Календар

Новини


Българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла

 Българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла Със свое решение No 6834/23.05.2018 тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) оставя в сила решението по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от 2017 г. по одобрената от правителството алтернатива едната посока на автомагистрала Струма да минава през Кресненското дефиле, а другата – през планината, източно от дефилето. За това предупреждават от коалициите от неправителствени организации „За да остане природа в България“ и „За Кресна“.

Прочети пълния текст

109 посещения

Асоциация на парковете в България отбелязва Европейския ден на парковете във Витоша

Асоциация на парковете в България отбелязва Европейския ден на парковете във ВитошаЗа първи път в България ще бъде честван Европейският ден на парковете – 24 май. Тази година надсловът на празника е „Културното наследство: то е в нашата природа“. За целта Асоциация на парковете в България организира туристическа обиколка в Природен парк Витоша с водачи, които ще покажат растителните видове от местната флора, които могат да се използват при приготвянето на различни ястия. Освен кулинарният привкус, ще се запознаем с пролетния спектър от цъфтящи растения, ще поговорим за ПП Витоша и природните богатства, които опазва. Ще коментираме и темата за защитените територии в България и дали държавата ни се грижи добре за тях.

Прочети пълния текст

103 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24На 22 май от 18:30 ще се проведе лекция 24 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (8-а част)

Прочети пълния текст

114 посещения

Доколко зелена е Хидроенергията? - курс 'Опазване на биоразнообразието'

 Доколко зелена е Хидроенергията? - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица на 23 май от 18,30 ч., завладени от случващото се на Балканите и проектите за масовото изграждане на ВЕЦ, на гости ще ни е Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“. Той ще ни разкаже за случващото се у нас, до къде са стигнали битките, част от които бяха представени преди 2 години в рамките на нашия курс. Как ние може да се включим в каузата за опазване на реките у нас и на Балканите!

Прочети пълния текст

117 посещения

„Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“

 „Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“Активисти на екологичната организация прожектираха послания, с които показаха, че бъдещето не принадлежи на изкопаемите горива

Една от охладителните кули на ТЕЦ „Бобов дол“ близо до с. Големо село се превърна в екран с послания за бъдещето на въглищните райони отвъд въглищата. „Бъдеще без въглища“, „Чистият въздух е наше право“ и „Артефакт от 20-ти век“ бяха само част от съобщенията, които се появиха на съоръжението.

Прочети пълния текст

224 посещения

Днес отбелязваме Деня на Натура 2000 с призив към българските институции за нейното опазване

Днес отбелязваме Деня на Натура 2000 с призив към българските институции за нейното опазванеКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ напомня, че днес, 21 май, отбелязваме Европейския ден на Натура 2000. Целта на този ден е да привлече вниманието на хората към нуждата от опазването на природните местообитания и на биоразнообразието в тях. Въпреки че мрежата от защитени зони има вече 26-годишна история със своите екологични, социални и икономически ползи, същността ѝ все още не е достатъчно добре позната на голяма част от населението в Европа. Тази липса на осведоменост е един от главните проблеми за нейното ефективно опазване.

Прочети пълния текст

162 посещения

Проект на БДЗП спечели престижната награда 'Натура 2000'

Проект на БДЗП спечели престижната награда 'Натура 2000'Български проект е сред отличените по време на церемонията по връчването на Наградите „Натура 2000“, която се проведе вчера (17 май) в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.

Прочети пълния текст

205 посещения

Концерт за Пирин в София в четвъртък, велопоход в Благоевград

 Концерт за Пирин в София в четвъртък, велопоход в БлагоевградПротестите за Национален парк Пирин и Черноморието продължават

Протестите в защита на Национален парк Пирин и срещу опасностите пред българското Черноморие продължават и тази седмица, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

475 посещения 2 коментара

Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в Брюксел

Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в БрюкселЕкипът на проект „Солта на живота“ получи поканата „да вдъхнови“ гостите в официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“. Разнообразните артисти от различни сфери на изкуството и на различна възраст, включени в раздела Вдъхновени от езерото в страница на проекта са впечатлили организаторите. Така на престижната церемония в четвъртък вечер, където Европейската комисия кани всички 25 финалисти, а Комисарят по околна среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обявят победителите, на сцената ще излязат танцьорите от танцова компания ДЮН, който ще представят своя танц „Езерото“.

Прочети пълния текст

173 посещения

Десетки „диви и щастливи“ животни“ ще участват в габровския карнавал тази година

Десетки „диви и щастливи“ животни“ ще участват в габровския карнавал тази годинаНа сцената на международния карнавал в Габрово на 19 май 2018 г. ще дефилират десетки „диви и щастливи“ животни“, които ще демонстрират защо е важно да опазваме нашата природа. Около 40 деца от две предучилищни групи ще се включат в конкурса на събитието, което тази година е под надслов „Габрово – мой малък Брюксел“. Децата ще изработят сами своя карнавален облик, като целта е да провокират по-активно гражданско отношение към природата в нашия град, за да бъде той по европейски чист и приветлив.

Прочети пълния текст

171 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те