Календар

Над 735 хил. стандартни електрически крушки са угаснали в София за „Часът на Земята” на WWF

Над 735 хил. стандартни електрически крушки са угаснали в София за „Часът на Земята” на WWFСофия – Спад от 44 мегавата показват официалните данни, предоставени от „ЧЕЗ България” за консумацията на електричество по време на „Часът на Земята” в София на 26 март, съобщават от международната природозащитна организация WWF. Това е еквивалентът на угасването на над 735 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата

Тези данни сочат, че в кампанията „Часът на Земята” в София са се включили приблизително между 360 и 435 хиляди души. Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат съпричастност да се предприемат сериозни действия срещу климатичните промени и за опазването на природата.

През 2010 г. в София спадът беше 38 мегавата и вероятно са участвали между 315 и 375 хиляди души. През 2009 г. по време на „Часът на Земята” в София намалението на потреблението на енергия беше с 22 мегавата или тогава са участвали между 180 и 220 хиляди души.

До 3 април 2011 г., неделя, продължава фотоконкурсът на WWF ""Часът на Земята" около мен". Участниците трябва да изпратят снимките си на имейл kampania@wwfdcp.bg и може да спечелят цифров фотоапарат Olympus SP-610, осигурен от Photosynthesis. Или една от 3-те поощрителни награди - печат на снимка, размер 30х40 см, върху канава с подрамка. За други пет спечелили участници ще има по една от тениските на "Часът на Земята 2011". Най-добрите снимки ще бъдат представени на българския сайт на WWF.

В „Часът на Земята” се включиха официално и 47 български града, които угасиха фасадното осветление на сгради и забележителности. В София притъмняха десетки известни места, сред които Народният театър, катедралният храм „Александър Невски”, Софийският университет, сградите на парламент, президентство и Министерски съвет. Стотици хора слушаха благотворителните концерти в самия „Час на Земята” в София и Перник, организирани от WWF.

„Часът на Земята” в България се проведе под патронажа на г-жа Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, бяха сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”.

През 2011 г. „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF обиколи 134 държави и територии. (През 2010 г. те бяха 126, а през 2009 г. - 88.) Над 1000 световноизвестни места угасиха осветлението си за един час от 20.30 ч. местно време, за да покажат, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. Включиха се 79 столици, 8-те най-големи метрополиса в света, както и станцията „Дейвис” в Антарктида.

По време на „Часът на Земята 2011” угасна осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктида, Таймс Скуеър и Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай...

Кои български градове се включиха официално
София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Асеновград, Балчик, Белене, Белоградчик, Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Долна Митрополия, Две могили, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Никопол, Нова Загора, Перник, Плевен, Разград, Разлог, Сандански, Свищов, Своге, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Тутракан, Търговище, Ценово, Шумен потвърдиха участие в "Часът на Земята 2011" на WWF.

Кои сгради в София притъмняха
В София притъмня фасадното осветление на Народно събрание, сградата на администрацията на Президента, Народен театър "Иван Вазов", Българска народна банка, Катедрален храм-паметник "Александър Невски", Катедрален храм "Света Неделя", Храм "Света София", Руска църква "Св. Николай", Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Паметник на Васил Левски, Паметник на Царя-Освободител, Национален Археологически институт, хотел "Шератон", Гранд хотел София, хотел "Хилтън", "БНП Париба", Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на физическото възпитание и спорта, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Институт "Сервантес", НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Снимки и видео материал със свободен достъп може да получите на http://earthhour.panda.org/
Всички подробности за „Часът на Земята” в България може да следите на http://wwf.bg

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3137 посещения

OFF

Последно качено » Новини