Календар

София, Пловдив, Бургас, Варна и Белгия се обявиха против промените в Закона за горите

София, Пловдив, Бургас, Варна и Белгия се обявиха против промените в Закона за горите На 3 март, на националния празник си организирахме протестна вълна срещу промените в Закона за горите! Случайно или не, часовете на протестите в София, Пловдив, Варна и Бургас следваха един след друг, създавайки впечатлението, че градовете си „подават щафетата” в знак на солидарност и защита на горите и планините на България! Към официално обявените митинги и шествия в София, Пловдив и Бургас, импровизирано се присъединиха и варненци. Именно те сложиха началото на събитията с флаш моб от 12 часа. Последваха ги пловдивчани, където въпреки малкото време за организация около 50 човека избраха да протестират срещу промените в Закона за горите, вместо да се отдадат на забавление и почивка. От 13 часа се включи и Бургас. 100-ина души с атрактивни плакати и импровизиран „зелен октопод”, направен от найлон си направиха шумно шествие, което стигна до морската градина – един от символите на града. Последни и най-многобройни бяха столичани. Протестът в София събра поне 600 човека на пилоните пред НДК, превърнали се в символ на природозащитното движение в България, популярни през годините като „мястото, от което спасихме Странджа”! Междувременно българи в Белгия направиха символична акция, вдъхновена от протестите в България, в Антверпен, Белгия, където се снимаха с изработени от тях плакати в подкрепа на опазването на българските гори от законите, които им готви Правителството.

Общината не ни разреши да направим шествие, но пък митинга ни беше цветен, а в хореографията се включиха всички! Първо вдигнахме над главите си импровизиран трибагреник, за да уважим празника! Като демонстрация на това, което ще се случи, ако се изсекат горите заради приемането на новите промени в Закона за горите обаче зеленият цвят на български флаг бавно се сниши, а накрая съвсем изчезна като остави празно място между белия и червения цвят.
„На мен не ми харесва така нашето знаме, а на вас?” – попита дошлите на протеста Борислав Сандов като ги призова да не позволяват това! Към ораторите се присъединиха и популярните личности от клипчетата в защита на горите, които също застанаха срещу промените в Закона за горите. Ива Дойчинова, група Хоризонт и други се обявиха срещу подаряването на Витоша, Пирин и Рила на офшорни компании. Те помолиха хората активно да изкажат недоволството си като излязат на улицата, вместо да се възмущават тихо в къщи, както всеки друг път.
Андрей Ковачев от Коалицията „За да остане природа в България” обяви смяната на директора на ПП „Витоша” за целенасочена политика на държавата да подпомогне застрояването на Витоша, а Петко Цветков припомни, че се приемат пакет от лобистки закони, които ще засегнат всички природни паркове, както и националните паркове Рила и Пирин. Накрая, с възгласи „Пирин”, „Рила ни е мила” и „Витоша” всички протестиращи се подредихме във формата на живи дървета. Митингът приключи с „Хубава си моя горо”, превърнала се вече в „запазена марка” на протестите ни срещу промените в Закона за горите.
Така протестирахме на 3 март – най-българският празник. Така почетохме великите българи, за които си спомняме на тази дата – пазейки техните завети и защитавайки техните идеали! Обещахме си, че протестите продължават и дори обявихме следващата дата - 14 март, когато вече ще си направим митинг шествието, което ни отнеха на 3-ти! А след него ще направим още протести! И още, и още! Докато разберат, че не само не се примиряваме и уморяваме, а ставаме все повече и все по-категорични в желанието си да им попречим да ни монополизират планините и да ни оставят горите „само на хартия”…

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1849 посещения 1 коментара

Коментари

  1. МаришкиТюлен39
    2012-03-07 02:44:50

    Моля модераторите за извинение и да изтрият коментарите освен:

    http://www.youtube.com/watch?v=YNoeWkHSAY8

OFF

Последно качено » Новини