Календар

WWF: Липса на амбиция и кураж показаха световните лидери на климатичната среща на високо ниво в Дърбан

WWF: Липса на амбиция и кураж показаха световните лидери на климатичната среща на високо ниво в ДърбанДърбан/София - Световните лидери не можаха да се обединят около ясни, твърди и амбициозни решения след двуседмични инфарктни преговори на срещата на високо равнище по проблемите в климата, която се проведе в Дърбан, Южна Африка. По този начин стотици милиони хора, които са жертва на климатичните промени – сега и в бъдеще отново остават без надежда и адекватни отговори.

Страните участнички достигнаха до слабо споразумение, което утвърди създаването на „Зелен фонд” за климата, който ще разполага с малко средства и около чието финансиране цари неяснота. Бяха отложени важни решения по съдържанието на протокола от Киото и беше поставен неясен ангажимент за постигането на правно глобално споразумение за 2020 г., което може да изправи света пред нарастване на средните температури с 4°C, вместо с договорените и очакваните два градуса.
“Работата на правителствата е да защитават своите граждани. В Дърбан те се провалиха при изпълнението на тази задача.

Науката ни казва, че трябва да действаме веднага – защото екстремалните промени във времето, сушата и жегата ще се срещат все по-често”, коментира Саманта Смит, ръководител на глобалната климатична и енергийна инициатива на WWF.
„Ясно е обаче, че личните амбиции на няколко политически лидери надделяха над тревогите на милиони, които остават изложени на риска от катастрофа, каквато би представлявало глобално затопляне от 4°C”, допълни тя.

Като цяло, отговорността за непостигането на амбициозни цели и реални резултати принадлежи на група противопоставящи се правителства - като САЩ, Япония, Китай, Индия, Русия и Канада, които постоянно оказват съпротива на всички сериозни предложения срещу изменението на климата. Някои държави, като САЩ например, показаха че не се интересуват от един конструктивен изход от срещата в Дърбан. Притеснени от реакцията у дома, американските политици подминаха голямата цел – ограничаване на опасните климатични промени.

Като положителен елемент от срещата може да се отчете появата на голяма обединена група от държави с високи амбиции за справяне с климатичните промени. Те са водени от най-уязвимите страни и малките островни държави, включително Африка, които осъзнават, че светът не може повече да продължава да се развива както досега.

„В Дърбан световните лидери показаха тревожна неспособност да приемат предизвикателсвтата, свързани с климатичните промени. Големите надежди, с които започна срещата, се превърнаха във въздух под налягане”, комeнтира Джим Лийп, генерален директор на WWF.

„Възможностите за България при внедряването на конструктивни решения и рисковете от променящия се климат трябва да накарат политиците да осъзнаят, че поемането на отговорност и ангажименти са минимумът от действия за подкрепа на лесно постижимата европейска цел от 30% намаляване на емисиите”, коментира Георги Стефанов, експерт „Климатични промени” на WWF в България.

„За съжаление, у нас наблюдаваме най-вече подкрепа за въглеродно интензивни технологии и решения, основно в секторите енергетика, транспорт и строителство. Това не е път към нисковъглеродно бъдеще. Тези действия са изцяло в противовес на необходимостта от реални действия и осигуряване на инвестиции за развитие на устойчива нисковъглеродна икономика, от която България силно се нуждае поради своята енергоемкост, слаба конкурентоспособност и драматично изоставане в обновяването на технологиите”, допълни още той.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4485 посещения

OFF

Последно качено » Новини