Календар

Туристи, скиори, сноубордисти искат „Цеко-Офшоркозавър Рекс“ да бъде отстранен от Витоша.

Туристи, скиори, сноубордисти искат „Цеко-Офшоркозавър Рекс“ да бъде отстранен от Витоша."Не е нужно София да стига до Черни връх", пояснява на плаката си младо момиче, "След Цеко и потоп" скандира друго.

ГАЛЕРИЯ със снимки: http://forthenature.org/gallery/328

Тези и подобни обръщения отправиха днес стотици любители на зимните спортове към Народното събрание във връзка с Цеко Минев - свързаният със съмнителната офшорка „Витоша ски" АД банкер, който не за първи път скандално изнудва правителството. Същата фирма, която получи чрез приватизация над 90% от всички ски съоръжения и писти на Витоша, обяви през декември, че тази зима няма да поддържа въпросната техника и писти. По този начин на практика се оказва, че един човек се разпорежда с цяла планина по отношение на нужните условия за ски туризъм, като лишава българските и чуждестранните туристи от възможността да практикуват любимите си зимни спортове.

Шокиращото е, че Министерски съвет съдейства всичко това да се случва и се оставя да бъде вълшебна лампа Аладин за желанията на частно лице, с подчертано спорен имидж.

За първия си работен ден в Народното Събрание, народните представители бяха посрещнати с писмо, подписано от над 32 организации, категорично искащи да не бъдат приемани поправките в ЗИД на Закона за горите, одобрени и внесени в НС от МС през декември 2011. Стотици възмутени граждани подкрепиха исканията в писмото и се обединиха в протест пред Народното Събрание.

Основно искане на протестиращите е и Народното събрание, и Столична община да публикуват и изискат преразглеждане на приватизационния договор на «Витоша «АД, както и да бъдат постановени санкции за унищожените каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка в ПП “Витоша” от „Витоша ски“ АД през 2008г.

Кого конкретно облагодетелстват поправките в Закона за горите? Кой седи зад фирмите, владеещи зимните курорти?:
Офшорките, притежаващи „Витоша ски“(Витоша) АД, „Юлен“АД (Банско-Пирин) и ПИБ (Първа инвестиционна банка) по заплетени схеми се оказват и трите собственост на Цеко Минев, който за пореден път съвсем крещящо поиска от правителството да бъдат направени промени в закона, които да го улеснят в осъществяване на частните му намерения за неконтролируемо разширяване на площта на ски-зоната в защитена местност като парк Витоша, а и не само.

Водещо притеснение в поправките в Закона за горите, приети от правителството в навечерието на Нова година (когато същото само наруши обявените си срокове за обсъждане и обжалване на предложенията) е, че се дава възможност на собствениците на ски курорти да строят в държавни гори ски съоръжения и др., без да се променя предназначението на земята. Най-малкото зло за държавата ще бъде загубата от минимум 50 милиона лева от таксите, които преди се налагаха за промяна на статута на земята.

В заговор срещу неработещите съоръжения и писти на „Витоша ски“, обаче се оказа времето, което донесе сняг и студ.

ГАЛЕРИЯ към снимки от протеста:http://forthenature.org/gallery/328

ПОДПИШЕТЕ ПОДПИСКА в Защита на Парк Витоша:

Подписка в защита на Парк Витоша
http://forthenature.org/petitions/18

Полезна информация:
Закон за горите:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135721295
Предложения за промени в Закона за горите
http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484
Официалната позиция на Министерски Съвет
http://government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=1623&g

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3713 посещения 7 коментара

Коментари

 1. nick
  2012-01-12 11:23:16

  Уважаема, Мартина,

  впечатлителна е плиткотата на разбирането ви за проблемите, които за ваше съжаление за доста комплексни и прости аргументи като вашите не вървят.
  Един лек поглед отвъд очевидните неща и малко четене на документи, изяснява на всеки интелигентен човек наглия шантаж на една мутра с мръсни пари, какъвто е господин Минев - парите са и от вашите, така че не се лъжете - той не налива пари, той пие кръв.
  Винаги можете да застанете в подкрепа на олигархията разбира се, но мисля, че тя е много по-опасна за децата ви от "необработения" сняг, от който не съм чула да има жертви, а от олигархията в момента в жертва могат да паднат българските гори, водните ресурси на децата ви, както и качеството им на живот, ако допуснем тази кражба.

  Дори да ви плащат за това, което пишете, приятелски бих ви посъветвала да смените работата си, ако ви пука за децата ви.

 2. Asen
  2012-01-11 23:23:15

  @Martina: Не знам за вашите приятели и познати, но всички мои се жалват колко е застроено морето и колко спокойно е било преди. С приемането на този закон рискуваме същата участ да сполети планините.

  ПРЕЦАХТЕ МОРЕТО, ОСТАВЕТЕ ПЛАНИНИТЕ!!!

 3. Maria
  2012-01-11 21:46:31

  Да, щеше да я "оправи" в онзи смисъл... Като е такъв благодетел Цеко, да отиде някъде другаде. Ноооо няма да отиде, разбира се, защото в другите държави отдавна са се справили с монополистите си и не допускат подобно разпореждане на един човек (фирма) с всичките съоръжения и един собственик. Витоша ски показаха какво може да направи един самозабравил се монополист! Днес спира лифтовете, утре вдига цените... и къде му е конкуренцията, която би го спряла? Банско? Братче и сестриче посягат ли си? Единственият шанс за българския ски туризъм е конкуренцията между отделните курорти! А това може да се случи само, ако Цеко Минев завинаги се откаже от Пирин, Витоша и всичките други планини, към които е протегнал пипала!

 4. Martina
  2012-01-11 20:29:21

  Нямам представа каква е била цената на картите преди Цеко да купи Витоша,но никога преди пистата не е била обработвана добре и,ако се махне Цеко,като си качите детето горе в разорания,необработен сняг не искам да си представям какво може да му се случи,защото е наистина опасно,но продължавайте да го плюете и да правите безсмислени подписки,той няма да се махне,а в случай,че го направи,всички губим.

 5. Skior
  2012-01-11 20:01:52

  Да, Цеко жив да го оплачеш! Държавата ще му даде безплатно да ползва горите на Витоша, за да прави нови писти и лифтове, да ни иска карта от 55 лв, а децата ще има къде да карат ски...

  Стига толкова демагогия!

 6. Martina
  2012-01-11 19:19:06

  Вие не знаете какво искате,този човек беше единственият,който щеше да налее пари във Витоша. Вие какво си мислите,че в развитите курорти не са се секли гори ли?Да природен парк е,но щеше да оправи планината,на която миналата година работеха 2 лифта. Ако Цеко се махне Витоша ще си остане на същото трагично ниво........

 7. Лилит
  2012-01-11 18:59:16

  Вече Цеко притежава и Боровец. Честито...Аз лично нямам думи...

OFF

Последно качено » Новини