Календар

Международната природозащитна организация WWF стартира национална кампания за опазване горите в България

Международната природозащитна организация WWF стартира национална кампания за опазване горите в БългарияПромяна в законодателството, осъзнаване на другите ползи от горите освен дървесината, въвеждане на сертификация за всички дървеси продукти са сред приоритетите на кампанията

София – Според 73,6 % от българите изсичането и унищожаването на горите е най-сериозният проблем на българската природа и околна среда. 77,3 % пък заявяват, че държавата не прави достатъчно за опазването на българските гори от изчезване.*

В отговор на тази статистика днес официално стартира кампания за опазване на българските гори. Тя е инициирана от международната природозащитна организация WWF в България.

Като част от кампанията започва национална петиция, която ще бъде внесена в Народното събрание и Министерски съвет. Петицията ще настоява за промени в Закона за горите, които да ограничават корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

Не на последно място кампанията има за цел да промени нагласите, че гората е само източник на дървесина, след като тя опазва водата, която пием, пречиства въздуха, спира ерозията и свлачищата, дава убежище на 43 световно застрашени вида растения и животни, ограничава промените в климата. а също така е източник на вода, въздух, дом за много редки растения и животни и място за отдих и почивка.

Всеки желаещ да се включи в петицията може да го направи в интернет на www.wwf.bg. В следващите две седмици подписи за петицията ще се събират и на хартия на няколко места в центъра на София.

Основните канали, които ще бъдат използвани за популяризиране на кампанията са телевизия, радио, билбордове и интернет, както и различни нестандартни активности, които привличат вниманието върху проблема с българските гори.

Основната идея, залегнала във визиите на кампанията е фактът, че по географски данни гората заема 1/3 от територията на България, което е отразено и в националния ни флаг. Съгласно статистическите данни обаче поради изсичане гората изчезва със скорост от 10 куб. м. в минута, което може да доведе и до промяна на един от националните ни символи.

Кампанията е подкрепена от
- bTV, Нова телевизия, RE:TV, Fox Life, Fox Crime
- Дарик, RFI, Тангра мега рок
- Дневник, Капитал Light, Едно, Програмата
- Нетинфо (abv.bg, vesti.bg, sinoptik.bg), Амекси, zar.bg, programata.bg, capital.bg, dnevnik.bg, karieri.bg, dir.bg, investor.bg
- Metropolis Outdoor Media, Метромедиа
Със специалната подкрепа на Mall Sofia, Cinema City и Mtel IMAX

* Използваните данни са от национално проучване, проведено от WWF и «Алфа рисърч» в периода 27 август – 3 септември 2008 г.

За повече информация:
- Константин Иванов, WWF, 02/950 50 40 / 0884 514 636
- Емилия Шикова, Ogilvy Public Relations, 02/915 89 17 / 0888 600 102

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7977 посещения

OFF

Последно качено » Новини