Календар

Новини


Днес е денят на Натура 2000

Днес е денят на Натура 2000 Отбелязваме 25 години от създаването на европейската мрежа от защитени територии

Преди 25 години, с влизането в сила на Директивата за местообитанията, вторият стълб на Натура 2000 след Директивата за птиците, започва да работи наднационална мрежа за защита на природата на цял континент. Този акт дава възможност милиони квадратни километри от 27 000 места в Европа да бъдат свързани в най-голямата мрежа от защитени територии в света. Мрежата е възможност за България, тъй като доброто й прилагане осигурява високо качество на живота.

Прочети пълния текст

50 посещения

21 май е Европейски ден на Натура 2000

21 май е Европейски ден на Натура 2000Това, което стартира като инициатива на местно равнище чрез един испански LIFE проект, вече се превръща в официален европейски ден. На специална церемония комисарят по околната среда Кармену Велла, председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент Адина-Йоана Валеан и други подписаха Съвместна декларация за обявяване на 21 май за "Европейски ден на Натура 2000" - мрежа от защитени територии в Европа. Той ще се празнува ежегодно в цяла Европа.
Още тази година стотици местни събития и мрежови дейности в цяла Европа ще отбележат този специален ден за природата.

Прочети пълния текст

52 посещения

Марш за европейско правосъдие - 23 май, 18 часа, площад Народно събрание

Марш за европейско правосъдие - 23 май, 18 часа, площад Народно събраниеКоалиция "За да остане природа в България" се присъединява към Марша за европейско правосъдие, който ще се проведе на 23 май от 18 часа на площад "Народно събрание". Шествието ще мине пред сградите на Министерски съвет, Висшия съдебен съвет и ще завърши пред Съдебната палата.


Прочети пълния текст

67 посещения

Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“ - резултати

Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“ - резултатиПротоколна записка от обществен наблюдател на СДП БАЛКАНИ – Андрей Ковачев
присъствал (без право на глас) на заседание на Комисия свикана във връзка с провеждане на
Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“

Прочети пълния текст

1408 посещения 2 коментара

Законови промени улесняват застрояването на българското Черноморие и дават шанс на злоупотребилите със заменки

Законови промени улесняват застрояването на българското Черноморие и дават шанс на злоупотребилите със заменки Коалиция „За да остане природа в България“ се присъединява към гражданския протест утре, 16 май, на площад Народно събрание от 18,30 ч. - https://www.facebook.com/events/1763697313852667/

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ остро се противопоставя на готвените промени в Закона за опазване на земеделските земи, които целят улесняването за пореден път на застрояването на българското Черноморие. Предложението е внесено от депутата Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ и група депутати, сред които и ГЕРБ и предстои да бъде гласувано, вероятно още тази седмица.

Прочети пълния текст

326 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24Лекция 24 [09.05.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (8-ма част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

189 посещения

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков, който защитава Национален парк „Централен Балкан“

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков, който защитава Национален парк „Централен Балкан“Въпреки всички опити да се дискредитират защитниците на природата и да се обезверят тези, които я опазват и вършат съвестно своята работа, се оказва, че хората не са загубили своята човечност и съпричастност – само за 2 месеца граждани от цялата страна събраха 5 357 лв. в помощ на инж. Николай Стайков дългогодишен служител на Национален парк „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък –„Калофер“.

Прочети пълния текст

2097 посещения

Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 години

Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 годиниПоредно сериозно признание за проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол“ дойде от Европейската комисия. Проектът на БДЗП е сред номинираните за най-добър проект по програма LIFE от 1992 г. до сега и е избран от специално жури. Едва 15 проекта, изпълнени в последните 25 години са номинирани в три категории – Природа, Околна среда и Климат. Във всяка категория ще бъдат наградени по два проекта, определени от публиката чрез гласуване във фейсбук.

Гласувайте за проекта Save the Raptors

Прочети пълния текст

265 посещения

Природозащитници настояват за временен мораториум върху сечите в държавните гори

Природозащитници настояват за временен мораториум върху сечите в държавните гориКоалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ настоява държавата да ограничи временно сечите в държавните горите, докато не реши проблема с политическия натиск върху лесовъдите, водещ до системните нарушения в горите. Искането на природозащитниците идва след поредния фрапиращ пример за ширещите се злоупотреби в държавните гори, в случая изсичането и кражбите на стотици кубици дървесина от горите на сертифицираното ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.

Прочети пълния текст

370 посещения 1 коментара

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на Земята

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на ЗемятаБогата целодневна програма привлича малки и големи за празника в Драгоман на 22 април

Големият български алпинист Боян Петров ще бъде почетен гост за шестото издание на придобилото международна популярност състезание за планинско колоездене и бягане „Байк и Рън за Чепън“ в Драгоман. В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес: Drace.bg – до 19 април включително, след което записването ще става на място преди старта.

Прочети пълния текст

224 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  За последните 50 години 90% от големите риби в Световния океан са изчезнали, в следствие на свръхулова.
           Планина, обичам те