Календар

Протест срещу промените в Закона за горите на 16-ти Май в София

Протест срещу промените в Закона за горите на 16-ти Май в СофияДори по-сериозни последствия от заменките грозят българските гори!

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” ще проведе протестно шествие срещу промените в Закона за горите на 16 май 2012 г., сряда. Участниците ще се съберат на пл. "Света Неделя" от 18,30 ч. и ще тръгнат към парламента.

Днес българският парламент продължава с гласуването на второ четене на промените в Закона за горите, които ще доведат до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси, защото:

- Ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалиция

- Предлага се това да става без конкурс, т.е. на нереални и непазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори

- Позволява дозастрояване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието

- Позволява се доизсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка.

Промените в Закона за горите подаряват българските гори на няколко добре известни бизнесмени, предупреждават природозащитниците.

Сметките показват, че засегнатите площи от сегашните промени в Закона за горите далеч надминават тези, засегнати от заменките:

1. Площта на планираните ски курорти и голф игрища, за които има публична информация е около 20 000 декара (20 проекта по средно 1 000 дка в Рила, Пирин, Витоша, Родопите, Стара планина и по Черноморието).

2. Площта на частните гори под 20 декара, които ще могат да бъдат изсечени веднага, е около 3 милиона декара. Тези гори покриват 3% от територията на страната.

Общо - 3 020 000 декара. За сравнение - площта на заменките е 33000 декара. Загубите за държавата може да достигнат до 300 милиона лева.

Допълнителна информация:
- Експертно становище на Коалицията по промените в Закона за горите по промените след второ четене в комисия

- Популярни лица от сцената и екрана казват в три кратки клипчета своето мнение за горите и това, което всеки може да предприеме

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2622 посещения

OFF

Последно качено » Новини