Календар

Новини


Световният ден на мигриращите риби или защо е важно да има свободни от прегради реки

 Световният ден на мигриращите риби или защо е важно да има свободни от прегради рекиНа 21 април отбелязваме Световния ден на мигриращите риби. Той е повод да си припомним за значението на мигриращите риби и колко жизнено необходимо за всички нас е да има здрави, свободно течащи реки.

Прочети пълния текст

69 посещения

Седмият Байк и рън за Чепън на 28 април става част от Българска колоездачнa лига

Седмият Байк и рън за Чепън на 28 април става част от Българска колоездачнa лига В седмото си поредно издание на 28 април в Драгоман едно от най-големите състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ се изкачва на ново равнище. Надпреварата става част от Българска колоездачна лига (БКЛ) и вече дава право на квалификационни точки за годишното класиране на БКЛ.

Прочети пълния текст

74 посещения

Активисти на „Грийнпийс“ призоваха енергийните министри на ЕС за по-голяма подкрепа за възобновяемата енергия

 Активисти на „Грийнпийс“ призоваха енергийните министри на ЕС за по-голяма подкрепа за възобновяемата енергияАктивисти на „Грийнпийс“ направиха демонстрация пред Националния дворец на културата, по време на неформалната среща на енергийните министри на ЕС. Те настояха за ускорен и справедлив преход от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници и за осигуряване на възможности за отделните граждани, общности или малки предприятия сами да произвеждат енергията, от която се нуждаят.

Прочети пълния текст

73 посещения

Протестите в защита на Пирин продължават

Протестите в защита на Пирин продължаватМеждународният ден на обектите на световното наследство – 18 април, е повод да си припомним необходимостта от опазването им за идните поколения

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ съобщава, че на 19 април 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството от декември 2017 г. да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин. Протести ще има в София, Благоевград, Варна, Пловдив, Сливен и Виена.

Прочети пълния текст

159 посещения 2 коментара

Енергийните министри от ЕС ще обсъдят европейските цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност на неформална среща в София

Енергийните министри от ЕС ще обсъдят европейските цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност на неформална среща в СофияНа неформално заседание на 19 април в София, министрите на енергетиката от Европейския съюз ще обсъдят европейските цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност за 2030 г., както и механизмите и регламентите за тяхното прилагане и постигане.

Прочети пълния текст

131 посещения

Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконна

Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконнаФиналното решение на Съда на ЕС от 17 април е, че в полската гора Беловежа, която е световно защитен природен обект от списъка на ЮНЕСКО, сечта е незаконна и продължаването й ще наложи тежки глоби на страната.

Прочети пълния текст

124 посещения

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и този четвъртък в Благоевград, Варна, Велико Търново и Сливен

 Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и този четвъртък в Благоевград, Варна, Велико Търново и СливенПротестите в защита на Национален парк Пирин продължават тази седмица, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. След вчерашния протест в София, пред НДК, където се провеждаше неформална среща на европейските министри на околната среда, в четвъртък, 12 април 2018 г. граждани ще излязат по улиците на Благоевград, Варна, Велико Търново и Сливен.

Прочети пълния текст

194 посещения

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петиция

Демонстрация „Да спасим нашите морета“ и връчване на петицияБългарска фондация Биоразнообразие и поддръжници се присъединяват към кампанията на международните организации Seas At Risk, WeMove.EU и Our Fish, като заедно ще връчат петиция на министъра на околна среда на Швеция, Пер Енкуист (Per Ängquist). Демонстрацията ще включва костюми на морски животни и банер призоваващ за спешни действия за защита на моретата и забрана на прекомерния улов на риба. Акцията ще се проведе на 10-и април 2018 от 11 - 14 часа. Връчването на петицията ще бъде между 11:15 и 11:30

Прочети пълния текст

278 посещения 1 коментара

Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'

Национална гражданска инициатива 'Да направим фермите за кожи история'На 24.03.2018 г. в гр. София, на бул. Мария Луиза 58, бе учредена Национална гражданска инициатива за забрана на отглеждането, умъртвяването и търговията с животни с цел добив на ценни кожи на територията на Република България, с Инициативен комитет в състав: д-р Мила Бобадова – ветеринарен лекар и собственик на клиники „Добро Хрумване“; Диляна Попова – актриса, дизайнер и модел; д-р Даниела Маринова – ветеринарен лекар, Габриела Пападопова – председател на сдружение „На Ти с природата“; Георги Челебиев - дизайнер и създател на блога Fork Fork Fork; Любомила Кривошиева – фондация „Дивите животни“, Петя Алтимирска – председател на сдружение „КАЖИ“.

Прочети пълния текст

190 посещения

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 април

Протестите в защита на Пирин в София продължават на 10 априлВ Благоевград и Сливен ще са в четвъртък, на 5 април

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че следващата седмица на 10 и 11 април в София ще се проведе неформална среща на екоминистрите от Европейския съюз. За тогава се планират и следващите протести в защита на Национален парк Пирин в София.

Прочети пълния текст

274 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  У нас зимуват застрашени от изчезване птици като червеногушата гъска, малката белочела гъска и къдроглавият пеликан.
           Планина, обичам те