Календар

Кой разреши строителството на Паничище? И има ли държавна институция, което да го спре?

Национален парк Рила приютява 1/3 от флората на България, 2934 вида безгръбначни и 172 вида гръбначни животни. Формира около 3,61% от водните ресурси на страната, 9,40% от водните ресурси на реките Струма и Места, 5,62% – на река Марица и 8,27% от водните ресурси на река Искър. Националният парк е разположен върху едни от най-богатите райони на повърхностни води в България. Половината от софиянци пият от водите на Рила.
“Незаконното строителство на територията на парка “Рила” продължава вече повече от 50 дни след като коалиция „За да остане природа в България” изпрати сигнал до компетентните органи. Кадри от отношението на властта и полицията към закона в района на Паничище може да видите на: http://www.youtube.com/watch?v=8OihcXGAO2s. Можем да допуснем, че тези органи са или корумпирани или престъпно бездействат, затова изпратихме писмо до еврокомисаря по околна среда г-н Ставрос Димас, следващата стъпка е начало на процедура за санкции.”, поясни Цвета Христова от коалицията.За ползването на изключителна държавна собственост не е учредена концесия, а инвеститорът и Община Сапарева баня своеволно навлизат в държавната собственост.Нарушителите не могат да разчитат, че могат да узаконят незаконно построените пътища и лифт.
Местните хора са обезпокоени от свързването на Община Сапарева баня със сенчестата иконономика при продаването на Паничище и земя в Сапарева баня на цени. Считат, че "С продаването на Паничище се продава най-красивото място в Рила поради частни интереси." и биха искали: "Общината да се погрижи за хората тук да могат да предприемат различни неща, които да могат да гарантират спокоен живот на семействата им и да осигурят бъдещето на децата си. За това да се погрижи." Други смятат, че местните хора "ще станат едни обикновени чистачи и камериери. А биха могли да помислят в по-дългосрочен план за себе си като развиват селски туризъм , да речем." Трети се притесняват, че "откакто Рила спорт е взела новата хижа на езерата тя не е достъпна за такива обикновени хора като нас не могат да си позволят престоя там. " Цитатите са от анкета, излъчена 18.09.2007 г. по Българско Национално Радио, Програма Христо Ботев, Предаването Добър ден. Гражданите отговарят на въпроси за случващото се строителство на Паничище.Поканените да участват в пресконференцията граждани отказаха публично да заявят позицията си поради страх за тях и семействата им.
Припомняме, че в момента незаконно и полузаконно се поставя началото на следните проекти за ски курорти на територията на Национален парк „Рила“:
Паничище – Езерата- Кабул – строят се пътища и лифт към Седемте Рилски езера без преценка за необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда, без Оценка за въздействие върху околната среда и без Оценка за съвместимост
Искровете – подготвя се без участие на обществеността Общ устройствен план
Картала – изгражда се незаконно без цитираните по-горе разрешителни път и лифт.
Семково – подготвя се документация и проект за нов ски курорт
Супер Боровец - министър - председателя публично се обвърза с незаконна пъра копка на проекта. (Подробна информация http://forthenature.org/news/146)

Наблюдава се тревожна тенденция на преминаване на обществени хижи, досега достъпни за обикновените граждани, в силни инеститорски ръце:
хижа Скакавица – под аренда от Рила спорт АД
хижа Рилски езера – под аренда от Рила спорт АД. Очевидец разказва как новите стопани на х. Рилски езера на 7 октомври 2007 г.го заплашват и гонят след като разбират, че е от "еколозите".
новата хижа под връх Мусала – БТС отказва информация кой, защо и с какви разрешителни извършва строителни дейности. Местните хора свързват новото строителство с бизнесмена Христо Ковачки, свързван с проекта за ски курорт. (Снимки: http://forthenature.org/gallery/rila_and_musala)
По незаконно разширени пътища като Мусаленска пътека, и пътищата от Паничище към Седемте Рилски езера, въпреки изричните забрани за движение на моторни превозни средства, се движат багери, тежки товарни машини, бетоновози, леки коли, мотоциклети и четириколки.
България и органите на власт трябва да покажат, че след като са приели сериозни ангажименти пред Европейския съюз имат доброто желание и капацитет да ги изпълнят.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини