Календар

WWF връчва петицията за опазване на горите в България на председателя на парламента Цецка Цачева

WWF връчва петицията за опазване на горите в България на председателя на парламента Цецка ЦачеваСофия – Международната природозащитна организация WWF ще връчи националната петиция за опазването на горите в България на председателя на Народното събрание Цецка Цачева утре, четвъртък, 18 ноември, 11 ч. на служебния вход на парламента. Петицията досега е подписана от над 70 хил. души на хартия и в електронен вид на интернет страницата на WWF http://bulgaria.panda.org/get_involved/forestcampaign/

През март събраните дотогава подписа бяха връчени лично на премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Парламентът вече разгледа новия закон за горите на първо четене, но между добрите идеи в него са се промъкнали и някои много тревожни. Например:

- Държавната земя под сгради и съоръжения в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да става частна. Преди 76 години държавата е правила точно обратното - купувала е частни гори например, за да може да обяви Народен парк Витоша.

- Създава се възможност управлението на природните паркове да мине от държавата към общините. Така например община Сливен ще може да управлява Природен парк Сините камъни, а община Царево - Природен парк Странджа.

- В горите ще може да се строят ски лифтове и ветрогенератори, а изсечените терени ще продължат да се водят гори на хартия и това ще спести милиони левове на инвеститорите.

- Някои от заменените гори ще могат да се застрояват, въпреки обещанията на министри, че заменените гори ще останат "бутикови гори".

Кампанията на WWF за горите започна през есента на 2009 г. и настоява за промени в Закона за горите, които да ограничат корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7756 посещения 1 коментара

Коментари

  1. и още
    2010-11-18 10:01:24

    Освен това селищните устройствени планове на общините ще могат да навлизат в гори!

OFF

Последно качено » Новини