Календар

Как да отпразнуваме Коледа „по-зелено”

Как да отпразнуваме Коледа „по-зелено”Коледните и новогодишните празници приближават, а с тях идват забавленията с роднини и приятели, веселото настроение и, разбира се, многото подаръци. Може да отпразнуваме Коледа и без да се обажда екологичната ни съвест. Ето съветите на международната природозащитна организация WWF за „по-зелени” празници:

- Купете коледна елха, която не е отрязана, а е в саксия. Напролет може да я засадите пред блока, на двора или на вилата. Съвети как да се грижите за живата елха има на интернет страницата на WWF.

- Питайте дали елхичките са отгледани в български разсадник. Често те се внасят от чужбина и съответно са от видове иглолистни дървета, каквито не се срещат в страната. Затова трудно оцеляват в български условия. За производството на изкуствената елха пък са използвани изкопаеми горива, а след няколко години така или иначе ще се наложи да я замените с нова.

- Изпращайте коледни картички по интернет, което пести хартия, макар че също изразходва енергия. В краен случай нека картичките са от рециклирана хартия или пък такива, които подкрепят благородна кауза. Първите се намират по-трудно, макар че не е невъзможно. След празниците ги рециклирайте.

- Изчисленията показват, че продуктите за коледната вечеря в Западна Европа са пропътували общо 40 хиляди километра, докато пристигнат на трапезата. Продаваните в България стоки вероятно са изминали по-малко, но въпреки това купувайте продукти, които са произведени в страната, не са опаковани излишно много и са характерни за българския зимен сезон.

- Ако искате да покарате ски или сноуборд по празниците, избягвайте пистите, покрити с изкуствен сняг. Производството му изразходва много енергия. Използва се вода, събрана в микро язовири. Последните изследвания показват, че изкуственият сняг намалява честотата и интензивността на валежите в целия район, т.е. колкото повече изкуствен сняг се произвежда, толкова по-малко вали на това място. Понякога изкуственият сняг съдържа и химикали, които през пролетта се оттичат надолу. Градовете в равнината често черпят вода от планината.

- Когато купувате за подарък електроуреди, вижте дали са от най-икономичната класа А+. При стереоуредбите и телевизорите проверете дали могат да се изключват напълно, а не просто да стоят в „режим на изчакване”. При него те изразходват до 40% от обичайното си електропотребление. Във Великобритания само телевизорите в stand-by режим харчат електроенергия за 75 млн. евро годишно.

- Избягвайте подаръци с батерии. Те са трудни за рециклиране, а предоставят енергия, която е далеч по-малка от употребената за производството им. В краен случай купете комплект зареждащи се батерии.

- Не забравяйте да рециклирате опаковките. Запазената подаръчна хартия може да се използва отново, както преди години правеха бабите ни.

Весела Коледа и успешна Нова година от WWF!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3669 посещения

OFF

Последно качено » Новини