Календар

Дa спасим Иракли смути обществено обсъждане, в което Община Несебър, РИОСВ Бургас и инвеститори готвят застрояването на плажа

Дa спасим Иракли смути обществено обсъждане, в което Община Несебър, РИОСВ Бургас и инвеститори готвят застрояването на плажа3 НОВИ ИНВЕСТИЦИОННИ НАМЕРЕНИЯ ЗАПЛАШВАТ УНИКАЛНИЯ ПЛАЖ

В изключително "демократична" обстановка на плажа на Иракли, в кръчма в северната му част, на маса, която не позволява включването на други страни от предварително заявените като обикновени граждани, се проведе "Общественото обсъждане" за 3 нови инвестиционни намерения в местността "Шапката" в района на Иракли. Локацията е точно по средата на плажната ивица, а проектите предвиждат 360 легла легова база, при липса на инфраструктура и яснота откъде ще идва водата за "озеленяването" с "еко" райграс.

Несъобразен с невалидността на ТУП-а на община Несебър, проекта предвижда 20 процента застрояване и "малки ветрогенераторчета" в Натура 2000 - местност.

Гражданска група Да спасим Иракли смята, че безотговорността от страна на РИОСВ Бургас и община Несебър, които не виждат "никакви пречки" пред случването му, е престъпна и се нуждае от санкции. Доказалата се като една от най-корумпираните в страната общини, Несебър, има дълг към страната ни след унищожаването на огромен процент от дивата природа в границите на общината, който може да изплати само и единствено чрез рекултривация и ограничаване на застрояването, а не подновяването му. Друг парадокс, който озадачава гражданите, е и естеството на бизнеса, който в най-голямата криза за строителния бизнес решава да инвестира в строителство.

Опороченарта оценка по ОВОС от подкупни специалисти е предизвикателство не само на Иракли, наглостта този път обаче стига дотам, че защитени местообитания на дървесни видове (цер и благун) са наричани "храсталаци", а наличието на защитени видове сухоземни костенурки се отрича, за да се даде зелена светлина на проекта.

Смятаме, че държавата начело с МОСВ и общинските власти в Несебър са длъжни да спрат това безобразие преди да е твърде късно. Гражданска група "Да спасим Иракли" е готова да защити гражданските си права по всеки позволен от закона начин, ако това не се случи.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5113 посещения 4 коментара

Коментари

 1. Иван
  2010-08-09 19:04:22

  Не се надявайте на МОСВ. То е също съучастник в тази екопрестъпления. Така се направили частта за ОВОС от Законът за опазване на околната среда, че той на практика не върши никаква работа /проектът на закона са готви от МОСВ, а в парламента стават само козметични изменения/.

 2. ираклиец
  2010-08-09 08:00:13

  Публична тайна е, че в бургаския РИОС съществуват корупционни схеми за съгласуване на т.нар. "инвестиционни намерения". Знаят се кои са услужливите писачи на неверни доклади по ОВОС и оценки за съвместимост. Известни са и държавните чиновници в местната екоинспекция от т.нар. "превантивна дейност", с чието участие става цялата далавера. Погледнете авторите на въпросните доклади по ОВОС и оценките за съвместимост, погледнете фирмата, която ги е изработила. Всичко е толкова явно. Само прокуратурата и МОСВ в София нехаят.

 3. Ужас
  2010-08-07 18:10:23

  и кошмар. Дано всички строителни инвеститори да фалират най-накрая, само така ще има миг спокойствие и природата ще може да се повъзстанови в рамките на незалятите вече с бетон пространства.

  А какво прави МОСВ? Спи ли? В отпуска ли е? Или може би в конфликт на интереси? Защо трябва гражданско движение да върши тяхната работа?????

 4. докога
  2010-08-07 17:39:04

  Докога държавата ще се преструва, че защитава националните ни богатства и няма да предотвратява случаи като този? Въобще в държава ли живеем или територия, която е на път да се превърне в боклучав заден двор на цивилизацията?

OFF

Последно качено » Новини