Календар

Застрояването на Камчийски пясъци спряно за една година със заповед на Министъра на околната среда и водите

Застрояването на Камчийски пясъци спряно за една година със заповед на Министъра на околната среда и водитеСъс заповед на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова, публикувана в последното издание на Държавен вестник, се забранява за една година жилищното, курортното и вилното строителство в защитена зона Камчия. С тази заповед за момента фактически е спрян проектът на четири фирми, свързани с Райфайзен банк Австрия, за изграждането на огромен туристически комплекс на територията на бившата защитена местност „Камчийски пясъци”.

Заповедта ясно показва желанието на правителството да се опази уникалната природа на Камчийски пясъци. Тя идва след активното взаимодействие на природозащитните, неправителствените организации от Коалицията „За да остане природа в България” и държавните институции от настоящото правителство за установяване на законосъобразността на проекти одобрени при предходните правителства, заради които съществува реалната възможност да бъдат застроени някои от последните диви плажове и лонгозни гори по българското Черноморие.

Защитена зона Камчия е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в нея се опазва уникално съчетание от лонгозни гори и различни типове дюни, и е важно обитание на световно застрашени видове птици и животни.

От 2006 година неправителствени организации се опитват да предотвратят застрояването на „Камчийски пясъци”. Предприети са много действия и са изпратени множество сигнали до Министерство на околната среда, Агенцията по горите, Главна прокуратура и Европейската комисия. Те алармират за незаконосъобразното заличаване на защитена местност „Камчийски пясъци” от Върховния административен съд, извършените от предишните правителства престъпни заменки на пасища и гори в „Камчийски пясъци” и одобряването на проект за голям туристически комплекс на чуждестранната банка без да бъдат спазени Законът за биологичното разнообразие и съответните европейски директиви за опазването на Натура 2000.

Настоящата заповед на МОСВ е едно от действията, които неправителствените организации от Коалицията „За да остане природа” са предложили – забрана по чл.19 от Закона за биологичното разнообразие за превантивната защита на Камчийски пясъци.

Предстои да се изработи заповед за окончателното обявяване на защитена зона Камчия. Природозащитниците настояват в нея също да бъдат потвърдени забраните за застрояването на Камчийски пясъци, което да осигури трайното им опазване. С това природозащитниците се надяват да бъде прекратена и наказателната процедура на ЕК за незаконна държавна помощ предоставена чрез престъпни заменки на гори и пасища в случая на защитена зона Камчия.

Детайли и документи за историята на Камчийски пясъци може да намерите на http://forthenature.org/cases/9
Линк към Заповед № РД-751 на МОСВ: http://forthenature.org/documents/738

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3573 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Мила Новак
  2010-09-19 19:18:17

  Дано ! В България вече има гражданско общество , а не комунистически мутробарок !

 2. някой
  2010-09-14 16:45:38

  Дано това е само началото на множество подобни забрани !

OFF

Последно качено » Новини