Календар

Новият директор на парк „Витоша“ заговори на буржоазен език

Новият директор на парк „Витоша“ заговори на буржоазен езикОколо 20 човека посрещнаха днес сутринта г-жа Снежана Петрова при пристигането й на работа на новата длъжност – директор на природен парк „Витоша“. Гражданите направиха жива верига и зададоха множество въпроси, които ги тревожат.

За съжаление г-жа Петрова заяви, че „един директор сам не може да опази парка“, с което тревогите на събралите се, нарастнаха още повече! Според тях, Тома Белев в качеството си на директор на Витоша, тринадесет години е успявал да защитава парка от инвеститори, нарушаващи закона и да не допусне мащабно застрояване с идващите след него последствия за белите дробове на София. Очевидно на него правомощията на директор са му стигали за тази цел, за разлика от мнението на г-жа Петрова. Ние от коалицията „За да остане природа в България” сме учудени с да разберем също, че въпреки че Снежана Петрова заема поста директор на парк Витоша, тя не е запозната с плановете за изграждане на нова, по-голяма ски зона на Витоша и няма становище по въпроса! Твърдение, което звучи още по-странно, предвид факта, че като част от проведения конкурс, кандидатите са били запитани за тяхната визия за развитието на парка. Припомняме, че новата ски зона мина обществени обсъждания и има изготвена оценка за въздействието върху околната среда, която обаче Министерството на околната среда прекрати на основание, че по-голямата зона не отговаря на законовите изисквания и трябва да се преработи. Фирмата Витоша ски обаче обжалва решението й във Върховния административен съд и започна масирана кампания, за да повлияе на решението му. А спирането на лифтовете този сезон и ултиматумът, поставен пред правителството да приеме промени в Закона за горите показва, че компанията няма намерение да преработва проекта, а да го наложи с изнудване, упорство, лобизъм и всякакви други средства за въздействие. Затова смятаме, че със сигурност от полза за тях е назначаването на един нов директор на ПП „Витоша”, особено ако въпреки серията от обществени дебати, множество протести, той остава „незапознат” с проекта. Очевидно всичко това просто е „убягнало” от вниманието на бъдещата директорка и повдига неудобни въпроси като това как е успяла при това положение да впечатли комисията с компетентност, информираност и визия за парка.
Допълнително, от интервю с г-жа Петрова разбираме, че мнението й относно законосъобразността на новата ски зона ще зависи от изготвянето на нов план за управление на Парка. Пристеснителното е, че към момента няма категорично изразена позиция, че тази ски зона противоречи на сегашния съществуващ план, който е в законовата си сила. В допълнение, Снежана Петрова се обявява в подкрепа на готвените промени в Закона за горите: „Лично на мен ми харесва идеята, териториите за ски – инфраструктура да остават горски територии.“.

Събралите се граждани си обещаха, че ще бъдат на протест и утре, в началото на работното време на парка.

Снимки от протеста в подкрепа на Тома Белев

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3636 посещения

OFF

Последно качено » Новини