Календар

Спечелихме делото срещу Swiss Properties в Иракли на първа инстанция

Спечелихме делото срещу Swiss Properties в Иракли на първа инстанцияБургаският Административен Съд постанови неправомерност на решението на РИОСВ Бургас да одобри инвестиционното предложение на Swiss properties в Иракли.

Почти 6 години след старта на кампанията "Да спасим Иракли", 4 след началото на делото срещу решението на директора на РИОСВ Бургас да допусне инвестицонното намерение на регистрираната в кантона Цуг офшорка Swiss Properties в землището на Емона-Иракли, идва момент, когато можем всички чистосърдечно и дружно да си кажем ЧЕСТИТООООООООООООООО, ПРИЯТЕЛИ! СЪДЪТ В БУРГАС ПОСТАНОВИ: РЕШЕНИЕТО ЗА СЪВМЕСТИМОСТ НА ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ С ЦЕЛИТЕ НА ЗАЩИТЕНАТА ТЕРИТОРИЯ, ИЗДАДЕНО ОТ РИОСВ Е БУРГАС Е НЕПРАВИЛНО. И СЕ ОТМЕНЯ!!!

Делото се водеше в Бургаския Административен съд по жалба, подадена от името на WWF Днавско-Карпатска програма и Сдружение за дива природа "Балкани", докато ние - обикновените хора с необикновени надежди за нов етап на демокрацията - правихме какво ли не, от онова, което ни беше по силите - лежахме под багери, правихме партита за събиране на подписи, направихме общо около 12 почиствания на плажа, срещахме се с кой ли не, правихме инсталации, представления, а също така и гледахме с възхищение как делото за унищожаването на река Вая заедно с десетки хиляди подписи отива към Брюксел, благодарение на експертната помощ на Коалиция "За да остане природа в България"!

Опасенията ни, че усилията на десетки млади хора, участвали и помагали на гражданска група "Да спасим Иракли" остават с незадоволителен резултат с това решение сериозно се опровергават.

Защо решението е толкова важно?

- Това (според нашите адвокати) е първото решение на български съд, в което се разглеждат и използват от съда адекватно природозащитни аргументи, a не единствено процесуални нарушения.

- За всички нас, оставили няколко стототин денонощия в каузата, това е доказатлество, че понякога, някъде има адекватни органи на съдебната система и това е наистина удовлетворителна новина!

- Доказва, че има един адвокат, на който всички дължим много - не само заради Иракли, а и заради много други подобни случаи! Името му е Александър Коджабашев и българската природа му дължи много!

Честито на всички, които ни помагаха дотук и ще ни помагат за в бъдеще:)

Ваши: Да спасим Иракли

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3718 посещения 3 коментара

Коментари

 1. evgueni
  2011-09-26 16:28:32

  Мерси мерси мерси за вашиа труд. Дано да запазим Иракли за бъдесштето поколение.

 2. Явката
  2011-09-22 21:47:21

  Звучи чудесно, но решението на Админстративният съд подлежи ли на обжалване ?

 3. ели
  2011-09-18 18:00:07

  Браво! Благодаря че ви има!

OFF

Последно качено » Новини