Календар

Съдът постанови окончателно: плановете за строежи на офшорката 'Суис пропъртис' на Иракли са НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИ

Съдът постанови окончателно: плановете за строежи на офшорката 'Суис пропъртис' на Иракли са НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНИПреди шест години шест човека легнаха под багерите на Иракли в израз на гражданската си позиция заради плановете на офшорката, регистрирана в кантона на ЦУГ в Швейцария; с решение от 6 юли 2012, Върховният административен съд отхвърли претенциите на "Суис Пропъртис" за изграждането на ваканционно селище на Иракли.

След повече от шест години, стотици акции, десетки хиляди подписи, изложби и концерти, кампанията на гражданска група „Да спасим Иракли“ спокойно може да бъде определена като успешна, след като Върховния административен съд отсъди, че плановете на "Суис Пропъртис" в землището на с. Емона са незаконосъобразни, а решението не подлежи на обжалване. Делото се водеше с помощта и подкрепата на международната природозащитна организация WWF.

Кампанията беше сред първите, които успешно успяха да мобилизират гражданския потенциал на младите хора в името на обща кауза и успяха да бъдат фактор в обединяването на над 30 неправителствени организации и граждански групи в коалицията „За да остане природа в България“.

Зад гражданска група „Да Спасим Иракли“ стои ентусиазмът на десетки хора, координирали и подпомагали кампанията, въвлекли в темата и хиляди други. Консолидирането на младите хора около опазването на дивия плаж беше един от първите актове на несъгласие с олигархична система, „произвеждаща“ незаконност и градяща се на апатията. За щастие, ефектът от кампанията не е само съдебното решение, но и активната нагласа на десетки хиляди хора, които припознаха каузата за гражданска активност по отношение на опазването на околната среда като своя.

За съжаление друг строеж – светкавично стигнал до крайна фаза от пролетта досега - започна вляво от пътя към плажа, отново в местността Кладери. В момента експерти сравняват с доклада за оценката за съвместимост с построеното, след което гражданска група „Да спасим Иракли“ ще предприеме необходимите действия, ако бъдат открити нарушения.


Кратка хронология на случая:
• През май 2006 година започва кампания срещу плановете за строителство в местността Иракли – млади хора с телата си спират багерите. Следват стотици писма до Министерството на околната среда и водите с искане да бъде спрян официално строежа в Иракли , тъй като попада в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Започват нестандартни протестни акции в София, Стара Загора и Варна. Случаят става гореща медийна тема.
• До края на 2006 и началото на 2007 НАТУРА 2000 става популярна в България (80% разпознаваемост), благодарение на същата гражданска енергия, а „Иракли“ става марка на младите, отговорни и креативни хора, осъзнаващи гражданската си сила (Втората разпознаваема „марка“ през 2007-2008 сред природозащитните кампании според проучване на WWF ). Кампанията за пръв път включва широка мрежа от млади хора от творческите професии – видео-артисти, музиканти, актьори, режисьори, диджеи, фотографи и др.
• Започват „контра - протести“ на собственици и „инвеститори“ (като Николай Банев) в землището на с. Емона и кампанията за опазване на природата прераства в голямо гражданско обединение от над 30 НПО и неформални граждански групи в Коалиция „За да остане природа в България“ (Forthenature.org), инициирали масови улични шествия в защита на природата и други природни територии в страната.
• През 2007 България е член на ЕС и територия би следвало да е под закрилата на НАТУРА 2000, но Българското правителство забавя внасянето на документацията на зоната Иракли от НАТУРА 2000 с няколко месеца.
• През юли 2007, използвайки като повод голямото наводнение на 2 юли, община Несебър, за своя сметка - с обществени средства унищожава река Вая, изсичайки защитената лонгозна (заливна) гора и е издига дига, за да „предпазва от наводнения“, но всъщност да предпазва парцела на "Суис Пропъртис", който е непосредствено до реката от наводнения. Според общината и инветситорите , изсеченото е „храсталак“ и „пущинак“. Именно този храсталак е обитание на десетки видове застрашени птици, заради които и зоната е в НАТУРА 2000
• През октомври 2007 година, без да има Оценка за въздействие върху околната среда и оценка на въздействието върху НАТУРА 2000, фирмата започва незаконно строителство на своя комплекс и започва да продава апартаменти на зелено. Това предизвиква отново острата реакция на гражданите, които не са спирали да следят случая и да привличат медийно и публично внимание
• На 30 януари 2008 година Регионалното поделение на Министерството на околната среда и водите в Бургас издава заповед за спиране на незаконното строителство на хотела към него.
• Заради устието и лонгозната река на Вая, след жалба на „Да спасим Иракли“, срещу България е повдигната наказателна процедура от Европейската комисия, като изискването към българското правителство е да рекултивира коритото на реката и премахне дигата, сложена неправомерно от община Несебър и инвеститора;
• Вместо да започне процедура по рекултивиране на защитената зона Регионалното поделение на Министерството на околната среда и водите в Бургас на 19 декември 2008 година издава решение, с което съгласува строителството на хотела след проведена процедура съгласно чл. 6 (3) на Директива 92/43, след като строителството е вече започнало (в нарушение на този член, който изисква въздействията на даден проект да се оценяват, преди да бъде извършена дадена дейност и преди тя да бъде оторизирана)
• В резултат на това от тази дата започва дълга съдебна процедура с жалба внесена и водена от българския офис на международната природозащитна организация WWF, поел да помогне на гражданската група за Иракли в тяхната битка, водена 3 години и половина до крайният изход в полза на природата. Окончателно решение на последна инстанция има през юли 2012 година. Българският съд постановява – според направените експертизи проекта не отговаря на изискванията на НАТУРА 2000, кумулативните му ефекти водят до унищожаване на защитени крайречни гори и на местообитания на видра и блатна костенурка.


Гражданска група „Да спасим Иракли“ ще отпразнува успеха на гражданската активност и самосъзнание с Ираклийски акустичен концерт на брега на 21 юли. Повече информация ще можете да научите от профила на групата във фейсбук.


Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5286 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Silviya
  2012-07-26 08:48:00

  Много се се радвам на този успех. Преди години през 2006 година лятото там видяхме тюлен и съм щастлива че Иракли поне за момента е защитен. Но изглежда борба продължава.

 2. ...
  2012-07-26 07:39:13

  Коментарът е премахнат

 3. Svetlana Gorbat
  2012-07-26 07:38:44

  Браво!!!Поздравленийа!!!Така се прави!!!

OFF

Последно качено » Новини