Календар

Какво се случва в момента на протеста в София, Пловдив, Варна и Казанлък

Какво се случва в момента на протеста в София, Пловдив, Варна и КазанлъкПериодично ще публикуваме в тази новина информация за това как протича протеста "Да спасим гората от закона" в различните градове.

17:45 За момента протеста започна в Пловдив, в 17.30 часа. Събрали са се около 40 души, много млади семейства и възрастни граждани, които носят знамена, плакати, информират минаващите и събират подписката за Витоша и горите. Има много желаещи да подкрепят петицията, даже се извива опашка. На място са и местните медии и БНТ.

18:20 В 18:00 часа стартира и протеста във Варна. На "Козирката" са се събрали над 50-60 човека под мотото "Спасете гората" и порганизаторите очакват броя им да се увеличи многократно. Гражданите настояват да се спрат промените в закона за горите и обясняват, че новите закони ще свалят защитата на защитениte територии и ще разрешават застрояването на Рила, Пирин и Балкана...Според събралите се граждани поправките в Закона за горите обрича на унищожение българските гори, самият закон за горите не е закон за ГОРИТЕ, а закон за определени икономически кръгове, които единствено ще се облагодетелстват от него. По тази логика всеки от нас може да иска закон за лично облагодетелстване, казват хората и на много плакати е изпусано "Закон за гората = Закон за всеки?".
Има предимно млади хора и семейства с деца и вероятно за това един от плакатите гласи, че не сме наследили Земята от предците си, а сме я взели на заем от децата си".

На предишни протести за горите много от хората поискаха от държавата да спаси горите, след като позволи унищожението на планините. За Варненци голям проблем е заплахата от унищожаване на плажа от "Алея първа" и застрояването му с административни сгради, хотели и жилищни сгради. "Плажът от алея първа ще отиде в червената книга", припомня един от лозунгите на Варненци и защитава малкото останали незастроени плажни ивици.

Във Варна също присъстват медии, така че с нетърпение очакваме как те ще отразят този път протестните действия за закона за горите в цялата страна.

18.40 Стартира и протеста в София, като на площада до пилоните на НДК са се събрали вече над 100 човека и постоянно прииждат още. Звучи музика и настроението на събралите се е много добро, всички са обнадеждени за изхода от постоянните ни протестни действия (тази година се събираме вече за 11ти път). Слушат се "нашите песни" както хората определят песните за планината като "Хубава си моя горо" и "Притури се планината", които звучат вече на всяка акция за защита на горите.
Организаторите от "За да остане природа" уточняват маршрута на шествието. То ще тръгне на 3 групи, всяка водена от транспарант.
Хората се събрат постоянно, докато говорим за воденето на този своеобразен онлайн репортаж вече са се увеличили двойно и са 200 човека. Прииждат цели компании от приятели, има много колоездачи, мотори, нови плакати...Започва да притъмнява и да блещукат свещите.

19:10 Предстои тръгването на шествието. Вече има около 300-400 човека. Появи се интересен плакат в черно и сиво "Мълчанието е злато, когато си овца". Има и значки, на които пише "Спаси ме" и има изрисувано дърво, които хората харесват и закачат по реверите си.

19:20 Потегли шестието в Пловдив в 19.00 по план, в него се включиха два пъти повече хора от предишния път, а именно над 80 души. Елена Кметова "Гордея се с активността на хората на Пловдив и се радвам, че помогнах за организирането на тази акция". Събрани са няколко десетки подписа, от 17.30 до 19.30 гражданите стояха на студа, пяха песни за гората, сканидараха "Рила ни е мила", "Гора, а не бетон" и с думите "протеста е за всички нас" призоваха минувачите да се включат в протеста и да се информират за заплахите, идващи от поправките в Закона за горите. Те многократно бяха разяснявани чрез мегафон. В 19.30 протестът приключва с право хоро и гайда!" сподели Елена Тилова.

19:35 Шествието в София потегли в 19.15 като се движи по Цар Асен към Витоша. Преди това Андрей Ралев разясни основните проблеми, които биха произтекли от поправките в "пакета от закони". Хората реагираха особено остро на възможността дъражата да предложи отрязване на 12 % от територията на обекта на ЮНЕСКО Национален парк "Пирин" заради изграждането на ски курорта "Кулиното" и разширавянето на "Банско" и "Добринище". Вече сме поне 800!

Шествието тръгна в 3 колони, водени от 3 транспаранта. Първият с надпис "За да остане природа", следван от "Благодарим за ски сезона на Витоша", носен от гражданската група "За Витоша" и трети плакат, ръчно рисуван и мнохо красив с предупредителен надпис "Днес планината, утре – ти, те не подбират!". Само в третата колона хора има около 400 души. Общо сигурно сме поне 1000 - 1500.

