Календар

Ученици от цяла Европа представиха екопроекти във Виена

Ученици от цяла Европа представиха екопроекти във ВиенаЗа трети пореден път WWF и фондация „Ерсте” организират конкурса „Европейски училища за жива планета”

Виена, 6 юни 2011 г. – Във Виена бяха обявени финалистите от международната природозащитна инициатива „Европейски училища за жива планета”. Целта на инициативата, организирана от WWF и фондация „Ерсте”, е да насърчи учениците в грижите им за природата и да им помогне да развият лидерските си умения в тази посока.

В тазгодишното издание на събитието участваха младежи от 30 класа от осем страни, между които и България. Проектите, с които се състезаваха те, включваха изключително широк набор от действия като изграждане на градини, улични представления, театрални постановки, изложби и събития, в които ученици обучаваха своите учители.
Наградата за най-добър проект – седмица в природен лагер в Австрия, спечелиха отборите на четири училища от Хърватия, Молдова, Румъния и Сърбия.
„С инициативата „Европейски училища за жива планета”, ние искаме да покажем на учениците начини да бъдат активни, да изразяват своето мнение и да мотивират останалите”, каза Барбара Таушер, ръководител на програмата за природозащитно обучение на WWF в Австрия. „За нас изключителното представяне на участниците е най-голямото признание”, добави още тя.

България участва с представители от училище „Елин Пелин” от Варна, „Частна английска езикова гимназия” от Русе, езикова гимназия „Ромен Ролан” от Стара Загора, Американски колеж „Аркус” от Велико Търново и „32-ра езикова гимназия” от Кюстендил.
Тази година участниците от България, Хърватска, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Украйна в продължение на седем месеца изработваха своите екопроекти по следните теми: “Дунав – европейската линия на живота” и “Екологичен отпечатък”. В рамките на проектите участниците правиха изследвания, разговаряха с утвърдени професионалисти от съответните области и проведоха природонаучни експедиции.

На заключителното събитие четири класа бяха отличени за своите разработки в категория „Екологичен отпечатък”.
С проект, наречен „Една зелена стъпка напред”, 13-годишни ученици от Хърватия представиха възможните приложения на местни лековити билки вместо традиционните лекарства с цел намаляване на екологичния отпечатък.

16-годишни ученици от Молдова спечелиха награда с разработката си „Осинови парк”. В нея с помощта на местната власт, бизнесът и медиите изоставен парк в родния им град беше почистен и снабден с пейки и нформационни табла.
12-годишни ученици от румънското „Европейско училище в Букурещ” пък получиха голямата награда с проекта си „Намалявай, използвай отново, рециклирай”. В неговите рамки те организираха информационни дни в детските градини, улични събития, срещи с политици и кампания в местните медии.

12-годишни ученици от Сърбия пък фокусираха своята разработка върху устойчивия начин на живот и спестяването на ресурсите. С проекта си „Следвай зелената линия” те акцентираха върху спирането на употребата на пластмасови торбички с регионална кампания.

Победителите ще посетят природозащитен лагер в Австрия през октомври. Освен това, прогресът на проектите ще бъде публично достъпен на www.foralivingplanet.eu. Там победителите ще водят своеобразни дневници, ще публикуват снимки и видеоматериали и ще могат да обменят мнения.

„Ние искаме да насърчим обмена на учениците и след приключването на конкурса”, каза Таушър. „Това означава в дългосрочен план да изградим международна мрежа от млади хора, ангажирани с опазването на околната среда.”
„Младите хора имат възможност да променят бъдещето и ние трябва да ги окуражаваме и насърчаваме да се грижат за околната среда и постоянно да търсят нови начини за опазването й. Затова фондация „Ерсте” подкрепя международната инициатива „Европейски училища за жива планета”. Ние сме изключително впечетлени от ангажираността, която показват и учениците и техните учители”, каза Борис Марте, член на борда на фондацията.

През трите години от съществуването си, природозащитната инициатива “Училища за жива плането” е дала възможност на 1 700 ученици на възраст от 12 до 17 години от 11 европейски страни да реализират своите проекти.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3511 посещения

OFF

Последно качено » Новини