Календар

Българската природа си събра куфарите в центъра на немския град Карлсруе


Колоритната българска природа с огромен куфар в ръка бе гонена цял ден от безскрупулни инвеститори и далавераджии в черни костюми из централния площад на град Карлсруе. С тази сценка местните жители бяха запознати с обезпокоителната реалност в България, където покрай въвеждането на европейската мрежа НАТУРА 2000 се оказа, че дивите интереси не се спират пред нищо.

Загрижени граждани от различни националности поставяха своя подпис под писмо, адресирано до министър-председателя на България Сергей Станишев и европейския комисар по околната среда Ставрос Димас. В него българското Академично дружество “Кирил и Методий” и Грийнпис изискват уникалните български природни богатства да бъдат предпазени от безотговорни посегателства и включени в НАТУРА 2000. Пред картата на България, наред с надписа “България – природа в опасност” минувачи споделяха впечателния от България. Някои от тях, изключително добре запознати със страната и нейните красоти, разказваха за батални гледки и унищожена природа, особено по черноморието. В организацията на акцията участваха българи от всички възрасти, както и представители на местния клон на Грийнпис. Любители на природата пристигнаха от Кайзерслаутерн, Щутгарт и Манхайм, за да подкрепят исканията.

Паралелни акции се проведоха и в градовете Бремен, Мюнхен и Олденбург. Следващата стъпка на организаторите е отворено писмо, в което българската академична общност в Германия ще изкаже своята гражданска позиция по проблема.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини