Календар

WWF се опасява от сериозни екологични проблеми заради инцидента в Унгария

WWF се опасява от сериозни екологични проблеми заради инцидента в УнгарияБудапеща – Международната природозащитна организация WWF е силно разтревожена от дългосрочния ефект върху околната среда след аварията с хвостохранилището в алумиениевата компания в унгарския град Айка, на 160 км югозападно от столицата Будапеща.

Четирима загинаха, шестима са изчезнали, а над 113 ранени, след като около един милион куб. м. червена тиня заляха над шест села в 12.25 ч. в понеделник след скъсването на хвостохранилището.

Вероятно леко радиоактивната и високо корозивна утайка съдържа токсични тежки метали като олово, кадмий, арсеник и хром и досега е покрила около 40 кв. км. По река Марцал е обявена трета степен на тревога, като според експертите практически цялото количество риба по горното течение на реката е било унищожено. Съдбата на дивите животни вероятно ще бъде същата като на домашните.

Утайката е с pH ниво до 13, като в река Марцал се излива киселина, за да неутрализира основата, преди да е достигнала реките Раба и Дунав. Червената тиня все още изтичаше вторник сутринта от хвостохранилището.

„Това е безпрецедентна авария, която засяга дълбоко екосистемите, влажните зони и повърхностните води на региона и показва колко беззащитни са запасите ни от питейна вода”, заяви Габор Фигецки, заместник-ръководител на WWF-Унгария.

Според д-р Золтан Илеш, държавен секретар по защита на околната среда на Унгария, страната е съвсем началото на премахването на последствията. Първо трябва да бъде събрана токсичната тиня, а после да се неутрализира, преди да достигне Дунав, което ще стане след около 5 дни.

За хората от поречието на Дунав разливът припомни трагедията с изтичането на цианиди в Бая Маре, Румъния през януари 2000 г. Тогава се скъса стената на хранилище на завод за добив на злато, а вълната от цианиди и тежки метали бързо се прехвърли от една река в друга, като уби рибата и целия воден живот и отрови питейната вода.

„Надявам се инцидентът в Колонтар да не е толкова сериозен, колкото изтичането в Бая Маре”, заяви Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програма на WWF. „До момента изтеклата тиня не би трябвало да се окаже пряка опасност за Дунав, но в Унгария наскоро валя много и това ще позволи на утайката да се разпространи по-бързо и вероятно ще навлезе в Дунав. Трудно е да преценим как ще се отрази това на околната среда. Тежките метали не изчезват бързо. Това е повод да си припомним, че в района на Дунав има много подобни хвостохранилища, някои са изоставени, други – не. Някои съдържат тежки метали и радиоактивни елементи. Нито едно от тях не е напълно безопасно и този инцидент показва това”.

В Унгария има две други подобни рафинерии с около 50 млн. куб. м. токсични утайки във високо чувствителни райони близо до реки (като тази в Алмашфузито на брега на Дунав) или карстови водни басейни, което заплашва дивата природа, влажните зони и питейната вода.

За повече информация:
- Габор Фигецки, заместник-ръководител на WWF-Унгария, gabor.figeczky@wwf.hu, моб. тел. +36 30 678 73 98

Допълнителна информация:
- Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

- Всички съобщения до медиите на български език може да прочетете на
http://bulgaria.panda.org/news_facts/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4521 посещения

OFF

Последно качено » Новини