Календар

Журналисти бяха отличени за принос в популяризиране на идеята за опазване на околната среда

Журналисти бяха отличени за принос в популяризиране на идеята за опазване на околната средаНад 30 журналисти и природозащитници обсъдиха най-горещите екологични теми на ежегодната конференция в памет на Джеймс Баучер в Ирландското Посолство в София.

Конференцията бе организирана в партньорство със Сдружение Зелени Балкани и Граждани за Рила.

Един от водещите журналисти в Ирландия - Франк Макдоналд представи пред българската аудиториря екологичните проблеми, с които се е сблъскала страната му по време на големия икономически растеж, наречен „келтския тигър”. Неконтролируемо и хаотично презастрояване на ценни природни територии, унищожаване на уникалния ландшафт на Ирландия, съсипване на културно-историческо наследство, строителство без планирана инфраструктура ... Това са били някои от основните предизвикателства в Ирландия преди да се спука големия икономически балон на пазара с имоти. Според г-н Макдоналд икономика, в която единствено се разчита на стоителство и продажба на имоти е неустойчива икономика, която рано или късно довежда много хора до фалит. Сравнявайки причините за екологичните проблеми в двете европейски страни, участниците в конференцията отбелязаха основната разлика, че в Ирландия е имало голям икономически растеж, докато в България не се наблюдава такава тенденция.

Нели Арабаджиева от Сдружение “Зелени Балкани” говори за успешните природозащитни кампании и приноса на журналистите за разпространяване на информация и мотивиране гражданското обществото. Бе направен обзор на най-болезнените актулани казуси, засягащи околната среда в България, включително скандалът със замените на земи и замърсяванията от тежката индустрия. Дискусията засегна презастрояването в България, обгазяванията в Стара Загора и липсата на добра политика за стимулиране на биологичното земеделие.

На официална церемония след конференцията Посланикът на Ирландия Н. Пр. Джефри Кийтинг откри изложба фотоси от Рила и връчи наградите от конкурса за екожурналистика, провел се през месец май.

Голямата награда на Посолството получи журналистът Петър Марчев заради актуалността на темата, задълбочеността, смелостта и ясното представяне на една толкова комплексна и усложена заради достъпа до информация тема като обгазяването в Стара Загора. Първата специална награда на Посолството бе присъдена на Цветан Симеонов РТВЦ - Пловдив за предаването "Еко". Призът се присъжда заради обективността, стила и смелостта на журналиста. Втората специална награда на Посолството отиде при БТВ и журналистките Генка Шикерова, Милена Филчева и Марина Евгениева заради систематичното отразяване, професионализма, задълбочените разследвания и повишаването на гражданската екологична култура. Третата специална награда на Посолството бе връчена на Станислава Пенева-Григорова за нейните разследвания за в.Кеш - за смелостта и професионализма при разработването на една опасна тема, каквато е тази за собствеността на Камчийски пясъци. Четвъртата специална награда на Посолството бе за журналистката Невена Панайотова за нейните разследвания на опасностите от цианидната технология в златодобива. Призът се присъжда за журналистическа смелост и доблест.

Специалните награди на екологичната общност получиха:

Телевизия ‘Телекабел’ Пазарджик за критичността и усърдието в отразяването на една уникална борба, каквото е тази на населението в Попинци срещу цианидното излужване на злато;
Цветелина Атанасова от БНТ за продължителното и обективно разследване и отразяването на проблемите с незаконното строителство в Странджа;
Венелина Величкова от сп. Осем за нейните подробни материали, засягащи сериозни проблеми като човешкото здраве, климатичните промени и загубата на биологично разнообразие;
Моника Съртонева и Венелина Попова от БНР Стара Загора за стила, професионализма и позицията;
Бойчо Попов от BNEWS за иновативност в ролята на онлайн журналистиката и ясно заявена позиция, подкрепяща гражданските движения и правото на чиста от ГМО околна среда;
филмът ‘Бетон’ на БНТ с режисьор Николай Василев за публицистика и операторско майсторство;
Кристин Юрукова за нейния уникален стил, вдъхновение и позиция.

Наградите на екологичната общност бяха осигурени от Българската асоциация за алтернативен туризъм, Асоциация Франция-Рила и Сдружение Зелени Балкани.

Петчленното жури, определило наградените, сподели, че достойните журналисти, отразяващи екологичните казуси, не са само отличените в края на конкурса. Всяко усилие, което популяризира проблемите на околната среда и техните решения, е от огромно значение в процеса на правилното осмисляне на глобалните предизвикатества пред човечеството в наши дни.

Семинарът и конкурсът за еко журналистика, както и фото изложбата за Рила, се състояха благодарение на финансовата подкрепа на Посолството на Ирландия, Фондация "Тера Хюмейн", Швейцария, Асоциация "Франция-Рила", Сдружение Зелени Балкани и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4548 посещения

OFF

Последно качено » Новини