Календар

WWF участва в организацията на серия събития в София преди срещата на върха в Копенхаген

WWF участва в организацията на серия събития в София преди срещата на върха в Копенхаген София – Международната природозащитна организация WWF ще се включи в серия от събития преди и по време на срещата на върха на ООН в Копенхаген. Тя се открива следващия понеделник (7 декември) и ще продължи две седмици. WWF участва и в българската Коалиция за действия срещу промените в климата

Ето подробен списък на някои от събитията в София, които ще съпътстват конференцията в Копенхаген:

Френският институт в София е домакин на дебат на тема „Договорът от Копенхаген и участието на България в него”. В дебата ще се включат и представители на Коалиция за действия срещу промените в климата, в която участва и WWF. Дебатът започва в 17 ч. на 3 декември, четвъртък, и ще продължи около час.

Универистетският клуб за екология и устойчиво развитие UNECO организира в партньорство с WWF дебат на тема „Изменението на климата и срещата в Копенхаген”. Той ще се проведе също на 3 декември, четвъртък, от 19 ч. в ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, южно крило, 65-та аудитория. Темата е “Политика и климатични промени: Има ли надежда за глобално действие по време на срещата на върха на ООН в Копенхаген?”. Ще бъде прожектиран и филм, свързан с действията срещу промените в климата.

До 5 декември, събота, продължава конкурсът „Act now”/”Действай сега” на българската Коалиция за действия срещу промените в климата. На сайта http://climatebg.org/node/39 всеки може да предложи идея за масова акция, която да покаже, че е време да се предприемат сериозни действия срещу промените в климата. Наградата е пътуване до срещата на върха в Копенхаген, а победителят ще бъде обявен на 7 декември, понеделник.

6 декември, събота, е обявен за Международен ден за демонстрация на велосипедисти срещу промените в климата. От 13 ч. сдружение „Велоеволюция“ организира събиране на велосипедистите пред входа на НДК. От 13.30 до 14.30 ч . те ще обикалят центъра на София и накрая ще се завърнат отново пред НДК.

На 9 декември, сряда, от 9.30 ч. пред Министерски съвет сутрешният протест на „Граждани за Рила“ ще попита „Има ли място за нови ски курорти в България в конфликт с природата и при липсата на достатъчно сняг и затоплящ се климат”. Официално на тази акция ще се внесат стотици индивидуални писма до Министерски съвет и премиера Бойко Борисов за премахване на незаконния лифт на Паничище, недалеч от Седемте рилски езера.

На 9 декември, сряда, от 22 ч. от паркинга на Националния стадион „Васил Левски” за Копенхаген заминава българската група от граждани и представители на неправителствени организации.

На 10 декември, четвъртък, от 9 ч. в Inter Expo Center се провежда националната конференция на инициативната група „Пасивни сгради България”. Представители на WWF ще говорят за „Климатичните промени, мерки за реакция на човечеството в строителството”. Очаква се конференцията официално да бъде открита от строителния министър Росен Плевнелиев

На 12 декември, събота, от 10 до 16 ч. ще бъде отбелязан Международния ден за борба с измененията на климата. В Южен парк откъм централния вход екологично сдружение „За Земята” ще проведе представи прости и достъпни мерки, които всеки би могъл да предприеме за намаляване на парниковите емисии. Ще има разнообразни игри за децата, както и изложби, посветени на проблема с климата и спортни прояви на открито.

Отново на 12 декември, събота от 17.30 ч. на Моста на влюбените до НДК ще се проведе символично бдение със свещи под надслов: „Светът се събира – Ние също!” Подобни акции ще се проведат в много градове по света.

На 18 декември, петък, от 11.30 до 16 ч. WWF съвместно с Нов български университет организира информационен ден на студентите за климата и проблемите с околната среда.

На 19 или 20 декември, събота или неделя, от 11 ч. в Пресклуба на БТА българската Коалиция за действия срещу промените в климата ще представи резултатите от срещата на върха във Копенхаген. Точната дата ще бъде обявена допълнително. Възможно е преговорите в Копенхаген да продължат след планирания край в петък, 18 декември.

За повече информация по отделните събития:

- Георги Стефанов, експерт по промени в климата на WWF, тел.: 0889 517 976, e-mail: gstefanov@wwfdcp.bg

- Теодор Василев, конкурс „Act now“, читалище „Бъдеще сега“, zelenbg@gmail.com http://climatebg.org/node/39

- Иво Делин, Велоеволюция тел.: 0886 00 90 84, е-mail: velobg@gmail.com, http://velobg.org/calendar

- Магдалена Славова, Граждани за Рила, тел.: 0896 628 958 magymusic@gmail.com и Михаил Михов, тел.: 0889 620 483, е-mail: misho@odysseia-in.com, http://saverila.wordpress.com/

- Тодор Тодоров, ЕС „За Земята“, тел.: 0887 122 808; е-mail: todorside@gmail.com http://www.zazemiata.org/

- Марко Марков, гражданска инициатива за бдение на свещи, тел.: 0899 907 874, е-mail: sofia2earth@gmail.com http://sofia2earth.wordpress.com/

- Борислав Сандов – координира групата, която пътува за Копенхаген, тел.: 0887 096 757, e-mail: borislav.sandov@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5790 посещения

OFF

Последно качено » Новини