Календар

Климатичната срещата в Доха приключи без конкретни ангажименти на участниците

Климатичната срещата в Доха приключи без конкретни ангажименти на участницитеБез конкретни договорки и ангажименти между участниците приключи тазгодишната среща на върха на ООН, посветена на климатичните промени, която се проведе в Доха, Катар.
Този резултат е безкрайно разочароващ и се случва в година, когато бяха отбелязани над 400 топлинни рекорда и въздействието на изменението в климата порази хората навсякъде по света.

В началото на срещата, много неправителствени организации обещаха да продължат борбата за създаване на глобално споразумение за климата до 2015 г.

"Някои развити страни на практика абдикираха от преговорите, като се отдалечиха от последните си ангажименти и отказаха да поемат нови. Държави като Полша, Русия, Канада, САЩ и Япония буквално се пазаряха", коментира Саманта Смит, ръководител на глобалната група на WWF „Климат и енергия”.

"Научните заключения и опита на хората потвърдиха, че борбата с изменението на климата вече е изключително належаща. Всяка година има значение и бездействието на правителствата увеличава риска за всички нас”, допълни тя.

Ключов въпрос, по който не беше постигнат напредък на срещата в Доха беше необходимостта от реално намаляване на емисиите. Не бяха поети и конкретни финансови ангажименти за справяне с изменението на климата, като основа за ново глобално споразумение, което да влезе в сила до 2015 г.

„Надеждата за промяна е все още жива. Хората, които са засегнати от изменението на климата ще отстояват твърдо правото си на сигурност, безопасност, храна, вода и чиста енергия, както и за спиране на проектите, базирани на изкопаеми горива. На срещата в Доха за първи път стана ясно, че милиони хора по света изискват истинско лидерство за справяне с изменението на климата ", казва Тасним Ессоп, ръководител на делегацията на WWF на срещата.

Във връзка с приключването на срещата в Доха, като част от Коалиция за климата – България, WWF ви кани на заключителен дебат.
Заповядайте, на 14 декември, петък 2012 г., от 18.00 ч. в Центъра за култура и дебат “Червената къща”, Червена зала..
По време на събитието ще се дискутират проблемите на политиките за реагиране на климатичните промени в България, Европа и света. Входът е свободен.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3321 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Попсавова
    2012-12-17 18:35:30

    Резултатът от срещата наистина е безкрайно разочароващ, но не и неочакван. Съдейки по това, което съвсем законово се предприема... диво отчаяние ме обзема. Ето един линк със снимки на предприето от Софийска община разчистване на дървета. Южния парк, София, 2012 година. Снимките, мисля, ясно показват че изпълнението е твърде "криво" и мнооого далеч от здравомислие, да не говорим за крещяща липса на професионализъм. 21 век, София, Европа:
    http://www.snimka.bg/?profile,albums

OFF

Последно качено » Новини