Календар

Пресконференция за алтернатива на одобрения проект за обход на Габрово с тунел под Шипка

Пресконференция за алтернатива на одобрения проект за обход на Габрово с тунел под ШипкаWWF ви кани на пресконференция на тема „Алтернативи на одобрения проект за обход на Габрово с тунел под Шипка. Развитие на съдебното дело срещу решението по оценка на въздействие върху околната среда".

Заповядайте, на 3 юни (понеделник) от 11 ч. в пресклуб БТА (бул. "Цариградско шосе" 49).

Основни теми на пресконференцията:

• проблемът с избрания вариант на обхода и предложеното
решение
• проблемът с късия тунел и възможните алтернативи
• развитие на делото срещу решението по ОВОС на обходния път на Габрово с тунел под Шипка: становища на вещите лица, които потвърждават твърденията на жалбоподателите.

Участници: Катерина Раковска, WWF, инициативни комитети от град Габрово, Александър Коджабашев, адвокат.

Допълнителна информация:

В момента тече обжалване на решението по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) във Върховния административен съд. Наред с това, главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия е започнала проверка но случая с номер 4374/12/ENVI, която все още не е приключила.

Междувременно, първата копка на тунела вече беше направена на 16 май т.г., преди да има окончателно решение за законността на проекта. Това става възможно поради порочната практика на така нареченото „предварително изпълнение“, която дава възможност един проект да стартира независимо от текущите обжалвания по него. Подобна юридическа постановка прави хората заложници на вече вложените обществени средства в един вреден и погрешен вариант на трасе на обходния път.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3613 посещения 5 коментара

Коментари

 1. SL
  2013-06-09 03:08:03

  Нека всички да разберат точно и ясно веднъж завинаги - ако и сега проектът за тунел под Шипка бъде отложен, в следващите десетилетия той просто няма да бъде осъществен. Отгалане до без край. Точно това искат въпросните "зелени" организации, които или са жертва на престъпна неинформираност, или обслужват нечии интереси.

  1. Тунелът ще се строи с европейски пари. Европейският съюз ни дава пари, ЗА ДА се построи тунел под Шипка, а не да се построи каквото и да е по наша преценка. Сроковете скоро изтичат, така че от нас зависи дали тези пари ще бъдат усвоени.

  2. Проектът за тунела е минал успешно процедура по ОВОС.

  3. ВАЖНО! Обсъждан е от специалисти възможността и за другия вариант за по-дълъг тунел. От екологична гледна точка той НЕ Е по-добър от късия тунел. От финансова гледна точка той е на практика НЕИЗПЪЛНИМ.

  Габрово, Казанлък и Стара загора обявиха за приоритет номер 1 осъществяването на проекта за тунел под Шипка. Този път е от огромно значение за развитието на целия регион и за него вече се говори 100 години.

 2. Димитър Венков
  2013-06-06 17:27:20

  Предполагам, че пресконференцията е била пълен провал, нали?

 3. Skior
  2013-06-05 10:31:04

  Габровци, знам, че този проект ви е мечта от 100 години. Рано или късно тунел ще има и ще може да се минава през Балкана. Обаче тунелите се правят за много години напред.

  Сега си представете целия транзитен трафик на 2-3 км от центъра на града с целия съпътстващ шум, дим и турски тираджийски изцепки.

  Без да говорим за екология, девствени гори, вододайни зони и т.н., си помислете дали не е по-добре да се избере по-дългия тунел и трафикът въобще да заобикаля Габрово.

  Да не стане после като банскалии - голям ентусиазъм за ски зоната, а 10 години по-късно са увесили носове и се питат "Тя каква стана"...

 4. Светлана
  2013-06-05 00:02:30

  Хората на Габрово ,изключая шепата недоволстващи ,призоваваме институциите да не допускат повече спекулации с един добър ,вече разработен и реален проект.Естествено ,че нещо ще пожертваме ,но нещата трябва да се случват.Винати може да се намери организация и повод за спиране на едно начинание ,но Габрово не желае отлагане дори и с месец.Изтъкнатите аргументи не са толкова смислени ,колкото тенденциозни.Сигурно има още 500 възможни варианта за трасе , но нашето търпение се изчерпа.

 5. Димитър Венков
  2013-06-02 17:08:36

  Заглавието този път е по-поносимо, но текстът отново е изпълнен с проблеми. А хората са склонни да чуват за проблеми едва след като вече е измислено решението им.

  Понеже ви съчувствам искрено, съветът ми е в изложението (на самата пресконференция) да наблегнете повечко именно на решенията.
  Т.е. ако ще хвалите някакъв друг проект, то покажете какви проблеми той решава.
  И изобщо не споменавайте за проблеми, за които няма решение в нито един проект. Защото тунел трябва да има и ще има - рано или късно.

  За становищата на въпросните вещи лица - ако съдържанието на въпросните становища по същество не може да се събере в едно до две изречения, само дайте препратка към тях.

  Последното изречение ми допадна: "заложници на вече вложените обществени средства". Но малко виси във въздуха и е сложно за осъзнаване. Направете го малко по-приятно на пипане с някакъв конкретен пример, за който знаете, че има силен отпечатък в общественото съзнание. Никой не иска порочни практики да се повтарят отново и отново, но трябва да се даде възможност на хората да преживеят мислено това "дежавю".

OFF

Последно качено » Новини