Календар

Продължава набирането на кандидатури за участие в конкурса „Училища за жива планета” на WWF

Продължава набирането на кандидатури за участие в конкурса „Училища за жива планета” на WWFВиена, Австрия – До 15 септември е срокът, в който ученици между 12 и 16 години могат да кандидатстват за четвъртото издание на международния природозащитен конкурс „Европейски училища за жива планета”, който се организира от международната природозащитна организация WWF и австрийската фондация Ерсте.

Ученици от 11 страни, между които и България, са поканени да представят проекти в сферата на опазването на природата. Основните теми са „Екологичен оптечатък”, „Живи реки” и „Активна гражданска позиция”. Най-добрите идеи ще бъдат оповестени на заключително събитие през юни 2012 г. в Румъния. Победителите печелят една седмица в природозащитен лагер в северната ни съседка през есента догодина.

„С проекта „Европейски училища за жива планета” ние искаме да дадем възможност на младите хора да бъдат активни по отношение на опазването на околната среда и да управляват бъдещето си”, каза Барбара Таушер, директор на образователната програма на WWF в региона.

„Идеята ни е да предоставим шанс на младежи от целия свят, които имат положително отношение към опазването на околната среда, да се срещнат. Дългосрочната ни цел е да създадем международна мрежа от хора, които са активни по отношение на опазването на природата”, допълни тя.

Училищното екосъстезание стартира с едноседмичен семинар за устойчиво развитие, на който експерти от WWF ще представят пред класовете и техните учители проектните теми „Екологичен отпечатък – глобални ефекти на потреблението”, „Дунав – европейската река на живота” и „Активна гражданска позиция: да мобилизираме и мотивираме останалите”. На семинара ще бъдат поканени по трима ученици и трима учители от 11-те страни участници.

В програмата са включени още сесии по управление на проекти, тийм билдинг и връзки с обществеността.

До края на учебната година учениците ще имат възможност да развият своите проекти. Конкурсът не предвижда ограничение по отношение на форматите: те могат да бъдат от улични представления до изложби и дейности в училищата.

Развитието на природозащитните проекти може да бъде наблюдавано на http://schools.foralivingplanet.eu. Там класовете ще поддържат дневници на проекта и ще обменят мнения.

През юни 2012 г. учениците и учителите ще се срещнат в Румъния, за да представят своите проекти, след които ще бъдат избрани четирима победители.

Участието в конкурса е безплатно, а кандидатите ще получат финансова подкрепа за осъщетвяването на проектите си. Документите трябва да бъдат попълнени на английски език.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2937 посещения

OFF

Последно качено » Новини