19:45 Към шествието в София вече се присъединиха над 1500 души. Хората излизат по прозорците и терасите си, поздравяват ни и ни подкрепят, а част от тях се включват в протеста. На бул. Витоша скандиранията са естествено за опазване на планината Витоша. В момента протестиращите са на Съдебната палата.

20:20 В момента шествието се движи по бул. Ботев от поредната спирка със скандирания "Витоша", състояла се пред Министерството на земеделието и продоволствието. Някои от известните личности, изказали позиция в клипчетата за Витоша, са дошли да подкрепят протеста, например виждаме Филип Аврамов.
Забележителното е присъствието на мнохо млади хора, включително тийнейджъри, както и цели компании от хора, вероятно този път всеки е довел приятел и проблема започва да бъде сериосно разпознаваем в обществото.
Одобреният вариант на маршрута на шествието е изключително странен, минава се през много малки и големи улици с многи завои.

В 20:30 шествието вече е на площад "Възраждане". Вече сме почти 3000!

Варна. Близо 100 човека се включиха в протеста. В 18.30 те запалиха свещи за молитва за спасение на горите, които държаха пред плакатите и по този начин привличаха минувачите и ги информираха за заплахите, произтичащи от Закона за горите. Чрез мегафон се разясняваха освен тези поправки и готвени поправки в други Закони (като Закона за концесиите и Закона за водите), от които произтичат заплахи за конкурентноспособността, природата и здравето на хората.

София, площад "Възраждане"Шествието е вече на площад Възраждане – точно пред Дирекцията на Природен парк Витоша, превърнала се в тъжен символ на това, че правителството този път е решило може би наистина да приключи с проблема, който тормози олигарсите от години... в тяхна полза, разбира се, като премахне всички неудобни директори на природни паркове, пречки и проблеми за прокарването на техните проекти. Но ние сме хиляди и с всеки протест ставаме все повече! Затова сме сигурни, че и този път ще провалим плановете им!

Вече говори Константин Иванов от Коалиция „За да остане природа в България” – той благодари на всички, които дойдоха да ни подкрепят и припомни, че промените в Закона за горите се бавят вече 2 месеца заради нашите протести! След това се обяви срещу монопола, който ще повиши цените в ски курортите и реално ще е против интересите на скиорите, защото ще вдигне до непоносимост цените на картите и на всички ски услуги.

След него взе думата Богдан от гражданската група „За Витоша”, която се роди по време на протестите ни и която цели да покаже, че недоволството от Закона за горите не е само на природозащитниците, но и на гражданите – те са скиори, сноубордисти, байкъри, млади хора, които обичат да карат ски в планината, но не искат това да се случва за сметка на природата и горите! Богдан каза, че освен горите днес си спасяваме и държавата, защото тя е жертва на един самозабравил се монополист. "Надяваме се да спре серията лобистки законови промени, които се налагат в парламента. Искаме да живеем в нормално общество, в което законите се спазват и се приемат в интерес на хората, а не обслужват частни интереси".

Под звуците на „Притури се планината”, превърнала се в запазена марка на протестите срещу промените в Закона за горите на импровизираната „трибуна” се качва Любомир Попйорданов от Българската асоциация за алтернативен туризъм. Той ни припомня, че този закон, въпреки че се популяризира пред медиите като полезен за туризма, всъщност облагодетелства единици и на практика ще унищожи всички други форми на сезонен туризъм в планините.
Последна взе думата Мартина от Ride 4 Vitosha, група от скиори и сноубордисти, които решиха импровизирано да „открият” ски сезона на Витоша без Витоша ски и направиха едно от най-хубавите филмчета за Витоша „Карай за Витоша”. Тя анонсира и следващата акция – Ride4Vitosha 4 – точно на 1 април в деня на шегата и на лъжата, на шега или наистина – отново ще се качим на Витоша за да „закрием” сезона! Ние от Коалиция „За да остане природа в България” също ще бъдем там

21:00 завършваме с любимата ни Хубава си моя горо – една от най-красивите песни на България. Едва ли, когато я е писал Любен Каравелов си е представял, че именно тя ще се превърне в символ на протестите в защита на горите през всичките години и до днес! Звучи леко тъжно и носталгично! Не, не искаме да придаваме друг смисъл на текста „но вселяваш в сърцата ни само скръб и жалост”! Ще те запазим „наша горо”, защото „миришеш на младост”, а ние сме млади хора и искаме да си останеш с нас! Ще те запазим, независимо дали трябва да излезем на 11 или 21 или на 100 протеста! Щом трябва ще го направим! За да може да пеем тази песен и на нашите деца, без да се налага да им обясняваме „какво е това гора” и защо я има в песни, приказки и легенди, по картинките в буквара и на картички, а в действителност не можем да им я покажем… вече!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2911 посещения

OFF

Последно качено » Новини