Календар

Протест пред парламента в защита на Витоша в сряда, 11 януари, 11,30 – 13 ч.

Протест пред парламента в защита на Витоша в сряда, 11 януари, 11,30 – 13 ч.Започна онлайн петиция срещу застрояването на най-стария природен парк на Балканите

София, 6 януари 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи ще проведат протест на 11 януари 2012 г., сряда, от 11,30 до 13 ч. пред Народното събрание в защита на Природен парк Витоша и срещу промените в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България.

Редица граждани и организации вече изпратиха до парламентаристите анализ на готвените промени в Закона за горите. Протестът пред парламента в първия работен ден на депутатите е продиктуван от желанието за диалог, за да са наясно те с опасностите, които се крият в новите текстове.

Сегашното законодателство позволява замяната на старите ски съоръжения на Витоша с нови при определени условия и участниците в протеста повече от 4 години очакваха „Витоша ски” АД да направи това. Явно обаче плановете на фирмата включват много повече. Това става ясно от изготвения от нея план за застрояване с нови писти и съоръжения от Драгалевци и Симеоново през Алеко до Черни връх и Торфения резерват на Платото, въпреки че законът не позволява това в Природен парк Витоша. Фарсът да не бъдат пускани съществуващите ски съоръжения на Витоша през този сезон беше организиран, за да се упражни натиск върху държавата да позволи по-голямата ски зона. Дори и да се приемат исканите промени, няма да има време да стартира ски сезонът преди април 2012 г., припомнят от коалицията „За да остане природа в България”.

В последните дни на 2011 г. Министерски съвет скоростно одобри промените в Закона за горите, които улесняват изсичането на горите за ски съоръжения, като същевременно спестяват милиони левове на инвеститорите в ски курорти в държавните гори, припомнят организаторите.

Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересована офшорна фирма – „Витоша ски” АД, която след приватизация, е собственик на почти всички ски съоръжения в Природен парк Витоша, изградени в територии от държавния горски фонд, посочват от коалицията „За да остане природа в България”.

Същевременно е обявен и конкурс за нов директор на Природен парк Витоша, тъй като явно сегашният следва законовите изисквания, не позволява застрояването на защитената територия и трябва да бъде премахнат.

Безнаказани остават и действията на собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша, който с тежка строителна техника преди 3 години унищожи 18 дка каменни реки и защитени територии без никакво съгласуване и разрешение, подчертават природозащитниците.

Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите; да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на „Витоша ски” АД; да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.

Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша на адрес:
http://forthenature.org/petitions/18

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4603 посещения 8 коментара

Коментари

 1. Съмишленик
  2012-01-11 11:42:14

  По отношение на коментарите по-долу: Да си природозащитник-съмишленик означава да усещаш и знаеш това от дълбочината своята същност - да си такъв без значение какво говорят и правят останалите. Чуждото мнение и отношение не би могло да те привлича или отблъсква, защото то е външно за теб и идеята на твоето сърце. Природозащитникът има свое мнение и позиция и то е винаги на страната на природата.

 2. Синята Птичка
  2012-01-07 21:27:21

  Ейййй аре всичкииии на 11-ти януари. Вземете си тарамбучките и няколко тенджерки да си думкаме с лъжичките :)))))))))))))))))))) САМБА БЕНДА ДА СЕ СЪБУДИ И ДА ИДВА. Че без бенда сме го закъсали отвсекъде :)))))) И барабанчика да идва също.
  Колко е дванадесет плюс десет?: аааааа???

 3. ели
  2012-01-07 18:28:44

  Работата на "Да остане природа" е "свършена предварително" и е на две цъквания по посока "Новини", "Становище относно ЗИД за Закона за горите, обявен за обществени консултации на 21 Декември 2011 г." публикувано на 28.12.2011 г. Можеше да си направиш труда да поразгледаш материалите, преди да се възмущаваш или обиждаш. Ако не си трол - извинявай. Има много тролове и на тях за това им се плаща - да промиват мозъци и да внасят караници.
  "Съмишленик" означава да те боли за бъдещите унищожения в парковете и горите. А ти ако щеш кажи "няма да им стачкувам пък на тия" и си стой в къщи. Затова сме я докарали дотука, защото всеки се обижда и не гледа общия интерес а егото си.

 4. sta4ka
  2012-01-07 18:19:35

  С просташкото си отношение изгубихте един съмишленик. Другият път, преди да призовавате към стачки и митинги, си свършете работата предварително, а не обиждайте. Простаци.

