Календар

Къде бяхте при застрояването на Слънчев бряг?

Къде бяхте при застрояването на Слънчев бряг?Официално становище на гражданска група „Да спасим Иракли“ във връзка с изявлението на Цветан Цветанов по Btv / „Тази сутрин“ и именно изречението „Къде бяхте при застрояването на Слънчев бряг?“, гражданска група „Да спасим Иракли“ отговаря със следния манифест и позиция и открита нота до г-н Цветанов:

Уважаеми г-н Цветанов, когато хаосът и беззаконието застрояваха Слънчев бряг, ние бяхме в училище. После някои от нас отидоха да учат в чужбина. После се върнахме и видяхме някаква реалност, която ни ужаси. Емоционални сме, не като вас – железни. И с фрустрацията започва нашата история. Започва с това, че докато растяхме, всичко беше грабено, родителите ни рекетирани заради опита си да имат малък или среден бизнес, бабите и дядовците ни - унижавани и сплашвани от „охранители“.
Хаосът беше нормата.

Човек има избор да използва фрустрацията като мотивация за промяна или да се опитва да е логичен в едно нелогично общество. Второто е твърде голям риск за млади хора с образование и себеуважение.

Слънчев бряг се оказа обаче слънчев за събуждането на хиляди като нас. Толкова гнусно оплетени като черва корупция, алчност, беззаконие и замърсяване, че е трудно да не се събудиш. Същото за Ваше съжаление е и с Банско. Разликата е, че се научихме как да се аргументираме – досега бяхме емоционални, сега сме емоционални и аргументирани.

Дори и късно да сме се включили поради простата причина, че бяхме около 20те, ориентирахме се достатъчно бързо, за да легнем под багерите на едни откровени мутри, защитавайки Иракли. На път сме да ги осъдим, чак сега след 6 години, въпреки гнилата съдебна система, след започната процедура в ЕК, но и след събуждането на хиляди млади хора. Тогава разбрахме, че изразяваме отношението на хиляди не само срещу изнасилването на природата, а срещу изнасилването на гражданите на тази държава. За щастие има много като нас.

Като цяло в паралелни вселени се движим с вас и онези, з акоито говорите – правителства на предишни псевдо-лидери и не ни интересува дали управляващата олигархия се нарича Тройна Коалиция, ГЕРБ, или Карамфил.

Като гражданска група, защитавала правото си на различна от Sunny Beach културата, защитавайки културата на творчеството, уважителното общуването на хората с природата, свободата на изразяване, трябва да си го кажем – с протестите за Иракли (най-вече по време на Тройната коалиция впрочем), за Странджа (пак тогава) сме били заедно, за да покажем, че има такава култура – на свобода, себеуважение и визия, различна от краткосрочната Ви и късогледа 4-годишна схемичка. Не сме във Вашия чичковизиран свят на сметчици и схемички. Между впрочем настоящия премиер беше кмет по време на протестите ни за Странджа и на няколко пъти ги запокитваше на най-невъзможни места.
Ние сме в света на споделените ценности и държим да си стоим там.

Като гражданска група сме организирали, сами, без чужда помощ и тайни спонсори, над 30 протести, повече от 100 акции, десетки шествия, няколко подписки, концерти, дузина дискусии, лекции, изложби, открити обсъждания, ежегодни почиствания и в крайна сметка – каквото ни хрумнеше в подкрепа на Иракли (който заради това не е квартал на Слъчнев бряг) понеже единствения ни ресурс са добрите идеи.

А сега да ви попитаме, Вие къде бяхте, докато лежахме под багерите на Иракли, г-н Цветанов?

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4084 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Силвия
  2012-06-19 11:13:52

  Смятам,че този отговор до мутрата Цветанов трябва да бъде публикувана в някой ежедневник,така също да му бъде официално връчено с входящ номер!
  Направете го достояние до широката общественост,защото тя чака информацията наготово-сдъвкана и изплюта! Просто спящите трябва лека-полека да се събуждат!
  Становището Ви е много добре написано! Поздравление!

 2. Martin Miliev
  2012-06-19 10:23:51

  Колко от безумните строежи по морето са върху частни терени? Колко от бетомните тумори по брега са там, защото отговорните институции са си затворили очите?
  Има огромна разлика между това, което се опитват да направят с горите (държавни терени раздавани без пари) и какво прави някой с частния си имот.
  Цвъки сравнява ябълки и портокали, но кой ти прави разлика по БТВ.

OFF

Последно качено » Новини