Календар

„Да Спасим Иракли“ предлага „Етичен кодекс на Ираклиеца“

„Да Спасим Иракли“ предлага „Етичен кодекс на Ираклиеца“С два камиона, 8 градуса, 350 чувала и тонове чистокръвен ираклийски ентусиазъм Иракли отбеляза световния ден за „ремонт на климата“ с 6-то поредно почистване на уникалния плаж.

В деня на световния ден за ремонт на климата – 10.10.2010, когато целият свят превзе информационните емисии с акции, показващи солидарност и респект към планетата, която явно всички обитаваме не по най-добрия за нея и нас начин и в който се включиха десетки хиляди от всяко кътче на планетата, Гражанска група „Да спасим Иракли“ събра качествен отбор доброволци на Иракли. Въпреки дъжда и облаците, събрахме над 350 чувала с боклук от плажната ивица и гората зад плажа.


„Богатата реколта“ беше събирана в температури, неподходящи за плаж, но оказали се чудесни за изпращането на 350 чувала отпадъци в обятията на градската „култура“, която ги създава и изоставя в дивата природа.
Една от малкото адекватни на световните тенденции българска власт, се оказа общината в Обзор, с чиято безценна помощ, боклукът беше извозен в два пълни камиона, далеч от дома на десетки защитени животински и растителни видове. Неоценима помощ оказаха и жителите на близкото с. Емона, които приютиха доброволците вечерта след първия ден на почистването.

Намерените артефакти са предимно изхвърлени от морето и от недобросъвестни посетители на Иракли, което доби популярност през последните години.
След 6-тото поредно почистване на плажната ивица, обаче, Гражданска група „Да спасим Иракли“ смята, че има начин последствията от човешкото присъствие в дивата територия поне частично да бъдат намалени.

Територията е съществувала повече от 30 години като реален пример за възможния синхрон между човека и природата. За съжаление последните няколко години наблюдаваме нашествие на еднодневни и недобросъвестни туристи например от близките „цивилизовани“ курорти като Слънчев Бряг,където подобна природа вече не съществува или просто привлечени от популярността му новаци. За съжаление често такива посетители не са в състояние да уважават неписаните закони на мястото-онези, които досега позволяват то да е уникално не само като биоразнообразие, но и като културен феномен на солидарност и разбирателство.

С тази цел Гражданска група „Да спасим Иракли“ предлага на вниманието на всички (вкл. и туроператори, които водят офф-роуд групи и просто групи), които имат намерение да посетят плажа през следващия сезон, няколко базови и прости за разбиране точки, които оформят заедно това, което нарекохме „Етичен кодекс на Ираклиеца“. Гражданска група „Да спасим Иракли“ ще изпълнява само и единствено функцията по фасилитирането на процеса по създаването и развиването му. Ще се радваме да въвлечем в дебат около тези предложения повече и разнообразни мнения в името на опазването на плажа в неговата цялост и уникалност.

Напомняме ви, че с акцията беше даден и старта на втората фаза от кампанията за създаването на Поддържани резервати в района на Иракли, Камчийски пясъци и Кара дере, с която настояваме за адекватни мерки от страна на МОСВ и държавата за обявяването на резерват със специален режим в района на Иракли. Така ще стане възможно опазването на Иракли не само като природен, но и като уникален културен феномен. Всяка година плажът приютява десетки български артисти, художници, актьори и музиканти.

„Да Спасим Иракли“ предлага „Етичен кодекс на Ираклиеца“ да напомня какви са добрите традициите на мястото на недобросъвестните туристи:

Изтегли „Етичен кодекс на Ираклиеца“ http://daspasimirakli.org/kodeks_na_bivakuvashtia.pdf

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4739 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Да спасим Иракл
  2010-10-15 16:28:06

  Здравейте, ние знаем, че собствеността в резерватите е само държавна, това е и една от причините да искаме обявяването на такива защитени територии на Иракли, Камчийски пясъци и Карадере. Считаме, че е крайно време държавата да предприеме реални мерки за опазване на последните пясъчни плажни ивици такива, каквито са, за да ги има винаги. Желаем тя да изкупи тези територии от настоящите им собственици на пазарни цени, за да не бъдат те ощетени. По този начин ще бъде опазено националното богатство и същевремнно няма да навредим на местните хора. Така са направили в други държави, друг е въпроса дали от МОСВ и нашата държзава ще се оправдават или ще действат. Надяваме се, че ако всички покажем, че това искаме, то ще и стане.

 2. аз съм за
  2010-10-13 13:55:08

  Възхищавам се на енергичността ви! Давайте все така!

 3. ираклиец
  2010-10-12 05:47:28

  Подкрепям ви! Идеята за обявяване на "поддържан резерват" (ПР) обаче не ми се струва много удачна. Съгласно закона за защитените територии този тип резервати могат да бъдат САМО държавна собственост. С други думи държавата трябва да изкупи частните терени, които ще влязат в бъдещия ПР. Спекулантите чакат точно това, а от МОСВ веднага ще обявят, че няма предвидени бюджетни средства и т.н. Дано да се окажа лош пророк де...

OFF

Последно качено » Новини