Календар

Проектозаконът за горите на ГЕРБ спестява над 50 милиона лева на офшорни оператори в ски туризма

Проектозаконът за горите на ГЕРБ спестява над 50 милиона лева на офшорни оператори в ски туризмаКоалицията „За да остане природа в България” с голямо учудване установи, че днес, 28 декември, в дневния ред на заседанието на Министерския съвет е включен законопроект за изменение на Закона за горите. Промяната се движи бързешком – за рекордните 4 работни дни, тихомълком и при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Подобни скандални опити за ремонт в Закона за горите, които да направят големи държавни подаръци на офшорни оператори в ски туризма и други ползватели в горите, имаше и по време на Тройната коалиция. Промените в закона тогава бяха спрени заради острата обществена реакция и голямото обществено недоволство.

В сега предложените промени за пореден път се предлага строителството на ски писти и лифтове в горите да става без промяна на предназначението на територията и съответно без заплащане на такса за изключване на земята от горския фонд, което ще лиши държавата от десетки милиони левове приходи. Предложените изменения също така дават законови вратички за застрояването на Витоша - най-старият природен парк на Балканите.

Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на съоръженията в ски зона Алеко в Природен парк Витоша. Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, Витоша ски АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени.

Предложената промяна в Закона за горите обаче ще облагодетелства не само Витоша ски АД, но и всички инвеститори в ски курорти в горските територии на Стара планина, Рила, Родопите и Пирин. Изчисления, направени от природозащитниците показват, че скандалното премахване на процедурата за промяна на предназначението на горите ще спести на инвеститорите над 50 милиона лева за застрояването на не по-малко от 10 000 дка гори със ски писти и лифтове. Това представлява схема за държавна помощ, която е недопустима в Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България.

Коалицията счита за неморално по време на икономическа криза и недостиг на бюджетни средства за здравеопазване, образование и инфраструктура, да бъдат спестявани тези такси на няколкото свързани офшорни оператори на лифтове в България. Природозащитниците настояват да стане публична самоличността на собствениците им, които периодично предприемат опити за подобни поправки в закона, които да им позволят облагодетелстване за сметка на държавата и обществото. Ако тези поправки в Закона за горите бъдат приети, това ще бъде ясен знак за инвеститорите в други проекти като голф-игрища, алтернативни енергоизточници и т.н. да подадат заявка за още промени на Закона за горите в ущърб на държавния и обществен интерес.

Допълнителни загуби за държавния бюджет и пълно незачитане на обществения интерес са заложени в параграфи на законопроекта, които поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията. Това ще доведе не само до загуба на нови 20 милиона лева, но и поставя закона в смешното положение дългосрочните наеми на горски територии да стават на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се провеждат без търг.

Скандалните поправки на Закона за горите създават и възможност за обвързване на правата за ползване на съществуващи ски писти в горски територии с наличието на лифтове и влекове в тях, без да се прави разлика дали лифтовете и влековете са построени законно или не. Така тези разпоредби поощряват незаконното строителство на лифтове в горски територии, което е недопустимо.

Със законопроекта управляващите са на път да прокарат и още няколко лобистки поправки, свързани с увеличаване сроковете за лов, износа на незаконна дървесина и застрояването на приватизирани частни гори без общ устройствен план.
Природозащитниците твърдо осъждат практиката да се приемат промени в българските закони под натиск и изнудване от страна на частни компании. Неприемлив е и начинът, по който промените се придвижват – при пълна непрозрачност и в нарушение на разпоредбите за консултации с обществеността. Законодателството в България трябва да отговаря на принципите за равнопоставеност на всички граждани и юридически лица и защита на обществените интереси, а този законопроект е пример за точно обратното – защита на частните интереси на един или няколко ползватели на горски територии за сметка на цялото общество. Поради това Министерски съвет следва да отхвърли направените предложения.

