Календар

Български ученици се включват в международна инициатива за опазването на природата

Български ученици се включват в международна инициатива за опазването на природатаWWF и фондация ЕРСТЕ дадоха за четвърти път старта на
"Европейски училища за жива планета"

Виена/София – Четири класа от български училища участваха в старта на международната инициатива за опазване на природата "Европейски училища за жива планета" на WWF и фондация ЕРСТЕ. 33 ученици и учители от България и осем други европейски страни се събраха за една седмица на своеобразна академия в Югоизточна Австрия. Тази година участват ученици от Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски", Американски колеж „Аркус” във Велико Търново, СОУ „Цар Симеон Велики” във Видин и СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали.

До края на учебната година класовете ще подготвят индивидуални проекти за опазване на природата по темите "Екологичен отпечатък" и "Дунав". Най-добрите проекти ще бъдат номинирани за заключителното събитие в Румъния през юни 2012 г. Победителите ще бъдат наградени с едноседмичен лагер сред природата на северната ни съседка.

"За четвърта поредна година инициативата свързва ученици и учители от различни страни и култури, които обичат природата", каза Барбара Таушер, ръководител на програмата за екологично образование на WWF Австрия. "С нетърпение очакваме да видим страхотните идеи, които ще бъдат реализирани тази година."

Общо 33-ма ученика и учителя от България, Румъния, Молдова, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Словакия и Украйна взеха участие в едноседмичното обучение, проведено в Илмиц, в австрийския регион Зеевинкел. Чрез семинари и работа сред природата екопедагози и експерти в различни области на опазването на природата от WWF разясниха на учениците между 12 и 17-годишна възраст и на техните класни ръководители проектните теми – „Дунав - пъпната връв на Европа” и „Екологичен отпечатък - глобалните ефекти на потреблението".

"Основният фокус по време на академията е активната гражданска позиция", подчерта Барбара Таушер. "Ние искаме да покажем на учениците възможности да бъдат активни, да изразяват мнението си пред обществото и да мотивират другите да предприемат действия." Учителите подкрепят учениците си само като съветници на проектите. Идеите и реализацията са изцяло дело на децата. През последните три учебни години учениците подготвиха дни на рециклирането заедно с общинските власти, изложби, театрални постановки и кампании от типа „Научи съучениците си”.

Напредъкът на проектите за опазване на природата може да бъде следен на общодостъпния интерактивен блог http://schools.foralivingplanet.eu. Там ще се публикуват дневниците по подготовката на проекта, снимки и видеоклипове, ще се обменя опит. Ученици, учители и всеки друг посетител на сайта ще може да коментира всяка дейност по проектите.

"Фондация ЕРСТЕ участва в инициативата „Европейски училища за жива планета", за да обогати трансграничните образователни проекти с екологичната тема", обясни Борис Марти, член на управителния съвет на фондация ЕРСТЕ. "Подкрепата за образованието означава да се гледа сериозно на бъдещето на Европа. Споделяйки решения на екологични проблеми в рамките на международен проект, е сериозен нов опит за младите хора и за техните учители."

Екоинициативата "Европейски училища за жива планета" се проведе за първи път през учебната 2008/2009 г. Оттогава досега са участвали 85 класа от 11 европейски страни. Около 2000 ученици на възраст от 12 до 17 г. осъществиха различни екопроекти.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3597 посещения

OFF

Последно качено » Новини