Календар

ЮНЕСКО постави строги условия за опазването на Национален парк Пирин като част от световното природно наследство

ЮНЕСКО постави строги условия за опазването на Национален парк Пирин като част от световното природно наследствоСофия, 18 август 2010 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” приветства решението на ЮНЕСКО да разшири територията на Пирин като част от световното природно наследство до сегашните граници на Национален парк Пирин и да постави строги условия за опазването му в бъдеще.

Това стана заради «изключителното световно значение» на Пирин като красотата на пейзажа, разнообразието от скали и езера, както и заради големия брой видове, които се срещат само там или са оцелели от далечни епохи.

В същото време Комитетът за световното наследство към ЮНЕСКО даде последен шанс на България да докаже, че може да опази Пирин, като изрази своето разочарование: „Изключителното световно значение на обекта беше нееднократно и значително повлияно от развитието на ски съоръжения и ски писти до степен, при която обектът може да бъде разглеждан за включване в Списъка на световното наследство под заплаха. Всяко по-нататъшно развитие на ски съоръжения или ски писти е критично важна заплаха за изключителното световно значение на обекта.”

С това решение ЮНЕСКО за първи път прие, че строителството на ски зона Банско сериозно е увредило световното природно наследство на Пирин, което неправителствените организации години наред се опитват да докажат чрез съдебни дела и сигнали до компетентните органи. Решението сочи, че изграждането на ски-зоната е осъществено в нарушение на одобрените планове и нарушенията трябва да бъдат преустановени чрез възстановяване и залесяване на незаконно унищожените площи. Заради това, че не отговарят вече на критериите на конвенцията за световното наследство, ски зоните Банско и Добринище са изключени от обекта на световното природно наследство и са получили статут на буферни зони.

Решението на ЮНЕСКО включва изискване към България да няма по-нататъшно развитие на ски съоръжения както в самия обект, така и в буферните му зони. Всяко ново сторителство ще доведе до включване на Национален парк Пирин в списъка на световното наследство в опасност. Държавата трябва да осигури опазването – финансово, кадрово и чрез спиране на новото строителство, което да залегне и в следващия План за управление на Национален парк Пирин от 2013 до 2022 г.

Решението на ЮНЕСКО е поредното доказателство, че строителството на ски курорти е несъвместимо с опазването на природата в защитените територии. От коалицията напомнят, че за последните 10 години различни инвеститори поискаха да построят нови ски курорти в националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан и природните паркове Витоша, Българка, Сините камъни и Врачански Балкан. Защитените територии заемат едва 5% от територията на България и поне това национално и световно богатство трябва да се съхрани за идните поколения.

В целия свят обектите на световно природно наследство са едва 180 и България има привилегията и задължението да опазва два от тях – Национален парк Пирин и резерват Сребърна. Всяка година редица държави се борят техни обекти да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО, тъй като желаят да ползват логото за реклама, престиж и привличане на туристи. Тази възможност може да бъде наистина използвана умно и за Пирин, подчертават природозащитниците.

Допълнителна информация:
- Приложена е снимка от сателит на ски-зона Банско
- Решението на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО е на http://whc.unesco.org/document/103439

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3173 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Орлов мост
  2012-06-30 08:41:59

  Зависи от всички нас да спрем унищожаването на това богатство. И не само в Пирин.

 2. Иван
  2010-08-25 13:42:49

  Това трябва да се прати до МОСВ и премиера. Мисля че даже може да се засили по медиите и да се получи дебат. Сега особено когато всичко е замряло и не се вдига много шум. Медиите са умрели за новини сега, и нека се възползваме!

 3. steppenwolf
  2010-08-20 16:49:06

  Не знам какво са приели от ЮНЕСКО, но пистите продължават да се строят. Отнзи ден се прибрах от Банско. Едни камиони насипват пясък и камъни по някаква писта съвпадаща с маркировката на пътеката до Банско. И това ЮНЕСКО са една мафия щом Бокова им е главен секретар. Дано природата си каже тежката дума и свлачища затрупат Банско.

OFF

Последно качено » Новини