 5. Sizzla
  2012-01-07 15:59:50

  Стачка, нещо ми мирише на меркантилен вавилонец от теб и то яко...

 6. ели
  2012-01-06 23:46:44

  Ето ти ги параграфчетата трольо
  С настоящето изразяваме своето отрицателно становище относно параграфи 4, 10, 11.1, 13.1, 22 и 45 със следните мотиви:

  1. Параграфи 4 и 13.1 водят до загуба на не по-малко от 60 милиона лева в рамките на следващите 3 години от премахването на таксите за промяна на предназначението на имоти за ски писти и стъпки на лифтове и влекове. Считаме за неморално, когато всички държави са в икономическа криза и не достигат средства за здравеопазване, образование и инфраструктура, да бъдат спестявани тези такси на няколкото свързани офшорни оператори на лифтове в България. По същество, това предложение представлява схема за държавна помощ, която е недопустима съгласно договорите за функционирането на Европейския съюз и ще доведе до нова наказателна процедура срещу България.

  2. Параграфи 4, 10 и 11.1 поощряват учредяването на вещни права и продажбата на държавна собственост без търг при нарушаване правилата на конкуренцията. Това от своя страна, ще доведе не само до загуба на нови 20 милиона лева, но и поставя закона в смешно положение да регламентира дългосрочните наеми на горски територии на базата на търг, а продажбата и учредяването на вещни права да се провеждат без търг.

  3. Параграф 10 обвързва правата на ползване на горските територии с наличието на лифтове и влекове в тях, без да прави разлика дали лифтовете и влековете са построени законно или не. В този смисъл, тези разпоредби поощряват незаконното строителство на лифтове в горски територии, което е недопустимо.

  4. Предложените текстове в параграф 13.1, които разрешават промяната на предназначението на горски имоти придобити по реда на параграф 123 от отменения Закон за горите, действащ между 2003 г. и 2011 г. без общ устройствен план са несправедливи. Тези собственици са придобили имотите си възползвайки се от непазарните механизми на старите наредби за оценки на горите и допълнителното им поощряване с предложените текстове ще доведе до бърза нова
  урбанизация на съществуващи горски територии без осигурена инфраструктура за електроснабдяване, водоснабдяване и канализация, което ще доведе до нови екологични проблеми пред управлението на горите. Ние вече видяхме как това се случва в земеделските земи по Черноморието и в планинските курорти, поради което отварянето на темата за урбанизация без общи устройствени планове представлява особена опасност пред българския туризъм.

  5. Параграф 22 премахва всякакви гаранции при износа на дървесина и недървесни горски продукти за тяхната законност по отношение на добива. Това е нарушение на няколко европейски регламента за гарантиране законността на използваната в ЕС дървесина и недървесни продукти от горите и би поощрило незаконния дърводобив. Това е особено опасно за частните гори, които в момента са обект на чести престъпления след като със Закона за горите отпадна държавната охрана за тях.

  6. С параграф 45 отново се създава възможност за промяна на сроковете за ловуване чрез административни решения и се поставя изпълнителната над законодателната власт. Обръщаме Вашето внимание, че за последните 20 г. България неколкократно е изправяна пред опасност от санкции по отношение спазването на няколко конвенция, а от 2007 г. и на няколко европейски директиви в следствие увеличаване сроковете на лова. Ние считаме, че важното в момента е не до кога се ловува, а как се ловува и има ли достатъчно дивеч. Това изменение на ЗГ не решава тези проблеми за лова в страната.

 7. sta4ka
  2012-01-06 23:02:41

  Ама вие наизуст ли си говорите или така ми се струва? Кои и какви са промените в закона за горите, за които се говори тука. Недейте да приказвате така, защото е дразнещо. Кажете го кой е тоя закон, коя точка и алинея ще се променят, до какво ще доведе промяната на дадена наредба или алинея, ако щете. Стига някои е пръскал в пространството някакви думи и вдига стачки без да знае за какво. Утре, когато микрофона на БНТ лъсне пред някой стачкуващ и го запитат: Вие за какво стачкувате? Мии, тукааа, да има гори. Айде, моля ви се, като се прави нещо, да се прави като хората и като всички гледаме от европейците, да действаме като тях. Смешно е.

 8. E. Кръстева
  2012-01-06 22:28:35

  The following message to anticorruption@government.bg was undeliverable.
  The reason for the problem:
  5.1.0 - Unknown address error 550-\'5.1.1 User unknown\'

OFF

Последно качено » Новини