Официалното становище на Коалицията „За да остане природа в България” може да бъде намерено на адрес http://forthenature.org/news/2244

Можете да намерите законопроекта на страницата на Министерския съвет:

http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2999 посещения 10 коментара

Коментари

 1. Restless
  2012-01-03 15:01:43

  Аз съм склонна да се доверя на написаното в статията, тъй като нищо не разбирам от закони, промени и прочее.
  Само описаните новости в законопроекта не ми говорят нищо, това означава, че трябва да прочета и самият съществуващ закон, чак тогава да се опитам да преценя ситуацията. Така че, като човек, който не разбира от право, но го е грижа за природата в България се доверявам на статията, която за мен превежда на достъпен език законът.

 2. ели
  2012-01-01 14:58:04

  Всъщност нито едно изречение от текста на Жоро трола не кореспондира на истината.

 3. Жоро
  2012-01-01 11:24:13

  Авторът на статията по-горе по никакъв начин не е успял да разбере смисъла на заложените промени в закона. Лично аз се съмнявам дали изобщо е чел проекта, защото твърденията са изключително тенденциозни и неверни. Всъщност няма нито едно изречение, което да кореспондира с истината. Ако общественото мнение е сляпо - нека се довери на този текст. Всъщност на това разчитате и вие - на сляпо доверие.

 4. кръстю
  2011-12-30 13:30:31

  Пореден удар срещу българската природа. Несъстоятелни са аргументите, че това се прави за подпомагане на туризма. Туризмът няма да се подпомогне чрез избягване плащането на държавни такси от офшорките и чрез стимулиране на незаконни строежи в горския фонд. Защо институциите не подпомогнат развитието на екотуризма в България? Имаме прекрасна природа, тове е най-бързо развиващият се сегмент в туризма, при екотуризма има преки икономически ползи за малкия и среден бизнес на местно ниво - т.е. директен икономически ефект за местните хора в районите, в които се развива. Има и финансови инструменти за подкрепа на екотуризма - такива дейности влизат в обсега на няколко от оперативните програми. Но не - отново се прави погрешното вместо полезното, явно има причини за това.

 5. Петър
  2011-12-29 21:38:28

  Ето и едно интересно интревю по темата:
  http://e-vestnik.bg/13508/toma-belev-sledvashtiyat-natisk-shte-bade-da-se-smeni-planat-za-upravlenie-na-vitosha/

  Но хора, струва ми се, че достъчно се написа и каза. Мисля, че вече е ясно, че 'инвеститорите' искат да застроят планините ни без да ги интересува запазване на природата, а правителството и парламентът без обществен натиск няма да защитат обществения интерес. Затова мисля, че има нужда от действия. Кажете кога е протестът! (Няма значение, че са празници тези дни, готов съм да изляза ако ще на 31ви или на 1ви. Витоша ски и техните застъпници в правителството може би се надяват, че точно по празниците няма да се съберат достатъчно хора на протест и затова сега пробутват промените. Нека не им даваме планината без съпротива!)

 6. кат
  2011-12-29 16:22:40

  Браво Forest!

 7. forest
  2011-12-29 14:41:16

  http://georgikostov-forester.eu/

 8. erin
  2011-12-29 12:02:08

  "Няма лошо в предложението да не се променя предназначението на горски територии за ски писти!"?
  Напротив, има лошо! Защото това това дето го отчитат че е гора всъщност не е! Тупат се в гърдите че нараснала горската територия. А сметнали ли са незаконно изсечените 65 ха в Пирин? Сметнали са ги като гора. Сега ще ги смятат ЗАКОННО изсечени пак гора.

 9. Veli
  2011-12-29 08:58:32

  Няма лошо в предложението да не се променя предназначението на горски територии за ски писти! Но за това, че ще се унищожи гора хитреците от офшорките трябва да си плащат, ама в хазната не под масата. Що не се предложи в този случай със ски пистите да се въведе екологична такса равна на цената на дървесината, която трябва да се осече умножена с някакъв коефициент( за останалите недървесни ползи)?

 10. Az
  2011-12-28 17:43:35

  Питам и ще продължавам да питам:

  Защо точно в жалките ПЕТ ПРОЦЕНТА паркове и резервати в България намериха да правят ски зони???

OFF

Последно качено » Новини