Календар

Ще стане ли китното градче Сапарева баня второ Банско?

Ще стане ли китното градче Сапарева баня второ Банско?Проучване на „Граждани за Рила”

Отговорът: Икономическата криза спаси Сапарева баня от злата участ на град Банско...поне за сега.

Докато гражданските организации се борят с незаконните опити на „Рила спорт” АД да реализира отхвърления ски-проект „Супер Паничище” в района на Седемте Рилска езера, незабелязано и тихомълком същинската цел на този план вече се осъществява. Доказателство за това са преждевременно спрялите през 2009 г. грандомански планове на руските инвеститори Алексей Мелханов и Денис Ципулев и местната общинската администрация за изграждането на нов бетонен град в западната част на Сапарева баня и постепенното застрояване на курортно селище Паничище. Местните жители отдавна се съмняват дали връзката между „Рила спорт” и руските инвеститори Алексей Мелханов и Денис Ципулев не е всъщност руската мафия.

Какво всъщност се случва в Сапарева баня и Паничище?

По информация от Агенцията по вписвания (справката може да получите от contact@forthenature.org), руските инвеститори са изкупили огромно количество парцели в западната част на града – бивши пасища и обработваеми земи. Днес там се виждат застинали за неизвестно време строежи на хотели и вилни селища на двамата руски инвеститори (чрез фирмата им Гастхаус), както и недовършена пътна инфраструктура. Интересно е как руските бизнесмени са убедили кмета на Сапарева баня да инвестира няколко милиона лева в инфраструктура, която да обслужва частните строителни проекти? Дали заплатените от тях разрешителни за строеж покриват и една хилядна от тези общински инвестиции.

Подобна е ситуацията и в с. Паничище. Тук монопол върху застрояването и собствеността на бившите общински имоти имат освен двамата руски инвеститори, така и „Рила спорт” АД. Постепенно боровите гори биват изсичани за новите хотели Еделвайс 2 и Еделвайс 3 на двамата руснаци. В интернет вече се продават и апартаменти в хотелския комплес „Рила лейкс ризорт” на друга свързана с Мехленов и Ципурев фирма „Феърплейс пропъртис” АДСИЦ (връзката е фирма Капман Капитал – бивш съдружник на руснаците в „Рилски имоти” АДСИЦ).

Снимки: http://forthenature.org/gallery/285

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4145 посещения

OFF

Последно качено » Новини