Календар

Новини


75% от българите искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт „Без ГМО“

75% от българите искат въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт „Без ГМО“Днес от „За Земята“ публикуваха данни от национално представително проучване за нагласите на гражданите към етикетирането на ГМО, извършено за тях от Маркет линкс. То показва широка подкрепа сред гражданите за въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и под законовия праг за етикетиране [2] като 74.9% от анкетираните искат такъв. Процентът на българите, които желаят стандартът да гарантира, че и животинските продукти са произведени без употреба на ГМО във фуражите е още по-висок: 78.4%.

Прочети пълния текст

164 посещения

Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)

Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа. Школата по орнитология и природозащита е безплатна. Лекциите се провеждат всеки вторник от 18:30 ч., а дължината им е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема. На 21 ноември ще се проведе лекцията на тема: Видове птици от разредите Кокошоподобни и Гъскоподобни (1-ва част)

Прочети пълния текст

61 посещения

АПБ сигнализира за потенциални нарушения в ПП Витоша

АПБ сигнализира за потенциални нарушения в ПП ВитошаДнес, 16.11.2017 г., Асоциация на парковете в България подаде сигнали до Дирекцията на Природен парк Витоша, Регионалната инспекция по околна среда и води гр. София и Регионалната дирекция по горите гр. София за потенциални нарушения на територията на Природен парк Витоша противно на режимите на действащия План за управление на ПП Витоша.

Прочети пълния текст

82 посещения 1 коментара

Общините Банско и Разлог се отказват от биосферен парк на ЮНЕСКО в Пирин

 Общините Банско и Разлог се отказват от биосферен парк на ЮНЕСКО в Пирин„Баюви дупки – Джинджирица“ е един от най-старите резервати в България

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че общините Банско и Разлог торпилират международния имидж на България в областта на опазване на околната среда!

Прочети пълния текст

2586 посещения

Асоциация на парковете в България остро възразява срещу разпространяваните от министъра на околната среда и водите – Нено Димов лъжи и фалшиви новини

Асоциация на парковете в България остро възразява срещу разпространяваните от министъра на околната среда и водите – Нено Димов лъжи и фалшиви новиниАсоциация на парковете в България (АПБ) остро възразява срещу разпространяваните от министъра на околната среда и водите – Нено Димов лъжи и фалшиви новини. На 15.11.2017 г. в сутрешния блок на Нова ТВ министърът на околната среда и водите – Нено Димов многократно изказа и повтори няколко явни лъжи, започвайки с твърдението, че в националните паркове в България е разрешено строителството на ски-писти и спортни съоръжения, продължавайки с лъжата, че плановете за управление на националните паркове са рамков документ и не включват инвестиционни намерения и че всички инвестиционни намерения в Национален парк Пирин се подлагат на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и завършвайки с пример за австрийските национални паркове, като посочи парка Нокберг за един от тях, в който 20% от територията била застроена със ски писти.

Прочети пълния текст

445 посещения

Столична община планира поголовна сеч в Борисовата градина

Столична община планира поголовна сеч в Борисовата градинаКоалицията „За да остане природа в България“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармираха Столична община (СО), че планираните от нея сечи на сухи, гнили и опасни дървета в Борисовата градина навръх 135-тата й годишнина са незаконосъобразни и далеч надвишават необходимото за осигуряване сигурността на гражданите.

Прочети пълния текст

273 посещения

Екоминистърът застава пред съда заради решение да не се спазва европейското законодателство в Пирин

 Екоминистърът застава пред съда заради решение да не се спазва европейското законодателство в ПиринНационален парк Пирин е обявен на днешния ден преди 55 години, граждани отбелязват рождения ден пред паметника на Патриарх Евтимий в София

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ и граждани заведоха дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова от началото на 2017 г., че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Заседанието на съда е днес, 8 ноември 2017 г., сряда, от 14 часа.

Прочети пълния текст

202 посещения

Сечи в Борисовата градина навръх 135 годишнината ѝ!

Сечи в Борисовата градина навръх 135 годишнината ѝ!В заключение от Коалиция „За да остане природа в България“ заставаме зад предложените критерии с цел запазване облика на Борисовата градина, поради значението ѝ за поддържането чистотата на въздуха в столичния град, като любимо място за отдих на хиляди граждани, за опазването на биоразнообразието в градска среда и не на последно място като паметник на културата на градинското и парково изкуство с категория „национално значение“.

Прочети пълния текст

152 посещения

Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинка

 Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинкаДокато говори за разследване на криминалната приватизация, премиерът я узаконява

Скандални промени в Закона за туризма гласува Министерски съвет на заседанието си във вторник, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“. С тях се извършва скрита приватизация като се подаряват публични земи за вечни времена. В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс.

Прочети пълния текст

831 посещения 2 коментара

Гражданското общество обединява сили, за да поиска бъдеще без въглища в Европа

Гражданското общество обединява сили, за да поиска бъдеще без въглища в ЕвропаНа фона на поетапното излизане на въглищата от употреба, България продължава да няма план за бъдещето на заетите в сектора

За да се справят с все по-видимите последствия от замърсяването на въздуха и промяната на климата, неправителствени организации от 28(1) страни се обединяват за бъдеще без въглища в Европа. Общата инициатива има за цел да концентрира усилията и да ги насочи към въвеждане на чиста възобновяема енергия.

Прочети пълния текст

346 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    WWF предупреди, че предстои голямо изчезване на птици заради климатичните изменения, като при някои популации намаляването е вече до 90 %.
             Планина, обичам те