Календар

Правителството се огъна пред лобирането на офшорен олигарх. Застрояването на национален парк 'Пирин' продължава!

Правителството се огъна пред лобирането на офшорен олигарх. Застрояването на национален парк 'Пирин' продължава!Две решения на МОСВ нарушават световна конвенция и вкарват Националния парк в списъка на световното наследство в опасност

Уникални бялмурови и вековни клекови гори ще бъдат изсечени, за да се построят два нови лифта в Национален парк Пирин. Две решения на МОСВ разрешават строителство на два нови лифта без да се провеждат оценки за въздействие върху околната среда и оценки за съвместимост с НАТУРА 2000. Съгласно депозираните в МОСВ планове на концесионера, долна и горна станция на единия от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия.

Строителството на един от двата нови лифта бе спряно от МОСВ през месец август заради незаконна сеч от страна на коцесионера при строителството. Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издава ново разрешение за строителството на лифта. Това се случва при започната наказателна процедура за нарушаване на директивите за НАТУРА 2000 срещу България от страна на Европейската комисия за две подобни решения, взети от правителството на тройната коалиция през 2007 година.

В рамките на две седмици Министерство на околната среда и водите показа явно незачитане на решението на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин. В началото на август на своето 34-то заседание, Комитетът за световно наследство към конвенцията взе решение, че всяко развитие на ски съоръжения в Националния парк ще доведе до включването на парка в списъка на световното наследство в опасност. Така България ще се нареди сред страни като Афганистан, Конго, Иран, Ирак и Уганда, в които войни и вътрешни междуособици заплашват обектите на световното природно наследство.

МОСВ вече 10 години не може да установи реалния размер на ползваната територия от концесионера Юлен АД, но продължава да издава нови разрешения за строителство в Националния парк. Според експерти на коалицията „За да остане природа в България”, концесионерът на ски-съоръженията два пъти е надвишил разрешената му площ за ползване по договора на концесията.

Концесионерът на ски съоръженията в Националния парк Пирин – Юлен АД, е мажоритарна собственост на две фирми, регистрирани в офшорни зони. Последните две правителства разрешиха масово строителство в Националния парк в нарушение на концесионния договор и Плана за управление на Националния парк.

Коалицията „За да остане природа в България” очакваше от настоящото правителство да промени тази политика и да окаже реален контрол върху дейността на концесионера. Вместо това, явно, че силен финансов интерес е надделял отново над международната конвенция, европейските директиви, законите и имиджа на България.

От Коалицията призовават правителството да покаже физическите лица собственици на концесионера, за да е ясно пред обществото чий инетерес стои над националния. Скриването на тази информация ще затвърди убеждението на Коалицията, че акции на офшорните компании собственици на Юлен АД може да са обект на сделки през последната година и да са преминали в собственост на предствители на управляващото мнозинство.

Решение 34 СОМ 8В/2010 и Решение 34 СОМ 7В.19/2010 на Комитета по световно наследство към ЮНЕСКО - http://whc.unesco.org/document/104960

За повече информация:
Петко Цветков, Българска фондация „Биоразнообразие”, тел:0896798905, ел.поща:petko.tzvetkov@biodiversity.bg

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3219 посещения 3 коментара

Коментари

 1. krassigreen
  2010-09-30 18:36:20

  Вън Юлен от Пирин! Бойкот на ПИБ. Хора, не се отчайвайте, ще дойде и нашето време и времето на децата Индиго и тогава на тези ще им се стъжни, ама много ще им се тъжни.

 2. Юли
  2010-09-30 11:02:45

  Когато и последното дърво бъде отсечено, когато и последната риба бъде уловена, хората ще разберат, че парите не стават за ядене...

 3. ВБЕСЕН
  2010-09-24 19:27:36

  Значи Първа инвестиционна си напазарува и това правителство. И тия са като ония - скапани продажници.

OFF

Последно качено » Новини