Календар

Досега 21 български града потвърждават участие в „Часът на Земята” на WWF

Досега 21 български града потвърждават участие в „Часът на Земята” на WWFВече 21 български града потвърдиха, че се включат в „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF. На 27 март (събота) от 20.30 ч. стотици милиони хора в цял свят ще угасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.

Първият потвърден участник в "Часът на Земята 2010" в България беше отново София. Освен столицата досега се включват още
Пловдив
Бургас
Русе
Плевен
Добрич
Враца
Благоевград
Търговище
Трявна
Козлодуй
Две могили
Своге
Велинград
Никопол
Велики Преслав
Ценово
Троян
Долна Митрополия
Лом
Гулянци
, но списъкът с градовете ще се запълва в следващите две седмици.

И тази година „Часът на Земята” в България има своите официални лица. Това са британският посланик Н.Пр. Стийв Уилиамс и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Сред международните патрони на инициативата е архиепископ Дезмънд Туту, познат в борбата си срещу апартейда в Южна Африка: „Промените в климата са най-голямата криза, причинена от човека, пред която е изправен светът. Тя не прави разлика между раса, култура или религия и се отразява на всяко човешко същество на планетата. „Часът на Земята” е възможност за хората от всички краища на света да се обединят и да покажат, че заедно може да спечелим битката с промените в климата”.

Междувременно «Часът на Земята» подобри рекорда си от миналата година, след като стана ясно, че в инициативата се включват вече над 100 държави и територии. В «Часът на Земята 2009» участваха 88. «Часът на Земята 2010» ще се разпростре от Арктика до Антарктика, от Монголия до Аржентина, от островите Кук до Русия.

Досега над 1100 града са обещали, че ще се включат в инициативата, което е със 100 повече отколкото по същото време миналата година. “Обикновено големият скок в броя на градовете се случва в последните дни преди „Часът на Земята”, но е невероятно, че имаме толкова силна подкрепа още сега”, обясни Анди Ридли, един от инициаторите на „Часът на Земята”.

Вече е потвърдено, че на 27 март от 20,30 ч. ще угаснат познати места като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Мемориалът на мира в Хирошима, четири от петте най-високи сгради в света, включително извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства. Всички държави от Г20 се включват в „Часът на Земята”.

„Часът на Земята” започна в един град – Сидни в Австралия - през 2007 г., а през 2009 г. се включиха 4189 града в 88 държави, включително 42 български населени места.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4108 посещения

OFF

Последно качено » Новини