общност, който не позволява държавни помощи, нарушаващи конкуренцията и пазара на Европа. Освен, че ощетява природата, обществото и държавата, този механизъм на практика е помощ от страна на държавата към определени фирми и приближени на правителството субекти.

По думите на Костадин Вълчев, експерт от сдружение за дива природа „Балкани”, цените на горските терени, които държавата заменя за частни са над 10 пъти по-ниски от реалната пазарна цена на горските имоти в района на заменките.

По думите на Стефан Аврамов от фондация „Биоразнообразие” за периода от 30 април до 25 май Държавната агенция по горите е извършила непазарни замени на 12 800 декара горски фонд, разположен основно по Черноморието, Боровец, Пампорово и Перелик, с 35 000 декара частни и общински гори, главно в Северна България и Родопите. По неофициална информация на медиите най-големите бенефициенти са юридически лица, собственост на Христо Ковачки, Тодор Батков, Гриша Ганчев, Кирил Асенов, Никола Калоянов и други.

След бързата реакция на Европейската комисия Българското правителство търси нови начини за разпродажбата на българската гора чрез поправки в Закона за горите. Това провокира нови протести на природозащитници и граждани.
Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Балканската пъстърва е вид с голям риск от изчезване. Тя е тясно специализирана към горните течения на реките – богати на кислород, с ниска температура и силно течение речни участъци.
           
  Install Flash player!